Ilyenkor ősszel csak úgy kéklenek már messziről a kökénybokrok. A kökényt jó magában, dércsípés után eszegetni a bokrokról. Érdemes szedni is, - bármennyire is nehéz, mert sok a tövise, szúrnak, küzdenek, de mi nem hagyjuk magunkat,- leszedjük befőttnek, lekvárnak, szörpnek, mert ízletesek és egészségesek.
A kökénybefőttet a legkönnyebb elkészíteni.
1. Ehhez a befőzéshez a jól megmosott kökényt puhára főzöm először. Kezdjük mondjuk kilónyi kökénnyel. (sosincs sok, nem jó munka és nem is jó órabér kökényt szedni!) Adok ehhez egy-két rúd fahéjat. Ha van vaníliásrúd, annak is belekaparható a belseje. (Nagyon extra tőle!)
Annyi vízzel, ami jól ellepi, - ez kb. 2 pohár, kis lángon és lefedve jó órát-másfél órát főzöm. (Ellenőrzöm, a víz ne tűnjön el, kell a szirup majd a felöntéshez is!)
2. Saját feledékenységem miatti óvatosságom, edényeim védelme érdekében csak ekkor, a végén adom hozzá a cukrot.
Összeforralom, hagyom teljesen feloldódni. (Azért nem az elején adom hozzá, mert akkor még könnyebben odaég, és ismerem magam, ha valami odakozmálhat és elkerülhetem, akkor kerüljem el). Kilónyi kökényhez 30-40 dkg cukrot számolok. Összefőzöm.
3. Ekkor a kökényt a tésztaszűrőn leszűröm, előkészített, tiszta, a kökényfőzés ideje alatt pl. a sütőben 100 fokon melegen tartott, steril kis üvegekbe teszem.
4. A szirupot felforralom újra, ráöntöm.
5.a.) Az igazi és eredeti receot szerint ekkor lezárom az üvegeket, és sajnos ennél jönnie kéne a vizes dunsztnak: gyöngyözéstől 20 perc a dunsztidő, aztán száraz dunszt következne.
5.b.) Lusta vagyok a gőzölő dunszthoz, egyszerűbbet választottam s bevált: Öntöttem a kis üvegekre 1-1 ek rumot…S maradtam a száraz dunsztnál, simán a kis hálózsákban (de múmia és -15 fokig jó!) kihűlni. 3 nap, mmire abban lehűlnek a befőttek.
Nem azért, mert
A kökénymártásra külön felhívom a figyelmeteket!a rum direkt jó hozzá, a vadhúsok mellé nem kívánni jobbat nála.
A kökénybefőttet edénybe öntöm, összeforralom, kis étkezési keményítőt vagy lisztet (egy tk egy kis üveghez) elkeverek vízben, és hozzáadom a léhez, s tejjel apródonként belekavargatva-csurgatva addig hígítom, míg mártás sűrűségű nem lesz az egész.
A kökénybefőtt hozzávalói:
- kilónyi kökényhez
- egy rúd vanília, ha megadatik, és 1-2 rúd fahéj, de azt ne hagyjátok ki, bár egyik se kihagyhatatlan
- 30-40 dkg cukor
- 2-3 ek rum