A 2:1-ben és 3:1-ben befőzőszerek használata után rájöttem, én nem szeretem azt a mesterséges, kocsonyás állagú lekvárt, hiszen épp ezért nem szeretek bolti lekvárt enni a kenyéren, emiatt veszek gyümölcsöt azért, hogy lekvárt főzhessek magunknak, bár- leginkább magamnak és keresztapátoknak. (Ti nem vagytok valami lekvárosak, süteményekben, palacsintákban eszitek leginkább.)
No, jöjjön a hagyományos befőzés
Alaphozzávalók: eper és cukor (2:1 arányban, de ha nem édes, bővebb fél kiló kell
Teszek bele almát, - ahhoz citromot!- mert az olcsó, tele van pektinnel (zselésít), kiadósabbá teszi, és el is bírja az eper íze.
Ha van rebarbara, azt a savanyúsága miatt teszek hozzá.
Főzési időt tekintve az almához kell a legtöbb, utána az eperhez, legkevesebb a rebarbarához (azt szeretem kockázva beletenni, és ha lehet, maradjon meg a formájából legalább az emléke a kész dzsemben).
2. Az almát vagy finoman lereszelem, vagy összeturmixolom, citromlevet facsarok hozzá, és vagy belefőzöm a citrom héját, vagy belereszelem. Ezt az almapépet vagy egy órát kocsonyásra sütöm a sütőben – azért ott, mert ott nem kozmál oda alacsony tűz mellett.
(Sütés előtt, még hidegen a sütőben alulra rakom az üres üvegeket, had fertőtlenítse ki a meleg őket.)
3. Összekeverem az almát a cukros, levet eresztett eperrel, és felteszem a tűzre egy lábasban. Egy fazék vizet is felforralok, abban a lekvárfőzés alatt kifőzöm az üvegtetőket, kivasalt szalvétán meg is száradnak, mire tölteni kell.
Összeforgatom, összeforralom, pár percet adok neki.
5 Aligtűzön hagyom melegedni, és a mellé rakott üvegeket elkezdem tölteni.
6. Szoktam néha egy kis rumot tenni a tetejére - nem árt az ízének, javítja a tartósságát, de nem mindig van itthon rum, és fölöslegesen drágítja a lekvárt, mert nem igazán kell bele, vagyis gyakran ki is hagyom. Lezárom az üvegeket, megfordítom őket, és figyelem, ereszt-e valamelyik. (Annál újra kell főznöm a lekvárt, fertőtlenítenem az excájgot, tényleg, az evőeszközökre vonatkozóan erre Erdélyben „eccájgot” mondtak anno, és ma már lehet, nem is értitek, se így, se úgy…)
papírt mindig elvisszük a papírgyűjtő helyekre, tudjátok, legyen fája a gyermekeiteknek).
Meleg száraz dunsztba teszem az üvegeket, és ott is hagyom 2-3 napig, aztán mennek a pici kamrámba.
A dzsem a többféle darabos miatt talán több levegőt tartalmaz, nem tudom ezért-e, de érzékeny a pontos lezárásra, ha egy éven túl tenném el őket, akkor gőzölnöm kellene. Pár hónapig így is bírta a nem túl jó spejzomban.
Hozzávalók:
½ kg alma (3-4 db, mikor mennyi)
Egy csokornyi rebarbara (amennyi van)ú
1-2 citrom