Nagyon sokáig úgy őriztem ezt a receptet, hogy ez egy szuper saslikszószt a Rica tó mellől.
A szépséges hajadon Rica és három deli testvére éltek ott az idők elején, a három testvér elment vadászni, s Rica csodálatosan énekelt. Két betyár arra járt, s dalát hallva megkívánták, megtámadták a lányt. Egy sólyom repült segítségért, jöttek a testvérek, de egyikük eldobott pajzsa elzárta a folyót, s Rica a tóba belecsúszott. Testvérei kővé váltak, és a három kőhegy őrzi húguk álmát, a három hegy a testvérek nevét, a tó a leány nevét viselve őrzi emlékezetük meséjét..
Csodaszép volt a fenyvesek zöldje között nézni a kékeszöld tavat a három hegység zöld sziluettje között, érezni időtlen békéjét a tájnak. Úgy éreztem, talán ilyen völgyet nézhetett Nagy Zoárd öreg fenyője. Meglepő volt a zöld színű szósz az útmenti árus saslikjához, de finom, meg is kérdeztem, mi van benne. (Régi szép idők, mikor még a választ is értettem…) Aztán több évtized múlva egy beszélgetésnél kiderült: ez is lehet adzsika, csak épp zöld adzsika, és sóval tartósítható.
Elmesélem nektek a már többször is evett grúz zöld szósz receptjét:
Hozzávalók egy családi vacsorához a hús vagy hal mellé:
- Két-három húsos erős, zöld színű paprika (vagy egy csípős zöld chilipaprika két zöld kaliforniai paprikával)
- 1-1 csomónyi koriander zöld, petrezselyemzöld, zellerzöld, bazsalikom
- Olaj
- Só, bors, hmeli szunyeli fűszerkeverék is jó bele
Két-három húsos erős, zöld színű paprikát veszek hozzá, (leginkább hozzáadok egy bogyiszlóit is alapnak, mert húsos is, szaftos is, ízes is, erős is). Alternatíva egy-két chilipaprika-féle is két erőteljes zöld kaliforniai paprika társaságában.
Hozzákeverek egy csomónyi koriander zöldet és egy csomónyi petrezselyemzöldet, de mivel koriander ritkán van, ezért olyankor növelem a petrezselyemzöld mennyiségét, és pár szem koriandert mozsárban összetörök, úgy keverem a paprikás zöldekhez. Nem ugyanaz! Fagyasztott koriander viszont teljesen jó bele!
Ugyanennyi zellerzöld is megy hozzá, bazsalikom is.
Nagyon kevés olajjal lazítom, (és elősegítem, hogy a fűszernövények aromái teltebben érvényesüljenek).
Szoktam beleaprítani:
- más zöld gyümölcsöt (savanyú zöld almát, zöld kivit – a képen azért is vannak, mert akkor épp beleturmixoltam a mártásba ezt mind),
- zöld színű zöldséget (brokkoli rózsát, karalábét)
Végül egy nagyobb fej fokhagymát megpucolok, és az egészet összeturmixolom.
Sózom, borsozom, hmeli szunyeli fűszerkeverékkel is ízesíthetem, főleg akkor, ha kevés a zöldfűszer…
Tálaláshoz viszont feltétlenül kell friss zöld, leginkább korianderzöld, a képen a cserépben nevelt, virágzó koriandert mutatom, annak a zsenge zöldje nagyon finom, a virága nagyon szép, erőteljesen korianderes ízű, aki ezt nem szereti, az ezzel ne díszítse a mártást…
Kéretik kipróbálni!
Aztán ha arányosan sokkal több paprikából készítem, s idáig eljutottam, akkor ez már megvan, összefőzhetem belereszelt erdélyi kősóval, (van olyan jó, mint a himalájai aranyárban). Erőteljesen sózom, jobban eláll, el is nyeli lassanként egy részét.
15-20 percig csendesen bugyogtatom, kis sterilizált üvegcsékbe töltöm, olajat öntök a tetejére (1 ek/üveg), meleg dunsztban hagyom kihűlni…
Sokáig eláll!
Azért kell kis üveg, mert így a hűtőben is könnyebb megőrizni bontás után felhasználásig. Nemcsak mártásként használom, hanem húst, halat pácolok benne, mártást csípősítek, pörköltet, ragut ízesítek, stb.