Baitoey a csavarpálma ottani neve.
A Terebess pandanglevélnek mondja: ezek volnának a növény levelei (első kép).
.jpg)
Az Ezermester honlapja szerint a csavarpálma az ún. Veitch-pandanusz hosszú és ívesen lehajló keskeny levelei - nevének megfelelően - a fásodó száráról csavarvonalban erednek. A növény levélüstököt képez, ami rokonaira is jellemző. Kissé emlékeztet a pálmák levélkoszorújára, ebből adódik magyar elnevezésének második fele, annak ellenére, hogy nincs közöttük rokonság – ő lenne a második képen.
A harmadik a növényboltokban kapható Pandanus amaryllifolia - Nárciszlevelű csavarpálma képe – no, ennek a levele az a híres pandanlevél...
Ilyen a levél magában, és mellé teszem, hogyan csomagolnak vele, azaz pandanlevelekbe burkolt thai csirke hogyan néz ki (tudom, semmi köze a zöld tápiókapudinghoz, de engem csábít, hogy beszerezzek ilyen levélkéket ehhez a csirkéhez…):
.jpg)
Ebből a levélből készül a zöld szín és némi semleges íz a zöld tápiókagyöngyben.
A puding készítése = ugyanúgy, semmi különbség nincsen.
Kiöntjük azt a csészényi tápiókagyöngyöt.
Beázatjuk egy csészényi tejben ½-2-12 órára.
Belekeverjük a beáztatott tápiókát, aztán csak keverjük 15-20percig, amíg áttetszők nem lesznek a zöld gömböcskék is.
Ha áttetszők, puhák és ragacsosak, akkor kitöltjük a formákba.
Mi hidegen szeretjük, szóval hűteni tesszük.
- így adom, megszórva ezzel-azzal
- kiborítom a formából és adok öntetet, akár a fehér tápiókapudingnál.
Ennyi öntet nekünk csak díszítés, az elfogyasztáshoz „Ottó mama úszó szigetéhez” hasonló körbeöntés kell.