Sima szilvás gombóc Részeges szilvásgombóc vörös boros aszalt szilvával
Sose tudott eleget készíteni belőle! Mindig magvaváló szilvát tett bele, fahéjas porcukorral a belsejében.
Hozzávalók a gombóchoz 4-5 főre:
- 1 kg burgonya (Rózsa vagy ella),
- 30-40 dkg liszt + kell még egy kevés, mondjuk egy marékkal a deszkán való dolgozáshoz, a nyújtáshoz is
- 2-3 ek búzadara
- 1-2 ek tej/tejföl, ebben elkeverve egy egész tojás
- Gazdagabban beledolgozhatok egy diónyi margarint/vajat vagy sima zsírt, a legjobb a natúr libazsír
Töltelékhez kell:
Gombóconként egy magvaváló szilva (ha nagy a szilva, pl. ringló, akkor annyi, ami egy magvaváló szilvával egyezik), ez kb. fél kg szilva,
s ehhez 1 tk fahéj
és némi porcukor (kockacukor volt felénk a szokás, őrölt fahéjjal meghintve).
- 10-20 dkg zsemlemorzsa,
- a pirításához 2-3 ek olaj, vagy 5-10 dkg vaj (régen zsírban is megpirítottuk, ha nem volt más, sőt pirítottuk szárazon is – úgy is jó!)
- fahéjas porcukor ízlés szerint
- Esetleg 1-2 ek darált dió a morzsába, vagy a morzsa helyett, (vagy csak darált dió pl. a kis csészés képen)
- De szokás pirított és vízzel megpárolt grízbe is forgatni
- Sőt, érdemes mákos vaníliás porcukorba forgatni!
Előkészítés:
1. A burgonyát héjában egy pici sót tartalmazó vízben megfőzöm, még melegen leszedem a héját. Rögtön tálba teszem és összetöröm a krumplinyomóval, és így hagyom kihűlni – hidegen dolgozok tovább, (akár másnap is!), de csak melegen lehet ennyire homogénné pépesíteni.
2. Előkészítem a szilvát: Édes odahaza csak a magvaválóból készítette, de olyat már a piacon se nagyon látok, a lényeg: ízes szilva legyen, és ne túl nagy, ha nagy, akkor felezem, harmadolom. Mindig kimagozom (vannak rossz tapasztalataim, hogy törik a fog a magdarabkától), és a belsejét megszórom egészen fahájas cukorral. Édes néha megszórta fahéjjal a kockacukrot, úgy tette a szilvamag helyére.
Elkészítése:
1. A krumplipéphez az edényben hozzáadok egy ek tejfölben vagy lisztben elkevert tojást. (A tojás fontos, nélküle könnyen szétfő a gombóc a vízben! Ha sok a tojás, kemény lesz a gombóc tésztája…)
Jól összedolgozom, és lisztezett deszkára borítom. Egyetlen kis csipet sót adok hozzá (tudom, édes a tészta, de kell hozzá egy pici só, szinte minden sütinél így van).
Beledolgozom a lisztet. Kb. 1/3kg-nyi lisztet adok hozzá 2-3 kanalanként, és aztán már ügyelek, igényli-e a tészta a többit. Nem lehet pontos mennyiséget megadni, tényleg nagyon változik a krumpli lisztességétől függően.
A vége felé 2-3 ek darát is beledolgozok (azt könnyebb, mint a sima lisztet.
2. Ha idáig eljutottam, letakarom egy konyharuhával a tésztacipót, és előkészítem a gombóc főzővizét.
A legnagyobb fazekamat használom, többszörös (4-5szörös) térfogatú vízzel, amit enyhén sózok.
2. A krumplitésztát lisztes deszkán, lisztezett sodrófával kinyújtom 3-5 mm vastagra. (Ha vékonyabb, akkor finomabb lesz a gombóc-de könnyebben kiszakad. Ha túl vastag, könnyebb formázni, de keményebb lesz a tészta.)
Négyzeteket vágok ki, és beleteszem a közepébe az előkészített szilvát. Négy sarkát összefogom, és gombóccá formálom. Vigyázni kell, ha fahéjas cukor megy a tészta szélére, attól nem ragad rendesen össze a gombóc tésztája!
Édes ezt is egyszerűbben készítette: kivett egy adag tésztát (diónyit), szétnyomkodta a tenyerén, beletette a szilvát, aztán gombócot formázott-pödrött a tésztadarabból.
3. A forrásban levő enyhén sós vízbe teszek annyi gombócot, amennyi szépen elfér az edény alján. Néha óvatosan felkavarom, nehogy valamelyiknek leragadjon az alja. Megvárom, amíg feljönnek a víz tetejére, pár percig még gyöngyöztetem, Aztán leszűröm.
4. Valamibe bele kell forgatni a végén:
- vajas pirított prézlit, olajjal pirítottat vagy szárazon pirítottat
- lehet darált diót,
- netán mézes darált mákot, vagy vaníliás cukros darált mákot,
- megpirított, kétszeres mennyiségű vízzel felöntött, puhára párolt grízt használunk erre.
5. A morzsába forgatott gombócok tetejére szórom a maradék morzsát és tálalom. Mellé kínálok: fahéjas porcukrot, vaníliás cukros tejfölt.
Részeges szilvás gombóc
Tudjátok, rendszeresen áztatok jóféle villányi vörösborba (általában a mezítlábas szegénylegény portugieserbe) aszaltszilvákat. Pár nap, a bor édes likőrré avandzsál, a szilva megpuhul, és ha pár szemet megeszek, másnap elzavar a WC-re is. Szóval egészséges.
Gondoltam, miért ne töltenék ezzel gombócot?
A magtalan és boros szilvát meghintem kis fahéjjal, kis őrölt szegfűszeggel, Fanni kedvére kis zöld tört kardamommal, és ezzel töltöm okfAszalt szilvát vörös borba vagy rumba áztatok, és ezzel töltöm a szilvás gombócot. Lehet a közepébe egy hámozott mandulát tenni, lehet egy rumos mazsolát, lehet darált cukros diót – ugye érzitek, milyen sok variációs lehetőség van egyetlen ételnél is?