Ez egy egyszerű, gyors bögrés süti. Édes egyik gyakran készített édessége. Főként tavasszal sütötte, amikor friss volt a meggy, a cseresznye. Nagyon üde tud ám a cseresznyével lenni! (s így megnézzük előtte, ne legyen kukac abban a cseresznyében, amit megeszünk majd a sütiben…)
Hozzávalók:
- 1 bögre kristálycukor,
- 1 bögre liszt, (fele sima, fele rétesliszt, persze lehet sima is az egész, akkor 1-2 ek búzadarát keverek hozzá, hogy könnyedebb legyen a tésztája)
- 1 sütőpor,
- 4 tojás,
- 1/2 kg kimagozott cseresznye (meggy is lehet!)
Előkészítés:
- Kimagozom a cseresznyét, a bögre lisztből egy laposabb evőkanálnyival beszórom
- előkészítem a hozzávalókat
- kikenem-kilisztezem a tepsit (vagy belevágok sütőpapírt, de általában kenek-lisztezek hagyományosan)
- és bekapcsolom a sütőt, hogy előmelegedjen.
Elkészítés 6 képben:
- Egy nagy tálba beleütöm a tojásokat és hozzáadom a cukrot. Jól elkeverem. (1)
- A sütőport elkeverem a liszttel, s ha nagyon szépen akarom csinálni, akkor beleszitálom a tojásos cukorhoz, de az is elég, ha egy fakanállal kevergetve hozzáöntöm.(2)
- Jól összedolgozom az egészet.
- Most jön a lisztes cseresznye, beleforgatom a masszába, (3-4)
- Végül az egész cseresznyés masszát beleöntöm az előkészített tepsibe. (5)
- Megszórhatom darált dióval, mandulával, mogyoróval, reszelhetek rá citromhéjat, stb. és beteszem az előmelegített sütőbe. (6)
- Először pár percig hagyom a nagyobb hőfokon, 180 fok körül, aztán közepes tűznél 160 fok körül sütöm 30-35 perc alatt készre. (Addig nem nyitom ki a sütőt, aztán viszont jön a TŰPRÓBA! Ha tovább kell sütni, akkor sütőpapírral befedem a tetejét, nehogy megégjen.)
- Hagyom az egészet a tepsiben kihűlni, és ott szeletelem fel kockákra, úgy könnyebb kivenni. Én szeretem még melegen porcukorral is megszórni!
Megjegyzem: Judithka gyümölcsös sütije szinte ugyanígy készül, (Édes nagyanyai hatása lehet!!) csak ő nagyobb adagban készíti, olajosan és így vélhetően nagyobb tepsiben süti…