Ezt a céklás ételt
nevezhetem mártásnak is, előételként is tálalhatom, körteként adhatom húsok mellé.
A megmosott, lesikált céklákat rárakom egy nagyobb alufóliára.
Körberakom citrom és hagymakarikákkal, fokhagymagerezdekkel, zöldségekkel: pl. fehér répával, zellerkockákkal, sárgarépával, ez utóbbi nagyon, ha van, de abból nem kell sok, mert édes és még rá is cukrosodik sütés közben.
Teszek hozzá vajat (vagy szalonnakockákat), felhajtom és pici levegőzést hagyva lezárom a fóliát.
Sütőbe teszem és egy erős órát-másfél órát sütöm, hogy teljesen puha legyen minden zöldség.
Összeturmixolom, fűszerezem sóval, borssal, citromlével vagy borecettel savanyítom.
Zöldfűszerként kaprot vagy petrezselyemzöldet vagy koriandert érdemes beleaprítani. Hűtőben érlelem.
- ezzel tálalható is.
Hozzávalók: cékla, citrom, hagyma, fokhagyma, leveszöldségek, só és bors, zöldfűszerek