Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2013.11.06. 19:09 mijemaja

Fehér karfiolleves többféle változatban zölden pirosan krémlevesként is

Címkék: leves karfiol zöldségleves krémleves #összes

karfiolleves fehér.JPGNem tudom, más háziasszony hogy van vele, bizonyára másutt is vannak gondok azzal, hogy hol ez, hol az nem eszi ezt vagy azt az ételt. Konkrétan nálunk: keresztapátok nem eszi a káposztát, apátok a tököt a cukkinit, a karalábét, a spenótot, ti nem eszitek a céklát, stb. S van egy zöldség a krumplin kívül, amit mindannyian eszünk, a brokkoli és az „albínó brokkoli” = karfiol. Karfiolt aztán eszünk pörköltnek, levesnek, krémlevesnek,  főzeléknek, rakottan, töltötten, burkoltan, grillezve, vegyes zöldség köretnek párolva stb.

Olyan sokszor esszük, hogy már össze-vissza variálom. Nézzétek csak a paprikás rántás-habarás nélküli FEHÉR karfiollevest.

karfiolleves fehér hozzávalói.JPG

  • esszük fehéren zöldségekkel
  • sok zölddel megszórtan
  • esszük turmixolva fehéren, rózsaszínen vagy zölden színes krémlevesként
  • esszük brokkolival egybefőzve vagy megszórva
  • esszük húsgombóccal gazdagon
  • galuskákkal, krumpligombóccal, nudlival, csipetkével
  • esszük vajasan és tejszínesen, karpsan, snidlinggel, stb. 

Alaphozzávalók:

  • egy szép fej karfiol. Figyelem! Nemcsak a karfiolrózsa, amit apró kis rózsákra vagdalok, hanem maga a sok kis zöld fejlevélke, a vastagabbaknál esetleg levágom a küldő felületeket, de megéri, mert nagyon-nagyon jóízűek! S a karfiol torzsát is megpucolom (mint a káposztatorzsát szoktam) – és azt is belekockázom.
  • leveszöldség: Legalább 1-2 répa, 1 fehér répa, Persze egy kis paszternák, zeller, egy kisebb darab karalábé, 1-2 kellevél is belefér, de ez csak ajándék, nem gond, ha nincs. 
  • egy kis fej hagyma
  • egy szép húsos paprika (ha van paprikacsuma, akkor akármennyit is belerakok)
  • Egy közepes paradicsom az íze miatt (általában egy keresztet vágok a paradicsom aljára, úgy dobom bele a levesbe, a végén óvatosan kinyomkodom, és félreteszem)
  • Alapként: vaj, olaj
  • sűrítéshez tejféle (tej/tejszín/tejföl), 1 ek liszt
  • Fűszerek: só, fehér bors, 1-2 babérlevél (néha kömény, de az nem fontos)
  • ZÖLDFŰSZEREK: nagyon jók a tálaláskor (amikor a piacon nagy csokrokkal veszek petrezselyem vagy zeller, netán lestyánzöldet, - pl. késő délután féláron elviszem az egész tételt- , akkor azt rögvest feldolgozom: a levélkéket apróra vágom, a szárat kisebb vagy nagyobb darabokra aprítom, és ezt a szárat levesekbe főzöm, nagyon jók ízre is, állagra is, és jól ízesítik a leveseket! Főzelékeket is.)

A fehér karfiolleves legkényelmesebb elkészítése:

Mindent összeaprítok a zöldségekből. Mostanában még a hagymával is kezdek kibékülni, összevágom azt is amilyen apróra csak tudom. Rájöttem, talán csak a zöldborsónak számít (de annak nagyon!) a főzési idő, úgy hogy nincs kivételezés.

Az összes zöldséget (hagymát is) lábasba teszem, felöntöm vízzel, (vagy bármi egyébbel: tésztalével, gombóclével, zöldség alaplével, húslevessel stb.), megszórom egy kis borssal, sóval, elkeverem, babérlevélkét rakok bele és félig puhára főzöm.

Ha már roppanós, akkor besűrítem eresztékkel: 1-2 dl tejben keverek el egy evőkanálnyi lisztet, 1-2 ek olívaolajat és ezzel elkeverem. Ezzel összeforralom 1-2 percig. A tűzről leveszem.

Nagyon szeretek pluszban is elkeverni benne egy 2 dl-es natúr élőflórás joghurtot is, savanykásít.

Lefedem és hagyom még állni, puhulni, de akár ehetjük is.

Luxus fehér karfiolleves elkészítése: a luxus a vaj és a tejszín benne - na meg az íze...

A fentieken tú a sűrítésnél a levesbe beledobok tíz dekányi vajat, és plusz tejszínnel sűrítem be, 1-2 dl elég hozzá. Ettől az egész krémes lesz, finom, éterien légiesen könnyű.

Luxus elkészítés de másként:

A luxus itt is a vaj, azon párolom a zöldségeket, és a tejszín, amivel a végén sűrítem!

Ennél a változatnál a lábasba teszem a vajat, megolvasztom és rászórom az aprított hagymát, a zöldségeket (csak a karfiolt nem, a legfontosabb, hogy a hagyma és a fehér répa piruljon!).

Megszórom az evőkanálnyi liszttel, és nem pirítom, csak jól átforgatom, ennyi elég a lisztnek a halvány rózsaszínhez. Rögtön jöhet rá a karfiol és felöntöm vízzel (vagy más ízesebb főzőlével).

Fűszerezem: jöhet a só, a paradicsom, a paprika. A paprikát egyben hagyom, a végén vágom apróra, mert ha krémleves lesz, és tiurmixolom, akkor a paprika félreviheti a leves színét. 

Amikor éppen jó, jöhet bele az 1 dl tejszín, összekeverem, félrehúzom. Nagyon finom! 

Palócosan fehér karfiolleves

Zsírral kezdem a hagyma és a zöldségek pirítását, liszttel szórom meg, elkeverem, épp csak rózsaszínesedni hagyom, és jöhet a karfiol, a víz, a fűszerek, paradicsom és paprika is bele.

Ekkor adom hozzá a zöldbabot is. Zöld zöldbab az igazi! Attól nagyon szép lesz a fehér leves a piros paprika kockákkal, a fehér karfiollal és a zöld zöldbabbal –higgyétek el nekem, ettük elégszer.

Végül kb. egy dl tejföllel sűrítem. Ez így – szuper és nagyon palócos…

Karfiol krémleves fehéren és tarkán

Azért mondom így, mert ugyanabból a karfiol levesből készítem el fehéren, zölden vagy rózsaszínűen a krémlevest. A tálalás azért hasonló és a terítő azért egyezik, hogy lássátok, egy nagyobbb adag levest hányféleképpen lehet tálalni!!

karfiol krémleves színesen.JPGFehér karfiolkrémleves:

Kiveszem a színes paprikát, paradicsomot és a sárgarépát is. A levest összeturmixolom. Szép krémes fehér lesz.

Tálaláskor bármi jó feltétnek: aprózott zöldfűszer, az apróra vágott főtt répa, pirított zöldségek, pirított magok, pirított kenyérkocka…

Zöld karfiolkrémleves:

Ugyanehhez a leveshez adok egy nagy marék aprózott petrezselyemzöldet. Így turmixolom össze, szép halványzöld lesz. Ilyenkor pár darabka karfiolt félreteszek – tálaláskor teszem rá, jól mutat rajta és finom is. 

Piroskás (rózsaszín, narancssárga, ki minek nevezi) karfiolkrémleves:

Benne marad a sárgarépa, a piros paprika, a paradicsom is és így turmixolom össze. Ez a legédeskésebb változat – a sárgarépa elhúzza az ízét, szinte már nem is karfiolleves, olyan, mintha karfiolos répaleves lenne.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr895618327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása