Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.09.24. 09:57 mijemaja

Kivikrémleves körteszigettel vagy almakompóttal netán naranccsal inkább banánnal...

Címkék: leves kivi #összes

A kivikrémleves magában is klassz: egyszerűen megpucolom, felkockázom a kiviket, és némi gyümölcslé (általában narancslé, de almalé, almakompót leve is jó) hozzáadásával összeturmixolom.

Szívesebben készítem más gyümölccsel kombinálva, mert úgy:
-          érdekes, finom ízhatásokat érek el,
-          és gazdaságosabb, kiadósabb.
 
Íme, néhány példa kedvcsinálónak:
Az elkészítésről általában:
1. gyümölcsök „házasítása” a levesben:
-          puha vagy megpárolt körtével készítem (a főzőlével hígítom turmixoláskor!!)
-          almakompóttal,
-          őszibarackkal,
-          leggyakrabban banánnal keverem a kiviket - szintén nagyon finom!
-          De banán-almakompót-kivi = a leggyakoribb összeállításom. (Egy banán, 3-4 kivi és 2-3 szem almából ½ citrommal, mézzel főzött kompót = turmixolva szuper!!)
 
2. Gyümölcslé biztosítása, hogy ne legyen túl sűrű (itt a gyümölcslé kiválasztásakor figyeljetek oda arra, hogy harmonizáljon a kivi ízével):
-          Szoktam kevés citromot is belefacsarni, ami nemcsak fehéren tart almát, banánt, körtét, hanem vitaminforrás és kellemesen savanykást ízt is ad a leveshez.
-          Ha kompótként főzök hozzá valamit, akkor a kompótlé is belekerülhet
-          Facsarok hozzá frissen gyümölcslevet: almát, narancslevet
-          Hát igen, dobozos gyümölcslevet is felhasználok (almalé, fekete ribizlilé)
-          Tejtermék is belekerülhet, csak óvatos előkeveréssel, ki ne csapódjon: tej, tejszín, joghurt, tejföl
 
3. Egy kis édesítés, ha túl savanyú a kivi:
Ízesíthetem cukorral is, mézzel, ha nem elég érett a kivi, vagy savanykásabb az alma.
 
A kivitelezésről pár szó és kép:
 
Narancslé, narancsdarabok, kevés tejszín és végül a kividarabok kerültek ebbe a turmixba.
Ennyi kellett hozzá.
 
 
 
 
Kivikrémleves körteszigetekkel:
 
Mutatós volt, amikor a fél körtét megpárolva beraktam a tányérba, köré öntöttem a kivikrémlevest, és akkor a körték voltak az „úszó szigetek” (Ottó mama pudingos úszó szigetének képe alapján jött az ötlet).
 
 
Kivikrémleves almakompóttal fahéjas fűszerekkel
 

kivileves almakompóttal.JPG

Könnyű gyümölcsleves a sokból, mikor hogy készítem, s néha le is fotózom nektek. Ez nagyon bevált, mert a kivi savanykás, natúr frissességét, magas C-vitamin tartalmát megőrizve lágyítom a fahájas, szegfűszeges almakompóttal, amit a végén, a kb. 3 perces párolást követően adok csak az almakompóthoz.

A kompótból félreteszek pár almagerezdet díszítésül, (bár szépen, rózsásra metszett sima alma is igen jól mutatna!), a többi megy a turmixba - hozzá adom a pucolt kivit, összeturmixolom, és kész is.

 
 
Banános kivikrémleves
Kivit aprózok, banánt hozzávágok, felöntöm a narancsok levével, a savanykás kivi miatt mézet vagy cukorszirupot adok hozzá, végül összeturmixolom.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr852319762
süti beállítások módosítása