Ahhoz, hogy megértsétek, hogyan is ettem én anno Szegeden a Hágiban ilyen palacsintát, messzire kell mennem az időben.
Ifjabb koromban TDK-ztam (tudományos diákköri munka volt az egyetemen), és voltunk országos diákkonferencián (OTDK vala a becsületes neve) Szegeden, mert a JATE volt annak a házigazdája. Számomra nagy élmény volt az utazás, az ott tartózkodás, hiszen még sosem voltam Szegeden, utazásokra nemigen futotta. Ha dolgoztam év közben, azt a pénzt a megélhetésemre költöttem, mindig dolgoztam nyáron is, az a pénz a ruházkodásra kellett. Szóval számomra Szeged akkor a nagy utazás első nagy lépése volt. Fantasztikus volt, hogy két vagy háromágyas kollégiumi szobákban aludtunk, (Veszprémben 2x4 személyes volt egy szoba a kollégiumban akkoriban, szóval ez luxus volt), szép volt a város, tele látnivalóval, és mert már akkor is édesszájú haspók voltam, megtekintettem a híres szegedi Hági cukrászdát is. Ott ettem ezt a szabadkai palacsintát.
Azóta nincs Hági (bár van még Szeged is, Szabadka is), és csak körülbelül emlékeim vannak a palacsintáról, de az ízek hasonlóak voltak ahhoz, ahogyan idehaza reprodukálom.
1. Sima palacsintákat sütök.
2. Készítek almás tölteléket:
- durvára reszelek egy-két almát
- az almát elkeverem egy kevés citromlével (tudjátok, nélküle megbarnulna, és citrommal finomabb is a palacsintában!),
- kevés cukorral egy maréknyi diót összeturmixolok (összetörhetném mozsárban és porcukrozhatnám, annak lenne ez az eredménye), és hozzáadom az almához
- Megszórom kevés vaníliás pudingporral (opcionális, de jó hozzá!), ekkor kevés tejet is adok bele ½ dl-nyit
- fahéjjal meghintem, felteszem a tűzre, (ha nem volt tej, akkor most jöhet esetleg kevéske édes fehér bor!)
- felforralom és le is veszem, lehűtve finom töltelék! Bármilyen almás sütibe, rétesbe, pitébe is.
3. Közben készítem a kétféle öntetet:
- csokoládés öntetet: felolvasztott csoki vajjal és kevés tejjel / Fuferenda Mari féle kókuszkockás öntet / gundelpalacsintás csokis öntet
- karamell öntetet: cukrot teszek a serpenyőbe, aranybarnára megolvasztom, tejes tejszínnel felöntöm, összeforralom, vajat keverek bele.
4. Elkészítem a palacsintát:
- megkenem az almás töltelékkel és feltekerem, és nem ám sima porcukorral szórom meg (bár az se rossz), hanem diós porcukorral!
- leöntöm egyik végét a csokis, másik végét karamelles mártással.
- tálalom.