Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.10.15. 22:39 mijemaja

Maracuja a golgotavirág passiógyümölcse, de tényleg.

Címkék: gyümölcs egzotikus maracuja passiógyümölcs #összes

maracuja.JPG

gologtavirág.JPGMaracuja a golgotavirág passiógyümölcse, de félretéve a szójátékot: a golgotavirág gyümölcsét elnevezték passiógyümölcsnek. A golgotavirág egy kúszónövény, nevét virágának érdekes szimbolikája miatt kapta:

Nem én találtam ki, úgy olvastam, hogy a virág szálkás koronája, vagyis öt fehéres zöld csészelevele (aminek a vége szinte tövisszerű, és gyakran olyan „letört” jellegűen nyaklanak), aminek az alján hullámos mellékpárta nő = Krisztus töviskoszorúját jelképezi. (Voltaképpen ezek az összenőtt viráglevelek adják a koronát, aminek a végén a csészelevél a tövises vég).

5 db széles, kiemelkedő, halványsárga porzója van, mint Krisztus sebeinek száma,

és a 3 darab bunkószerű bibeszál végén a szívalakú bibéje azt a három szöget, amit a Jézus két kezébe és a lábaiba vertek. Tudjátok, a Golgota a Koponyák hegye, az ókori Jeruzsálem melletti domb, magaslat, ahol a kivégzéseket szokták tartani (elég közel, hogy sok néző legyen, elég messze, hogy ne lehessen hallani a jajgatást és érezni a szagokat, ez a rettenet vagy a politika bölcsessége). Jézust itt feszítették keresztre, és Jézus kínszenvedésének eszközeit látták meg a névadók a golgotavirágban. S miután a passió az Krisztus utolsó óráinak bemutatása, innen a gyümölcs neve, így lett a maracuja passiógyümölcs.Bocs, ha túlmagyaráztam.

A maracuja sokáig rózsaszínes szárított gyümölcsdarabkaként létezett számunkra, aztán egyszer csak lehetett ezt is kapni. Tojásdad, de leginkább lúdtojás méretű, a kiwanohoz hasonlóan uborka, tök vagy dinnyeszerű gyümölcs. A külső zöld héja nem ehető, a tömör gyümölcshús, vagyis a termésfal (a képen fehéres zöld, de van olyan is, ami beéretten barnás színű lesz).

A belső rész a termésüreg, az tartalmazza a magokat, körülöttük egy zselészerű, nem is, inkább kocsonyás, világos színű, ha megnézitek, áttetsző narancsfehér magköpennyel. Ennek van kellemesen savanykás íze.

Egyszerűen csak középen kettévágjuk (aztán még több cikkbe) a már érett, sárgás , és ráncosodni indult gyümölcsöt, és kanalazzuk ki nyugodtan. Tele van vitaminnal (C, B-félékkel), ásványi anyagokkal. Nagyon jellemző az íze, jellegzetes az illata, alkalmas üdítő készítésre, és ezért van teli maracujás üdítővel a világ.

Ha túlérik, savanyodik, mint a romlott uborka…

Miután drága, magában esszük, egyszer a belsejét a saláta öntetbe, húsos, szilárdabb részét kis kávéskanállal kiszedegetve zöldsalátával kevertem el. Pikáns és finom volt benne!!!! Viszont nem volt annyival jobb, mint amennyivel drágább…Amíg nem jutok hozzá olcsóbban, addig ez a maracuja-konyhaművészetem. Bár - ha legközelebb veszek, szeretnék maracuja sorbetet készíteni, kíváncsi vagyok, milyen lesz...majd referálok róla!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr254850984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása