Vérszilva kompótot készítek de rövid lével, hogy sűrű vérszilvavelőt kapjak a végére:
Fazékba teszem a mosott, kimagozott szilvát, ráfacsarok egy fél citromot, megszórom kis őrölt szegfűszeggel, fahéjjal. Ha van bármi kandírozott gyümölcs (cukrozott citromhéj,narancshéj, ha csak magamnak készítem, kis mazsola is jöhet), és persze 1-2 ek cukor, egy tasak vaníliás cukor.
Felöntöm nagyon kevés vízzel (épp csak bokáig érjen a lábasban), és felforralom. Csak ennyi – leveszem a tűzről, és lehűtöm.
Langyosan összeturmixolom.
Elkészítem a parfét tejszínhab segítségével:
Tejszínt egy habfixálóval kemény habbá verem, és összekeverem a vérszilvavelővel. – így egy fantasztikus krém – piskótával isteni, ám én hűtőbe teszem és megfagyasztom. Nem teljesen, csak dermedtre, amolyan fagyis állagúra!
A sásliliom ehető és nagyon finom! Nagyjából akkor nyílik, amikor a vérszilva is megérik. Megtöltöm egy fagyiskanál vérszilva parféval, és így tálalom. Gyönyörű!
Ha egy folpackkal kibélelek egy őzgerincformát, beleöntöm a krémet, így teszem a mélyhűtőbe – így is finom 3-4 óra múlva, igazi családi ünnepi finomság.
Ja egy megjegyzés 2017-ben: ültettem három vértszilvafát :) Igaz, az utcán ültettem (gyorsan megelőztem az önkormányzatot), de pár év és vérszilvából készítek dzsemet, lekvárt, zselét....