Előkészítem a hozzávalókat.
- kicsi aranyos párizsikat szerzek be
- vékony csíkokra vágok színe, húsos paprikákat (sárgát, pirosat, esetleg csípősebb zöldet
- lila és/vagy fehér charlotte vagy makói vereshagymát karikázok
- répát csíkozok fel
Elkészítem a pácot az érleléshez. Ehhez felforralok ecetes vizet cukorral, fűszerekkel:
- só, bors, 1-2 csípős paprikácska
- babér, bors, mustármag, koriandermag, borókabogyó, szegfűbors mehet bele. (Ha egyik-másik nincs, nem gond).
A pác sós, savanykás legyen és édeskés egyszerre, 1 l vízhez kb. 1 lapos ek só és 2-3 ek cukor kell, 20%-os ecetből 1 ek, de ez csak útmutató, kóstolni kell!
Elkészítem az üveget: megrakom a hagymával, a párizsikkal, igyekszem jól átforgatva összekeverni őket.
Az üveget feltöltöm a langyos páccal. A tetejére
egy-két citromkarikát is szoktam tenni.
Lezárom és hűvösön tartom pár napig.
2-3 nap múlva fogyasztható, de 1-2 hétig is eláll, s idővel csak jobb lesz az íze. Apátok ezt is nagyon szereti, mert a párizsisalátához egyből megvan a finom savanyúság.