A kivikrémleves magában is klassz: egyszerűen megpucolom, felkockázom a kiviket, és némi gyümölcslé (általában narancslé, de almalé, almakompót leve is jó) hozzáadásával összeturmixolom.
Szívesebben készítem más gyümölccsel kombinálva, mert úgy:
- érdekes, finom ízhatásokat érek el,
- és gazdaságosabb, kiadósabb.
Íme, néhány példa kedvcsinálónak:
Az elkészítésről általában:
1. gyümölcsök „házasítása” a levesben:
- puha vagy megpárolt körtével készítem (a főzőlével hígítom turmixoláskor!!)
- almakompóttal,
- őszibarackkal,
- leggyakrabban banánnal keverem a kiviket - szintén nagyon finom!
- De banán-almakompót-kivi = a leggyakoribb összeállításom. (Egy banán, 3-4 kivi és 2-3 szem almából ½ citrommal, mézzel főzött kompót = turmixolva szuper!!)
2. Gyümölcslé biztosítása, hogy ne legyen túl sűrű (itt a gyümölcslé kiválasztásakor figyeljetek oda arra, hogy harmonizáljon a kivi ízével):
- Szoktam kevés citromot is belefacsarni, ami nemcsak fehéren tart almát, banánt, körtét, hanem vitaminforrás és kellemesen savanykást ízt is ad a leveshez.
- Ha kompótként főzök hozzá valamit, akkor a kompótlé is belekerülhet
- Facsarok hozzá frissen gyümölcslevet: almát, narancslevet
- Hát igen, dobozos gyümölcslevet is felhasználok (almalé, fekete ribizlilé)
- Tejtermék is belekerülhet, csak óvatos előkeveréssel, ki ne csapódjon: tej, tejszín, joghurt, tejföl
3. Egy kis édesítés, ha túl savanyú a kivi:
Ízesíthetem cukorral is, mézzel, ha nem elég érett a kivi, vagy savanykásabb az alma.
A kivitelezésről pár szó és kép:

Narancslé, narancsdarabok, kevés tejszín és végül a kividarabok kerültek ebbe a turmixba.
Ennyi kellett hozzá.
Kivikrémleves körteszigetekkel:

Mutatós volt, amikor a fél körtét megpárolva beraktam a tányérba, köré öntöttem a kivikrémlevest, és akkor a körték voltak az „úszó szigetek” (Ottó mama pudingos úszó szigetének képe alapján jött az ötlet).
Kivikrémleves almakompóttal fahéjas fűszerekkel

Könnyű gyümölcsleves a sokból, mikor hogy készítem, s néha le is fotózom nektek. Ez nagyon bevált, mert a kivi savanykás, natúr frissességét, magas C-vitamin tartalmát megőrizve lágyítom a fahájas, szegfűszeges almakompóttal, amit a végén, a kb. 3 perces párolást követően adok csak az almakompóthoz.
A kompótból félreteszek pár almagerezdet díszítésül, (bár szépen, rózsásra metszett sima alma is igen jól mutatna!), a többi megy a turmixba - hozzá adom a pucolt kivit, összeturmixolom, és kész is.
Banános kivikrémleves
Kivit aprózok, banánt hozzávágok, felöntöm a narancsok levével, a savanykás kivi miatt mézet vagy cukorszirupot adok hozzá, végül összeturmixolom.