Érdekes, hogy idősebb korában ritkábban készítette, de amíg gyerekek voltunk, gyakran volt egy-egy leves után vasárnapi édesség a rizskoch.
Ehhez Édes negyedkilónyi kerekszemű (az olcsóbb „B” típusú!) rizst elkevert
Annyi tej kell, hogy a rizs feligya és puha, de sűrű legyen, ez azért időnként változik a rizstől függően.
Ízesítette vaníliás cukorral, egy citrom lereszelt héjával, és vagy 3-4 ek mézzel, vagy 4-5 ek cukorral, elzárta a gázt és lefedve hagyta tovább puhulni a gőzében.
A vajas keverékkel összekeverte az addigra kihűlt rizst, (amiből kiszedte a darabos fűszereket, a szegfűszegeket és fahéj darabokat), és a tojások kemény habbá vert fehérjét is óvatosan (ne törje össze a habot!) hozzákeverte.
A már meleg sütőbe tolta a tepsit, és közepes hőfokon addig sütötte, amíg a teteje aranybarna nem lett.
Kockákra vágva tette a tányérra, és mellé általában vagy hígabb lekvár, vagy gyümölcssmarni került, különösen jó volt szilvából.
Befőttből kevés étkezési keményítővel sűrített öntetet, az is jó volt télen.
Bőven lehetett a rizsfelfújtat gazdagítani, variálni!
- előtte rumba vagy cukros tejbe, ne adj’ Isten kávéba (!) áztatott mazsolát,
- ajánlom mindenkinek a reszelt sárgarépás változatot mézzel, finom is szép is, mi szerettük
- gyümölcsdarabokat, narancsdarabokat (narancsot persze már csak jóval később, amikor több lett a narancs és nemcsak karácsonykor lehetett kapni a boltban
- karácsony után akár szaloncukor vagdalékot is,
. és csokimorzsát, ha akadt belőle.
- Nyár elején egresmártással ettük,
italt, azt vagy kiöntötte, vagy elfőzte, én ez utóbbit jobban díjaztam, elvégre ez hasznosabb is, finomabb is volt.)
- Csobánkáék málnaszörppel öntötték le, na de az igazi málnaszörp volt, úúúúú
RAKOTT RIZSFELFÚJT
Amikor a rizsfelfújt tésztája elkészült, és a sütőedénybe pakolnám, akkor lehet rakottan elkészíteni:
Veszek valamilyen gyümölcsöt, befőttet
pl. kevés citrommal párolt almát,
1-2 percig épp csak megpárolt szilvát vagy őszibarackot,
barackbefőttet, - ezeket vékonyra szeletelem,
de jó az ananászbefőtt, darabosan,
szeletelve, ha nagyobb gyümölcsről van szó)
A kikent, morzsával megszórt sütőtálat töltöm / rétegzem a következőképpen:
Egy réteg rizses masszát szórok bele, elsimítom
Arra rárakom a gyümölcsréteget
A maradék rizst (3 rétegnél értelemszerűen: még egy réteg gyümölcs, és aztán az utolsó réteg rizs következik!)
A rizs eredeti térfogatával egyező mennyiségű édes szirupfélével felöntöm a tálat:
A befőtteknél a befőttlével (ananászbefőtt, barackbefőtt, stb, levével)
A frissen főzött kompótoknál azok citromos, enyhén cukros főzőlevével
A puha gyümölcsöknél valamilyen gyümölcslével, pl. almalével, .
Lefedem, és az előmelegített sütőben megsütöm kb. 20-30 percig, a vége felé leveszem a fedelet/alufóliát, és megpirítom a tetejét.
Aztán tálalom – a fentiek szerint: sodóval, tejszínhabbal, rumos forró lekvárral, stb.