Nagyon könnyű, ha a sütés miatt nem is a leggyorsabb leves, viszont melegen is, hidegen is finom, és igazán, szinte semmi munka nincs vele, ráadásul a sütőben nem kozmálhat le a leves akkor sem, ha ott felejtem...
Hozzávalók:
- Egy szép nagy fej zeller,
- a zeller zöldje
- 4 főre egy liternyi paradicsomlé
- Egy fej vereshagyma
- Egy zöld húsos (nem baj, ha csípős) paprika (ha nem csípős, akkor egy kis csípős paprikakrém is kerülhet bele), némi maradék paprikacsuma
- Fűszerek: só, fehér bors, pici őrölt kömény, szerecsendió, szárított oregánó és akármennyi zellerzöld.
Elkészítése:
1. Egy tűzálló edénybe teszem a paradicsomlevet, 1-
Beleteszek egy megpucolt vereshagymát egészben, a kicsit bevágott paprikát, a maradék csumákat is, a zellert összekockázva és a zeller zöldjének kb. a felét. (A többit majd frissen belevágva szórom a leves tetejére!)
Fűszerezem: ízlés szerint sóval, 1 kk őrölt fehér borssal, 1 lapos kk őrölt szerecsendióval, pici őrölt köménnyel, egy tk oregánóval.
2. Az edényt lefedve beteszem a sütőbe, 160oC-on szép lassan sütöm kb. egy órát.
Ha akarok bele valami tésztafélét, akkor kb. fél óra múlva kiveszem, és beleszórok 1-2 marék rizst, aztán visszateszem tovább párolódni a sütőbe.
3. Kivéve a paprikát, hagymát, paprikacsumát kiveszem, és melegen is tálalhatom, vagy kihűlve, hűtőhidegen.
Ha nem főztem bele rizst, akkor mindenféle apróságot kínálhatok mellé:
- a legegyszerűbb a fokhagymás pirítóskocka (fokhagymás-olívaolajos, netán fokhagymás –olívaolajos - oregánós, petrezselyemzöldes, snidlinges) pirítóskocka,
- aprózott snidling
- reszelt füstölt sajt
- borsóka tészta, stb.
Zöldséges paradicsom krémleves sütve
Ha a fentieken túl teszek a levesbe egy kis fehér répát, uborkát, akár cukkinit is, és a végén hagymástól, paprikástól (csuma nélkül) összeturmixolom az egészet, akkor egy nagyon finom zöldséges paradicsom krémlevest kapok.
Persze ekkor semmi rizs nem kerül bele!