Ha van jó hentesetek, akiben bíztok (mint a nőgyógyászban, a kozmetikusban, a fodrászban, szóval ez bizalmi kapcsolat egy háziasszony és a hentes között), akkor megkérhetitek, hogy darálja meg a marhahúst, akár többfélét is egybe: Ilyen Zoli, a hentesek gyöngye.
Tagline
2010.07.05. 15:26
Darált húsos marhapörkölt
Címkék: pörkölt marhahús főétel darálthús húsok #összes
No, akkor lehet készíteni darált húsos marhapörköltet.
Ugyanúgy készítem, mint a normál pörköltet, csak épp a húst nem kockára vágott, hanem darált állagú. Nagyon szeretem, mert ez a pörkölt nagy adagban készítve, több kis adagban lefagyasztva igazi megmentőként funkcionál a mélyhűtőnkben.
- rakott karfiol, karalábé, stb. rakott zöldségek,
- töltött káposzta, töltött paprika, töltött zöldségek alapja
- főzelékek feltétje,
- bújtatott krumplipüré, stb. alapja
Hozzávalók:
- Négy főre szűkösen 50-60 dkg marhahús, de cirka másfél kilónyi húsból szeretem ezt is készíteni, (mint a sima pörköltet), mert a többletet lefagyasztom, és beosztva felhasználom.
- Két fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma ízesítésül ráadásnak
- piros paprika, só, bors, kicsi kömény, némi zöldfűszer, paprika, paradicsom.
Az aprózott hagymát egy-két ek zsiradékon átpirítom, ha már aranylik, rádobom a darált marhahúst.
A húst pörkölöm: azaz állok mellette és kevergetem, pörkölődik a hús az edényben, megvárom, amíg a hús először megfehéredik, aztán egy kis levet is enged, majd azt kevergetés közben elfővi.
Ekkor félrehúzom az edényt, és megszórom 1-2 ek piros paprikával, kicsikét megsózom, borsozom, meghintem őrölt köménnyel, és adok hozzá egy kevés zöldfűszert: általában zellerzöldet, néha petrezselymet, bazsalikomot.
Jól átforgatom, visszateszem a tűzre, felöntöm vízzel (borral, zöldség vagy húslevessel – ezektől csak finomabb lesz!!). jól fedje le a húst.
Adok hozzá:
- egy-két paradicsomot, (vagy egy-két ek paradicsompürét),
- egy felvágott paprikát, (paprikakrémből 1-2 ek is megteszi)
- télen pár ek lecsót is tehetek bele.
Ha kell, hozzá töltögetve kevés vizet, a húst puhára párolom.
Közepes mennyiségű szafttal szeretem elkészíteni, mert így jó tálalni a köretekhez.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr372131123
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.