Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.22. 23:59 mijemaja

Édes rizsfelfujtja simán, gazdagon rakottan

Érdekes, hogy idősebb korában ritkábban készítette, de amíg gyerekek voltunk, gyakran volt egy-egy leves után vasárnapi édesség a rizskoch.

 

Ehhez Édes negyedkilónyi kerekszemű (az olcsóbb „B” típusú!) rizst elkevert 3 dl tej és 2 dl víz keverékével, és kevés fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel fűszerezte. Megfőzte a tejberizst, és a vége felé, amikor már puhulni kezdett a rizs, akkor hozzákevert 2-3 dl tejet.

Annyi tej kell, hogy a rizs feligya és puha, de sűrű legyen, ez azért időnként változik a rizstől függően.

Ízesítette vaníliás cukorral, egy citrom lereszelt héjával, és vagy 3-4 ek mézzel, vagy 4-5 ek cukorral, elzárta a gázt és lefedve hagyta tovább puhulni a gőzében.

Bekapcsolta a sütőt közepes hőfokra, és amíg melegedett a sütő, közben elkészítette a habot, amitől rizskoch-á nemesült a tejberizs: Diónyi vajat cukorral habosra kevert, és ha már fehérlett, szép komótosan egyenként hozzákevert némi tojás sárgáját (annál jobb volt, minél több volt benne, de hát nem mindig volt annyi otthon. Legalább egy kellett bele, de 3-4 volt az igazi!

A vajas keverékkel összekeverte az addigra kihűlt rizst, (amiből kiszedte a darabos fűszereket, a szegfűszegeket és fahéj darabokat), és a tojások kemény habbá vert fehérjét is óvatosan (ne törje össze a habot!) hozzákeverte.

 

 

A már meleg sütőbe tolta a tepsit, és közepes hőfokon addig sütötte, amíg a teteje aranybarna nem lett.

 

Kockákra vágva tette a tányérra, és mellé általában vagy hígabb lekvár, vagy gyümölcssmarni került, különösen jó volt szilvából.
Befőttből kevés étkezési keményítővel sűrített öntetet, az is jó volt télen.

 

Bőven lehetett a rizsfelfújtat gazdagítani, variálni!

 

Kevert bele bármit:

- előtte rumba vagy cukros tejbe, ne adj’ Isten kávéba (!) áztatott mazsolát,

- ajánlom mindenkinek a reszelt sárgarépás változatot mézzel, finom is szép is, mi szerettük

- gyümölcsdarabokat, narancsdarabokat (narancsot persze már csak jóval később, amikor több lett a narancs és nemcsak karácsonykor lehetett kapni a boltban

- kompótokat, főként alma vagy birs kompótot, - ez utóbbit akár egy vékony rétegként is belekeverte, jó fahéjasan, édesen, kandiscukorral,

- karácsony után akár szaloncukor vagdalékot is,

. és csokimorzsát, ha akadt belőle.

- Nyár elején egresmártással ettük,

- Télen vaníliasodóval vagy borsodóval. (Édes néha azzal büntette a sógoromat, nagyapámat, ha megtalált valami eldugott italt, azt vagy kiöntötte, vagy elfőzte, én ez utóbbit jobban díjaztam, elvégre ez hasznosabb is, finomabb is volt.)

- Csobánkáék málnaszörppel öntötték le, na de az igazi málnaszörp volt, úúúúú

 

RAKOTT RIZSFELFÚJT

Amikor a rizsfelfújt tésztája elkészült, és a sütőedénybe pakolnám, akkor lehet rakottan elkészíteni:

 

A rizses masszát 2 vagy 3 részre osztom (attól függ, mennyi a rizs, és mekkora a sütőtálam…)

 

Veszek valamilyen gyümölcsöt, befőttet

pl. kevés citrommal párolt almát,

1-2 percig épp csak megpárolt szilvát vagy őszibarackot,

barackbefőttet, - ezeket vékonyra szeletelem,

de jó az ananászbefőtt, darabosan,

málna, eper, szeder, áfonya egy az egyben, (esetleg az eper szeletelve, ha nagyobb gyümölcsről van szó)

 

A kikent, morzsával megszórt sütőtálat töltöm / rétegzem a következőképpen:

Egy réteg rizses masszát szórok bele, elsimítom

Arra rárakom a gyümölcsréteget

A maradék rizst (3 rétegnél értelemszerűen: még egy réteg gyümölcs, és aztán az utolsó réteg rizs következik!)

A rizs eredeti térfogatával egyező mennyiségű édes szirupfélével felöntöm a tálat:

A befőtteknél a befőttlével (ananászbefőtt, barackbefőtt, stb, levével)

A frissen főzött kompótoknál azok citromos, enyhén cukros főzőlevével

A puha gyümölcsöknél valamilyen gyümölcslével, pl. almalével, .

Lefedem, és az előmelegített sütőben megsütöm kb. 20-30 percig, a vége felé leveszem a fedelet/alufóliát, és megpirítom a tetejét.

 

Aztán tálalom – a fentiek szerint: sodóval, tejszínhabbal, rumos forró lekvárral, stb.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr714532878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása