Rakott kelkáposzta Rakott kelkáposztarózsa
Amióta én készítem, azóta mindig sok a kelkáposzta… (Szerencsére nektek is így a jó…)
Hozzávalók:
- egy nagy fej kelkáposzta
- 2 dl rizs
- ¼ kg darált húsból pörkölt: vagyis darált hús, hagyma, paprika, paradicsom, só, bors és őrölt kömény
- 2-3 dl tejföl
- Olaj, zsemlemorzsa
Elkészítése:
1. Elkészítem a pörköltet:
- Zsiradékon átpirítom a jó nagy fej hagymát.
- Megpaprikázom, borsozom, őrölt köménnyel is meghintem. Rádobom a húst. Pörkölöm, kevergetem.
- Jöhet egy kis paprika, paradicsompüré, kevés víz és puhára párolom.
2. Megfőzöm sós vízben a kelkáposztát. Leszűröm.
3. Megfőzöm a rizst:
- beáztatom a 2 dl rizst fél órára 4 dl sós vízbe.
- 30 perc múlva felteszem főni,
- amikor felforr, elzárom a gázt és lefedem a rizst. Így hagyom puhára párolódni.
4. Előkészítem a sütést: a jénait megszórom zsemlemorzsával, és jönnek a rétegek:
- kelkáposzta levelek
- főtt rizs
- pörkölt
- kelkáposzta… a végén mindig legyen kelkáposzta.
- Arra jön a pörköltszafttal elkevert tejföl.
5. Megsütöm 40-60 perc alatt.
Aztán lefedve megpirítom a tetejét. Ennél a lépésnél arra kell vigyázni, el ne feledkezzek róla: ha megég a teteje, az nem olyan finom.
A lényeg: akkor jó, ha kikúszik az illata a sütőből, és meghív minket vacsorára…
Napokig eláll a hűtőben, nagyon szeretjük.
Rakott kelkáposztarózsa elkészítése:
A megfőtt kelkáposztát egyben hagyva szétbontom leveleire.
Megtöltöm a közepét is rizzsel, pörkölttel, de a széthajtott levelekbe is próbálok tenni.
A megtöltés után a leveleket visszahajtom, megpróbálom egybe tapasztani. (Ha nagyon nem megy, összekötöm, de azért elég szépen egyben marad a kelkáposzta fej.)
Leöntöm szaftos sós tejföllel.
Lefedem és így teszem a sütőbe. Kb. fél óra után leveszem a fedőt és megpirítom a töltött kelkáposztarózsát.
Ne hagyjátok nagyon magára, az illat kifut, a nyálképződés megindul, de ha későn kapcsolom le a sütőt, kicsit megsülhet.
Ezen a képen is odakapott picikét, ugye.
Nem baj, szeretem a pirult kelkáposztát is.
Így, tortacikkenként tálalom nektek. Így jó sok benne a kelkáposzta…