Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.23. 07:41 mijemaja

Rakott kelkáposzta és egyben rakott kelkáposztarózsa

 

Rakott kelkáposzta                                                                                Rakott kelkáposztarózsa

 

Nagyon szerettük a rakott kelkáposztát, csak azon vitatkoztunk mindig Édessel, több kelkáposztát, kevesebb rizst kérünk.
Amióta én készítem, azóta mindig sok a kelkáposzta… (Szerencsére nektek is így a jó…)
 
Hozzávalók:
-          egy nagy fej kelkáposzta
-          2 dl rizs
-          ¼ kg darált húsból pörkölt: vagyis darált hús, hagyma, paprika, paradicsom, só, bors és őrölt kömény
-          2-3 dl tejföl
-          Olaj, zsemlemorzsa
 
 Elkészítése:
 
1. Elkészítem a pörköltet:
-          Zsiradékon átpirítom a jó nagy fej hagymát.
-          Megpaprikázom, borsozom, őrölt köménnyel is meghintem. Rádobom a húst. Pörkölöm, kevergetem.
-          Jöhet egy kis paprika, paradicsompüré, kevés víz és puhára párolom.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. Megfőzöm sós vízben a kelkáposztát. Leszűröm.
 
 
 
 
 
 
3. Megfőzöm a rizst:
-          beáztatom a 2 dl rizst fél órára 4 dl sós vízbe.
-          30 perc múlva felteszem főni,
-          amikor felforr, elzárom a gázt és lefedem a rizst. Így hagyom puhára párolódni.
 
 
 
4. Előkészítem a sütést: a jénait megszórom zsemlemorzsával, és jönnek a rétegek:
-          kelkáposzta levelek
-          főtt rizs
-          pörkölt
-          kelkáposzta… a végén mindig legyen kelkáposzta.
-          Arra jön a pörköltszafttal elkevert tejföl.
 
5. Megsütöm 40-60 perc alatt.
 
 
Először lefedve párolom, hagyom, jól járja át a pörköltes tejföl a rizst is, kelkáposztát is.
 
Aztán lefedve megpirítom a tetejét. Ennél a lépésnél arra kell vigyázni, el ne feledkezzek róla: ha megég a teteje, az nem olyan finom.
A lényeg: akkor jó, ha kikúszik az illata a sütőből, és meghív minket vacsorára…
 
Napokig eláll a hűtőben, nagyon szeretjük.
 
 
 
Rakott kelkáposztarózsa elkészítése:
 
 
A megfőtt kelkáposztát egyben hagyva szétbontom leveleire.
 
 
 
 
 
 
Megtöltöm a közepét is rizzsel, pörkölttel, de a széthajtott levelekbe is próbálok tenni.
 
 
 
 
 
A megtöltés után a leveleket visszahajtom, megpróbálom egybe tapasztani. (Ha nagyon nem megy, összekötöm, de azért elég szépen egyben marad a kelkáposzta fej.)
 
 
 
 
 
Leöntöm szaftos sós tejföllel.
Lefedem és így teszem a sütőbe. Kb. fél óra után leveszem a fedőt és megpirítom a töltött kelkáposztarózsát.
 
Ne hagyjátok nagyon magára, az illat kifut, a nyálképződés megindul, de ha későn kapcsolom le a sütőt, kicsit megsülhet.
 
Ezen a képen is odakapott picikét, ugye.
Nem baj, szeretem a pirult kelkáposztát is.
 
 
 
 
 
Így, tortacikkenként tálalom nektek. Így jó sok benne a kelkáposzta…
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr114533061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása