„Csak semmi földit, ami itt megingat,/ csak szirmot, mely gyönyörbe ringat” – olvastam anno, hát itt az omlettek nyelvezetére átfordítva a költészetet, szóval csasztuskásan azt mondhatnám, hogy „csak semmi extrát, ami itt túlozhat, csak tojást és zöldhagymát, mely gyönyörbe ringat” egy reggelinél…
Hozzávalók: Fejenként 1-2 zöldhagyma, s fejenként 2 tojás, só és bors, esetleg megszórni őrölt édesnemes pirospaprika, sajt a végér a tetejére, és elfér benne egy kis csípős zöldpaprika is, (de ez már a luxus felső szintje, a mazsola az orosz krémtorta tetején).
Elkészítése:
A zöldhagymákat elég vastagon (1-2-3 cm-es darabokra!!) felkarikázom a zöldjükkel együtt. Minél vékonyabb, annál hosszabbra hagyom, ne égjen túl egy-egy darabka pirításkor.
A felkarikázott zöldhagymát megpirítom egy kevés olajon egy szélesebb serpenyőben.
Amíg pirul, a tojásokat tálba ütöm, sózom (esetleg borsozom is), és villával picit felverem.
Pici tejjel felöntöm, pici liszttel megszórom. Jól felkeverem homogénre.
Amikor a hagyma pirul, kicsit a serpenyő szélére húzom őket, és beleöntöm a felvert tojásokat.
Amikor az aljuk picit keményedik, akkor a zöldhagymákat finoman a lepény közepére húzom. (Ez csak esztétika, igazság szerint egyenletesen is teríthetem!)
Hagyom megpirulni nem túl magas tűzön, hogy átsüljön az egész, hisz nem fordítom meg.
Egyszerű étel – látjátok? Mégis nagyon finom.