Édesen esszük pirított prézlivel, porcukorral, netán fahéjas porcukorral.
Esszük lekvárosan.
S legfőképpen esszük igazi tótosan mákosan.
Az édes nudlihoz tulajdonképpen a szilvás gombóc tésztája kell hozzá, semmi extra.
Esetleg kicsit kevésbe krumplisan, vagyis inkább lisztesebben készítem.
Hozzávalók:
- 1 kg krumplihoz
- ½ kg lisztet adok (fele sima, fele rétes),
- és ugyanúgy teszek hozzá 1-2 ek búzadarát.
- Egy csipetnyi sót.
- Egy tojás elég bele.
Elkészítése:
1. Megfőzöm a krumplikat sós vízben, leöntöm a levét és hagyom puhulni-párolódni még lefedve.
Ha langyos, lereszelem gyorsan egy nagy tálba.
2. Beleütöm a közepébe a tojást, csipet sóval megszórom.
Szépen, szitálva hozzáadom a finom lisztet, összedolgozom, és jöhet a rétes liszt, végül a búzadara.
3. A hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrok, lisztezett jó nagy gyúródeszkán.
4. A tésztát ujjnyi vastagra sodrom ki a lisztes deszkán. Éles késsel centis csíkokat vágok belőle.
5. A kis csíkokat felsodrom hengerformára.
3-4 centis darabokra vágom fel, s ha van türelmem, azokat is gömbölyítem. Gyorsan kell dolgozni vele, mert idővel valahogy lágyul a tészta, több liszt kell hozzá, hogy ne ragadjon, attól meg keményedik.
6. Bő és picit sós vízben főzöm ki. Nagyon hamar kifő, és nem kell rá több percet várni, ahogy feljön a víz tetejére, mint a gombócnál.
7. Leszűröm és azonnal beleforgatom vagy olajba, vagy prézlibe.
1 ek olajhoz 5-6 ek zsemlemorzsát szórok (a mennyiséget növeljétek arányosan, attól függően, mennyi pirított prézli kell). Szépen lassan megpirítom, óvatosan, ha megég, dobhatom ki, a kutyák sem ehetik meg…
Porcukorral, fahéjas vagy vaníliás ízesítésű porcukorral szórom meg tálalás előtt.
Mákos nudli
Olajba forgatom a leszűrt nudlikat, és az asztalon, előttetek szórom meg darált mákkal elkevert porcukorral.
Fontos!
Azért olyan finom, mert a sima porcukros mákon kívül:
- egy kis vaníliás cukrot is szoktam hozzátenni,
- és frissen belereszelt citromhéjjal is ízesíthetem a mákot!
Nagyon finom!
Azért édes nudli, mert egyébként ugyanezt a nudlin bármivel lehet sós köretként enni: tojással, ráolvasztott túróval egytál, pörkölt, szaftos hús mellé köret…
Nudli grillázsos krémmel
Barna cukrot olvasztottam, kakaóval elkevertem, vajat belekevertem, és darált dióval ízesítettem.
Ez volt az a mártogatós, amit a hurkapálcikára felszúrt nudlikhoz kínáltam nektek.