Nem mondom, hogy „füstölt lazacos” ez a saláta – mert sima nyers lazacfiléből is készítettem már. Ott arra kell ügyeljetek, hogy érdemes picit megfagyasztani, úgy lehet csak éles késsel olyan leheletvékony szeletkéket (inkább csíkokat) vágni, ami ehhez kell. A nyers lazac is marinálódik és nagyon finom lesz 1-2 nap múlva! S a citrusos hal savanykás, rostban gazdag szilvával, édeskés, lúgosító narancskarikákkal nemcsak finom, hanem egészséges is! A fosóka szilvából az igazi, vagy valami savanykás ámde lédús ringlóból. Ám lehet más bolti szilva is pl. az ősszel, csak akkor kóstoljátok meg s ha nem elég savanykás, facsarjatok több citromlevet bele. A szilvát lehámozom és összepépesítem a marinádhoz. Ebbe jön az olaj és a narancslé, meg a citromlé.
Friss fűszernövényekből készítem, pl. az oregano ágacskáit vágom bele a marinádba illatosítani, fűszerezni, kis bazsalikommal. További ízesítés benne: reszelt fokhagyma, reszelt citromhéj, a kifacsart narancs reszelt héja is belemehet Narancskarikák, citromkarikák, szilvagerezdek kellenek bele és egy kis idő.
Hozzávalók mennyiségei:
- Egy adag leszívott fóliás füstölt lazacot veszek, az általában 10 dkg Ha igazi lazacfilét veszek, akkor is hasonló mennyiséget vágok nagyon vékony csíkokra.
- Egy narancs, egy citrom kell (ahogy adódik, és ha van vérnarancs, ki ne hagyjátok!) – nagyon alaposan öblítsétek le őket folyó víz alatt, ildomos sikálni is (külön erre a célra tartom a mosogató felett a zöldségnek szánt jó fogantyús körömkefét!), megreszelem, a héjukat – és ha nem kellene ide, szárítom és félrerakom más ételekhez, de ide pont illik a levük mellé a reszelt héjuk is. Csak vigyázzatok, a fehér ne jöjjön bele, keserű lesz, mint a bor a széttört szőlőmagtól!
- 1-2 gerezd fokhagyma jól összeaprítva, itt nem szabad elnyomni a citrusok harmóniáját
- Zöld fűszernövény (télen is lehet pl. bazsalikom, oregano a konyhaablakban, onnan belecsipkedve)
- Pár szem keményebb szilva – néhány (mérettől függően 1-2 ringló vagy egy marék fosóka) mag nélkül, felkarikázva.
- A mag nélkül, kétszer annyi és puhább szilvát a narancs és citromlével összeturmixolom. Ehhez a szilvapéphez kerül az ½ dl olívaolaj, só, bors – kész az öntet.
Elkészítése semmi más, mint ezeket összerakni egy zárható edényben.
1. Előkészítem a hozzávalókat, ahogyan fentebb már el is meséltem nektek:
- A narancs, citrom nagyját lereszelem, elfelezem, Elkezdem – amíg egyben van!- nagyon vékonyra felkarikázni, olyanra, amilyenre csak tudom. Jó az éles kés, de az én ujjaimra veszélyes. Amikor a feléhez elérek, akkor annak a felének meg kifacsarom a levét.
- A fokhagymákat megpucolom, és összeaprítom kicsire.
- A salátába szánt szép, keményebb szilvákat magozom, gerezdelem.
- A lazacot előkészítem.
2. Egy tálban összehalmozom az egészet : a lazac csíkokat beleforgatom, igyekszem úgy elrendezni, hogy minden szelet között ott legyen egy narancs és egy citromkarika, pár szilvagerezd, no meg kis fűszerágacska is.
3. Elkészítem az öntetet:
- Ehhez először a szilvapépet készítem el turmixban a citrom-narancslével.
- Aztán az olívaolajat hozzáadom, sózom, borsozom
- és ráöntöm a salátára. Nem keverem, csak rázom picit, hogy ne törjem össze a vékonyka lazacszeleteket.
Lezárom és így érlelem a hűtőben. Ha délután elkészítem, este ehetjük, de másnap, harmadnap sokkal jobb! A képeken épp a hozzáadott fűszerek virágzó ágaival díszítem. Oregano is nyílt, calaminth is, - annak a kis mentás-oregánós-bazsalikomos pikáns levélkéi nagyon finomak az ételekben!