A halakat általában egyszerűen, leginkább fokhagymával és olívával sütöm, így amikor elkészülnek, marad egy kis ízes olívaolaj a tepsiben-serpenyőben.
Tagline
2010.08.13. 12:37
Tejszínes tormás mártás halakhoz
Címkék: olaj tejszín mustár mártás #összes
komment
2010.08.13. 12:34
Vörös boros szarvas zsemlegombóccal
Címkék: gombóc vörösbor szarvas zsemlegombóc vadhús #összes
A szarvas nemes vad, a húsa különleges, finom, igazi ünnepi étel. Sokat gondolkodtam, vajon szilveszterkor minek minősülne: előre fut, ezért szerencsés, vagy éppen ezért elfut a szerencsével? Miután nem tudtam eldönteni, ezért maradok a disznóhúsnál szilveszter éjjelén.
komment
2010.08.13. 12:30
Ancsi néni krumplis tésztája
Címkék: krumpli hagyma tészta főétel szalonna néni kockatészta #összes érsekújvárról ancsi néni
Ancsi néni Érsekújváron kicsit másként főzött, mint mi odahaza. Nagyon meglepődtem, amikor azt láttam, nála még a krumplis tészta is más: ő fehéren, paprika nélkül készítette, és a krumplit sem törte össze hozzá.
komment
2010.08.13. 12:25
Ropogós kukorica TACO kagyló avagy crispy corn shells
Címkék: reggeli mexikóból #főétel
Kukoricástésztából előre gyártott, speciális formájú nachos.
Szólj hozzá!
2010.08.13. 12:12
Édes konfitált kacsája vagy libája
Címkék: kacsa zsír főétel édestől #összes azzód
Nem
tudtam, hogy Édes „konfitálta a kacsákat”, de Édes sem tudta, nemigen beszélt francia kacsa és libatermelő parasztokkal, akik így tartósították a többlet húsdarabokat. Ellenben nem volt hűtőnk, tehát Édes is úgy tartósított, ahogy édesanyjától tanulta.
- Tűzálló fazék aljára beszórom a fokhagyma gerezdeket, ha hagymát teszek hozzá, akkor azt a kis fej hagymát is egészben.
- Ha hájból készítem a zsírt, akkor a hájból is terítek egy lepedőnyi sort alulra.
- Ráfektetem a beirdalt, besózott kacsadarabokat (libákat ugyanígy).
- Ismét jöhet egy-két fokhagyma, ha akarom, fűszerágacska is (Kakukkfű, borsika vagy majoránna, egy-két ág elég abból, ami van a háznál, inkább az illata kell, mint az íze.)
- Befedem hájjal, öntök kevés vizet alá, és ezzel be is fedem a fedelével az edényt. (Azon van ám egy kis lyuk a szellőzésre!)
- Az edényt berakom a sütő legalsó rácsára, beállítom alacsony hőmérsékletre a sütőt, és 3-4 órát csendben hagyom sülni az egészet.
- Gyakran még pirítani sem kell a húst, mehet a tányérra. Ha mégsem pirult volna meg eléggé, akkor