Persze ehhez kell a turmixgép is, ami nem volt a gyerekkoromban, de akkor is így a legegyszerűbb, percek alatt el lehet készíteni a főzeléket.
Kell hozzá:
- egy kilónyi spenót (vagy egy tasak mirelit, fagyott spenót)
- egy-két csík szalonna
- 3-4 gerezd fokhagyma
- Só, fehér bors,
- 1 ek rétesliszt
- 1-2 dl tej
A szalonnacsíkokat felkockázom, és kisütöm. Amikor már pirulnak, hozzájuk adom a felszeletelt fokhagymát.
Átforgatom csak, és máris rászórom a tépkedés nélküli, épp csak átválogatott, megmosott, kicentrifugázott spenótleveleket. (A tasak mirelit, fagyott spenótot)
Összeforgatom, és ha nem elég a nedvességtartalmuk, akkor kicsi vizet is öntök alájuk. Pár perc elég, hogy összefonnyadjanak a levélkék. Mirelitnél megvárom, míg felolvad a kis víz aláöntése után.
Sózom, borsozom.
Akkor megszórom az 1 ek rétesliszttel, átkeverem, ráöntöm a tejet és pár percre összeforralom - ezt így, ahogy van, sült krumplival nagyon szereti a keresztapátok!
Fanni kedvéért viszont teszek hozzá egy ek cukrot, elkeverem még melegében, aztán hagyom kihűlni, és összeturmixolom.
SZÍNES GYORS SPENÓT VÁLTOZAT:
Ugyanígy készítem, turmix nélkül egyben, gyorsan, darabosan, de akkor, amikor átsütöm a szalonnakockákat, akkor ½ -½ sárgarépát és fehérrépát belereszeltek a szalonnazsiradékba még a spenót előtt, és szép, ízes, darabos valamint TARKA spenótfőzeléket kaptok.
Na lányok, ez hány perc? Majdnem olyan gyors és jó, mint a zsemlés-tejes-édes spenót!!!!!