Hozzávalók:
- egy szép fej karfiol
- leveszöldség: Legalább 2-3 répa, 1 fehér répa, Persze egy kis zeller, egy kisebb darab karalábé, 1-2 kellevél is belefér, de nem mindig van.
- egy fej hagyma
- 1-2 csuma paprika (persze egy kis paprika is jó, de ez az újrahasznosítás jellemző rám)
- 1-2 belevágott aljú paradicsom az íze miatt (általában egy keresztet vágok a paradicsom aljára, úgy dobom bele a levesbe, az ízek jobban kijönnek, de egyben marad, és a végén ez is kijön – ha krémleves lesz, abba viszont beleturmixolom.
- sűrítéshez tejféle (tej/tejszín/tejföl), 1 ek liszt
- Fűszerek: só, fehér bors, paprika, köménymag, 1-2 babérlevél
Ha csak simán főzöm:
- A karfiol kivételével valamennyi zöldséget lábasba teszem, felöntöm vízzel, sózom, és félig puhára főzöm.
- egy fej egész hagymát is teszek bele (nem szeretem a hagymás rántást, a zöldséglevesekbe belefőzöm inkább a hagymát, és a végén kirakom)
- Hozzáadom a rózsákra szedett karfiolt.
- Ha már puhán roppanós, akkor besűrítem:
- kevés rózsaszín paprikás rántással és tejjel,
- vagy 1 dl-nyi tejes/tejfölös/ joghurtos-paprikás -1 ek lisztes habarással.
5. Sózom, borsozom, jól összeforralom, a hagymát kidobom, a levest apróra vágott petrezselyem zölddel tálalom.
Ha pirítással készítem a levest:
- 1. Egy evőkanálka zsiradékon épp csak megfonnyasztom a reszelt (!) hagymát, (tudjátok, nem bírom a hagymadarabokat a levesben), aztán megpirítom a zöldségeket is a karfiol kihagyásával. Sózom, borsot őrlök rá, köménymag és babérlevél megy bele, és ha paprikásan akarom készíteni, akkor meg is paprikázom.
- Megszórom egy ek liszttel, felöntöm vízzel, majd hozzáadom a karfiol rózsákat is.
- Szépen puhára forralgatom.
- A végén beleöntöm a joghurtot, vagy a dl tejcsit, és természetesen azzal is összeforralom. (Liszt nem kell, az belekerült szórással az elején!)
Ha a tejszínnel habarom be a karfiollevest, és kihagyom a piros paprikát az ízesítésből, akkor szép fehér karfiollevest kapok.
Külön részletesen leírom nektek: a "fehér karfiolleves sokféleképpen" vagy valami ilyesmi címmel.
Karfiollevesbe betétek:
- a vége felé egy maréknyi rizst öntök a levesbe, mire a rántást összeforralom, addigra a rizs is megpirul.
- Csipetkéhez való jó kemény tésztát készítek, és vagy csipetkét főzök a levesbe, vagy reszelt tésztát készítek, és azt teszem a levesbe.
- vagy épp egy kis tojást ráreszelve, (mint fentebb az egyik képen)
- petrezselyemzölddel,
- netán koriander zölddel megszórva…