Bármilyen helyes halat szerzek be, amit nem kell pikkelyezni, belezni meg ilyesmi, akkor azt szeretem egyben, kicsikét töltve, mindenképpen ízesen megsütni.Az egyik legjobb grillezni a szabadban, de idebent fóliába zárva, vagy ha van sütőpapírom, akkor pergamenben "en papillote", vagyis csomagban sütni. 1 hal, 1 vendég, 1 csomag.
A zöldhagymás, baconos hal igen bevált módszer!
1. A halat besózom, beolajozom.
2. Pár óra pihenés után előkészítem a sütéshez:
- fokhagymával rakom tele kívül-bévül, de bévül még jobb, ha egy kis péppé tört fokhagymával kenem körbe!
- zöldhagyma szálakat teszek bele és rá
- baconszeleteket teszek a hal belsejébe, és azzal burkolom be kívülről is.
- végül 2-3 gerezd fokhagymát tokjában, vagy fokhagyma fejet héjában hagyva, keresztben kettévágva is teszek hozzá. Ha megsül, nagyon finom, úgy kell kipattintani, krémes, ízes, pirítóshoz, sült krumplihoz egyeránt.
3. Alufóliába burkolom (nem túl szorosan persze, levegőt hagyni kell!
4. Így teszem az előmelegített sütőbe, és azon forrón sütöm 30-40 percig.
Kibontom a fóliát és az asztalra teszem a halat.
Úgy szoktam, hogy krumplit, pár szem zöldséget jól átmosok, 15-20 percig sós vízben főzök kvázi roppanósra, és a fólia mellé teszem a sütőbe, s mire a hal kész, a köret is megpirult mellette.
Hozzávalók: fejenként egy hal, durbincs, pisztráng pl., fejenként 2-3 szál zöldhagyma, 4-6 baconcsík, 2 krumpli köretnek, s mellé bármi, neklem nagyon bejön a szalonnába burkoltan sütött kelbimbó is!