Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.10.14. 13:13 mijemaja

Sajtos sonkás tészta

Címkék: tej hagyma tészta főétel szalonna szalámi #összes

Apátok nem sok tésztát eszik, de a sonkás, a sajtos az bejön nála. Ez is ilyen tészta: szaftos (nem száraz, nyögvenyelős), pikáns, könnyed.

Megfőzöm a tésztát. (Bármilyen tészta jó!)
 
Elkészítem azt a hagymás-sonkás-baconos mártást, amivel pl. a káposztás besameles tésztát is leöntöm. Sült zöldségek leöntésére is használom, ha csőben akarom megsütni őket.
 
Hozzávalók: egy hagyma, 2-3 szelet bacon (vagy egy szelet szalonna), némi maradék sonka, szalámi, 1 ek liszt, 2 dl tej, 10-15 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió ízlés szerint.
 
Elkészítése:
 
      -          Egy vöröshagymát aprítok és kevés, mondjuk zölddiónyi zsiradékon (jó ám a szalonnazsír!) átpirítom.
 
      -          hozzáadom az előre felkockázott sonkát, baconszalonnát (de lehet igazi szalonna is, és bármilyen maradék felvágott is, maradék hasznosítására ideális ez a mártás!) A felvágott mennyiségét a készletem korlátozza: 2-3 csík bacon (vagy egy csík igazi szalonna) mellett a többi jellemzően maradék ez-az a hűtőből.
 
      -          jól átpirítom az egészet: azért kell a kis szalonna bele, hogy a semleges sonkákat kicsit „megbolondítsa”.
 
      -          fűszerezem: só, bors és kevés reszelt szerecsendió  (ez utóbbi szintén Gartfield miatt)
 
      -          a jól megpirult sonkaféleségeket megszórom 1 ek liszttel (réteslisztet használok). Jól átforgatom, nehogy csomós legyen a végén.
 
      -           Végül jöhet a tej: kb. 2 dl tejjel felöntöm, elkeverem és hozzáadom az előre megreszelt sajtot. Szeretem többféléből belereszelni, úgy ízesebb. (A képen is látszik, hogy a trappista sajt felett füstöltkaravánt reszeltem a mártásba. Persze tudom, parmezán kellene bele, ugye Gartfieldre tekintettel – de így is finom volt, tanúsíthatjátok…)
 
      -          Megvárom, míg pöfögni kezd, kevergetem egy percig és lehúzom a tűzről. S tessék: elkészült a tejes hagymás-szalonnás-sonkás mártás. Hozzáteszem: tejszínnel is lehet készíteni, ha nektek úgy jobban ízlik!
A mártásba belekeverem a kifőtt tésztát, jól átforgatom.
 
Tálaláskor kevés friss reszelt sajtot szórok rá, és snidlinggel is ízesítem.
 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr672371097
süti beállítások módosítása