Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.13. 12:05 mijemaja

Erdei rablóhús és egyéb saslikok

Címkék: horvát görög hagyma szalonna grúz húsok #összes

Egyszerű saslik

Grúz saslikon tanultam, Isten bizony. Ott, a Rica-tó közelében az út mentén árulták, parázson sült, illatos volt, vettem, és ettem a finom, füstölt, ízes báránysaslikot.
Akkorkóstoltam meg a kindzát, a koriandert, a tkemáli szószt (a fene gondolta volna, hogy fosókaszilvából készítik…)
Ilyet ugyanis felénk nem ettem, egyből eldöntöttem, hogy akarok ilyet csinálni idehaza is.
 
Azóta nem sokat variálok:
-          van egy alapváltozatom: szalonna-hagyma és semmi más – ide térek vissza mindig
-          és egy összetettebb, ezzel-azzal ízesített változatom.
 
Az alap saslik:
Ez a legegyszerűbb, csak hagyma, szalonna és valamiféle hús kell hozzá.
A sorrend: hagyma- szalonna-hús-szalonna-hús, hébe-hóba hagyma- a vége szalonna, hagyma.
Hús bármilyen lehet, csirke, pulyka, bárány, karaj, de a legeslegjobb sertésből a szűzpecsenye. (Tinkának és Lacinak meg a csirkemell…)
 
 
 
 
Az ízesebb saslik:
Ehhez a saslikhoz az alapon kívül mást is teszek a szalonna és a hús mellé: kerül bele egy kis zöldség is:
-          paradicsomkarika,
-          húsos zöldpaprika,
-          uborkaszelet,
-          cukkini,
-          és legutoljára, de legelsősorban gomba, mert az kezdeni, befejezni egyaránt jó, védi a leeséstől a húsdarabokat.
 
 
 Erdei rablóhús
 
Hogy is mondják, ki a vadászok védőszentje? Szent Hubert, ugye? Akkor akár a Hubertus reklám, akár az ő tiszteletére „Hubertus kardjának” is nevezhetném ezt a rablóhúst.
 
Valahol ettem erdei rablóhúst, azt azóta is sátoros és nyáresti ünnepekre tartogatom, mert csak grillezve készítem el. Figyeljetek lányok,
 
Az előkészítése:
-          Kb. egy héttel a grillezés előtt a vadhúsból a színe-javát (karajt vagy bélszínt, ami alkalmas grillen hirtelen sütésre) bepácolom, a lényeg az olaj, azon kívül bármit beteszek a pácba, nem árt)
-          1-2 nappal a grillezés előtt a sertéshúst is bepácolom, igyekszem különböző ízeket választani (ha a vad borsos, akkor a disznó legyen pl. paprikás-paradicsomos), és
-          aszalt szilvát vörös borba vagy rumba áztatok előző este (ne legyen túl puha).
-          A sütés előtt a szalonnát felkockázom,
-          a hagymából kicsiket keresek, megpucolom és félbevágom őket, s egy-két nagyobb hagymát félbevágva levelekre szedek,
-          a gombát megpucolom, a gombafejeket fogom felhasználni, ezért apró gomba az igazi.
 
A rablóhús összeállítása:
-          szépen sorban felhúzom a nyársra: először és utoljára vagy gombafejet vagy a fél kicsi hagymát, ezt minden rablóhúsnál így csinálom
-          a többi egymás után jön: vadhús, szalonna, sertéshús, szalonna, és közben-közben két szalonna közé felhúzok gombácskát, hagymalevelet és aszalt szilvát is.
-          Ha kész, parázs felett sütöm (nagyon fontos hozzá a jó és csendesen izzó parázs)
-          Pácolajjal kenegetem
 
Amíg készül, a körete:
-          Héjában sült burgonya a tepsiben megsütve, a parázson csak a tűz és a füst íze miatt átforgatva
-          Héjában félig megfőzve, szalonnával alufóliába burkoltan a tűz szélén átsütve
 
Kell hozzá kétféle mártás:
-          tejfölös fokhagymás és zöldhagymás vagy kapros fehér mártás
-          az aszalt szilvás vörösbort kevés ételsűrítővel, kevés tejszínnel összeforralt piros mártás
Szűzpecsenyéből kockázom a húst a képeken – korianderes olajban pácolom, - aztán hagymával, szalonnával nyársat készítek – sok hagymával együtt megsütöm.

1 komment

2010.08.13. 11:54 mijemaja

Kairói csirke shoarma de lehet pulyka marha vagy birkashoarma is

Címkék: marhahús főétel pulykahús csirkehús húsok #összes birkahús egyiptomból

„SVÁRMA” azaz shoarma - ahogy az egyiptomiak is nevezik, jellemzően arab étel.

A mohamedán hitnek megfelelően eredetileg birkából készítették, én marhából kóstoltam. Érdekes volt, egzotikus ízű, de nem álltam le kigondolni, miből is készült, és el is feledkeztem már róla, amikor a minap rámkacsintott Kotányi Világjáró ORIENT fűszersorozatából a „Kairói shoarma” fűszerkeverék.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kotányi „Kairói shoarma” receptje, mint közkincs:
 
40 dkg csirke- vagy pulykahúst kockázzunk fel, lisztben forgassuk meg,
Majd 1-3 ek forró olajban pirítsuk meg,
Fűszerezzük ezzel a fűszerkeverékkel
 
Jól keverjük meg, öntsük fel 1 dl tejszínnel, és kis lángon 10 percig főzzük.
Kotányi tipp: ételünket gazdagíthatjuk póréhagymával, vagy ananásszal és mazsolával. Köretnek tésztát és rizst ajánlunk.
 
Ezzel szemben az autentikusabb emlékeim szerint a hús birka vagy marha, a körete pita volt, és kiraktak mellé mindenféle finomságot, öntetet:
 
      -          a szokásos fokhagymás szósz,
      -          csípős piros szósz,
      -          apróra vágott hagyma,
      -          zúzalékszerűre vágott paprika,
      -          minikocka paradicsom…
 
Igaz, nem Kairóban ettem. Nálunk Magyarhonban a gyros is átment csirkébe, mért ne mehetne át a shoarma?
 
Az én csirke shoarmám
 
Ezek után mégiscsak megpróbáltam felidézni, hogyan is készíthették el úgy, ahogyan én hozzájutottam, elfogadva, hogy a fűszerkeverék jó.
 
1. Fél kilónyi csirkemellet csíkokra vágtam, és elkevertem a fűszerkeverékben. Adtam hozzá olajat, beraktam egy jól záródó edényben a hűtőbe egy napra érlelődni.
 
 
2. Másnap a saját olaján forró serpenyőbe öntöttem, nagyon jól átpirítottam, megsóztam, megborsoztam, a fűszerkeveréket hozzáadtam.
Jól elkevertem, hozzáadtam kevés fehér bort (lehetne húslevest, zöldséglevest, tejszínt is, és minddel másabb kicsit az íze).
 
3. Lefedve, nagyon kis lángon egy negyedórát pároltam, aztán lepirítottam a végén és egy kevés citromlével savanyítottam!!!
 
Tálaltam:
-          tésztával (a képeken spagettivel)
-          kurkumás rizzsel
-          pitával
     főtt krumplival
     nagyon finom a rósejblivel, és azt eszik ám Kairóban is
 
 
 
Az igazi egyiptomi tálalás egyébként a következő volt (IGAZI ARAB DŐZST TESSÉK ELKÉPZELNI)
 
Középen a hús, mellette a pita egy tányéron, körötte a shoarma kísérete:
 
     -          fokhagymás joghurtos fehér szósz/majonézes szósz és /vagy tzadziki
     -          zöld saláta,
     -          uborka
-          paradicsom
-          színes, húsos paprika
-          Lilahagyma karikák vékonyra szeletelve
-          Vöröshagyma igen apróra kockázva
-          Olajbogyók
-          Sajtkockák
-          Pirított gomba
-          Pirított hagyma
-          Fűszeres sós vízben főtt bab
-          Megfőzött csicseriborsó
 

komment

2010.08.04. 13:28 mijemaja

Szarvascomb alacsony hőfokon sütve zöldségekkel vagy magában

Címkék: vörösbor főétel szarvas zöldségek párolt vadhús #összes

Édes lassú tűzű sütései után csináltam így a szarvast is. Úgy gondoltam, ha jó a libának, kacsának, a sertéskarajról már nem is beszélve, jó ez ennek a szökkenő erdei állatnak is. Vaddisznót nem készítek így a mindenféle féregtől óvakodva, de a szarvasnál nekem nagyon bevált.

Szarvascomb alacsony hőfokon sütve zöldségekkel
 
Kezdem a pácolással: szokott vadfűszereket összetöröm, a húsokat bedörzsölöm velük és olajjal leöntve, átforgatva pácolom az egészet.
Pár nap, ha eszembe jut, időnként előveszem a tálat és átforgatom a hússzeleteket, néha még olajat is utántöltök.
Nagyon jó hozzá a fokhagymás olaj is!!
 
Sütés előtt előveszem, és elkészítem a sütőtálba:
       -          egy-két fej aprózott hagymát
       -          bárminemű zöldséget (itt éppen bébikukoricát, paprikát, zöldborsót, de répát, káposztát, bármit beleteszek)
       -          jó pár gerezd fokhagymát
       -          és a hússzeleteket a pácolajjal
       -          teszek hozzá folyadékot: 1-2 ek sűrített paradicsomot, netán paradicsomlevet, vörösbort, húslevest, zöldséglevest, ha más nincs, sima vizet.
 
 Fontos, hogy a folyadék egy-két ujjnyival meghaladja a húsok szintjét
 
A tálat lefedem, beteszem a hideg sütőbe (a tálak általában jobban szeretik így), és adok neki sok-sok órát, alacsony hőfokot. Mint a sóletfőzésnél, 8-10 óra hosszán át sütögetem.
 
 
A végére vajpuha, szálkásan bontható, foszlós húst kapok.
 
A mártása ízes, só nélkül is nagyon finom lesz.
 
 
 
 
 
 
Lassú tűzön zsírral, magában is készítem a szarvast:
 
Pácolom ugyanúgy a hússzeleteket.
A sütőedénybe teszem a bepácolt, fűszeres húst (a pácolajjal együtt), és teszek mellé egy-két félbevágott hagymát (rajta hagyom a végét, így könnyebb lesz kiszedni).
Leöntöm a libazsírral, kevés vizet is öntök alá, és megy a sütőbe. Alacsony hőfokon ekkor szintén több óra hosszat sütögetem.
 
 
Kiveszem a sütőtálat és
-          vagy tányérra teszem a húst, (zsírját kis üvegekbe töltöm, nagyon jó sütni vele húsokat, pikáns, karakteres ízű zsíroskenyér is készül belőle),
-          vagy benne hagyom az edényben, a zsírba burkolva, mert így a kamrában eláll nagyon sokáig. (Váratlan vendégnél lehet gyorsan felolvasztva az asztalra tenni. Főtt krumpli mellé, zsírjával meglocsolva --- salátával/savanyúval óóóó nagyon finom…)

komment

2010.08.04. 13:23 mijemaja

Kínai tészta receptje egy kínai étteremben dolgozótól

Címkék: spagetti gomba főétel rizstészta leveszöldség #összes

Lányok, ti szerettétek nagyon a kínai „pirított tésztát”. Általában ezt vettem nektek, ha ott vásároltunk, és testvériesen meg is osztoztatok rajta.

Gondolkodtam, hogyan tudnám reprodukálni, de számomra elég idegen ez a kínai konyha, apátok nem is kedveli, szóval nem strapáltam magam a kísérletezgetéssel. Gyorsabb volt megvenni…

Ámde a jósors hozta ezt a recipét, figyeljetek és okosodjatok, jön az ipari kémkedés nagy titka, a kínai tészta receptje egy kínai étteremben dolgozótól:
 
Először elmesélte, hogyan készítik a kínai étteremben:
 
Husis tészta az nálunk nagyon "fapados " volt:
  1. 1. megfőzték a spagettit,
  2. 2. tettek rá olajat,
  3.  -          sötét szójaolajat is egy picit
  4.  -          sót,
  5.  -    és olajon pirított csirkehús csíkokat,
  6.  -          káposztacsíkokat,
  7.  -          fafül gombát,
  8.  -          reszelt répát.
3. Ezt jól összekeverték és ennyi. Semmi extra nem volt, de persze étterme válogatja.
 
Aztán elmondta, hogyan készíti ő:
 
  1. A megfőtt rizstésztát (spagetti is jó) wokban pirítom, de jó a serpenyő is. Közben szójaszószt öntök rá.
  2.  
  3. A lereszelt zöldségeket megpirítom és hozzákeverem a kész tésztához, majd 1-2 percet együtt pirítom még.
  4.  
  5. Bármelyik nagyobb üzletben kapsz szójaszószt, szoktam venni üveges babcsírát, bambuszrügyet is, amit ugyancsak hozzákeverek. (Lehet kapni kész mirelit wok-zöldséget is.)
 
A kínai kel adja a meghatározó ízét a szójaszószon kívül. Ezt a zöldséget nagyobb zöldségesben,igényesebb hipermarketben tudod beszerezni. A külső leveleit dobd ki,mosd meg a többit és szeleteld fel. A torzsáját már ne add bele...
 
Lányok, a jó tanácsokat továbbadtam nektek, lehet tanulni belőle, elvégre ez a ti kedvenc ételetek! Tényleg nagyon finom így.
 
Még egy megjegyzés: fafülgombát a Herbaházban, az Ázsia boltban, a Culináriákban kapni szárítva, de akár csipetkévl, pláne vargányával simán helyettesítettem!
 
Ezt a tésztát magában esszük, zöldséges tésztaként  – nagyon finom.
 
Szaftos húsokhoz extra köretként is jó lehet!!!
 
Ha spagettivel készítem, azt sós vízben kifőzöm, és úgí dobom a serpenyőbe pirulni.
 
Ám ha üvegtésztával készítem, azt nem kell főzni, ahogy ezen a képen is látjátok: beáztatom 4-5 perce langyos vízbe, és aztán mehet a serpenyőbe, fölötte szétmorzsolom, és máris jöhet a szójaszósz, pirulhat is a tészta!

Szólj hozzá!

2010.08.04. 13:16 mijemaja

TACO recept Santa Maria TEX MEX-től

Címkék: pörkölt marhahús főétel zöldségek #összes mexikóból torilla

Ez olyan, mint a McDonald’s, és a hirdetésbe foglalt javaslat a következő: Készen vett tortilla + előre gyártott fűszerkeverék +  gyári salsa    =  salsaparti (készen vett)

Tudjátok lányok, a végeredmény jó, ami ennyi ízfokozóval, állományjavítóval nem is meglepő. Csak azzal van bajom, hogy ez is része a mai műanyagvilágnak, és valahol zavar a sok „E” anyag az ételünkben. Ezért aztán jobban szeretem, ha én főzöm, amit eszünk, ha lehet, akkor minél jobb helyről beszerezve. Persze tudom, a piacon áruló parasztnéni sokszoknyája nem biztosíték arra, hogy tényleg őstermelőtől vásárolok, de olyan jó volna hinni ebben, és tudni, hogy jó ízekkel, finom ételekkel gondoskodok az én kis-nagy családomról.
 
TEX-MEX (Texas-Mexikó közös konyhaterülete) recept a marhahúsról, íme a hozzávalók:
 
       -          40 dkg darált marhahús,
       -          1 ek vaj
       -          1 cs. Taco fűszerkeverék
       -          1 dl víz
       -         
       -          tortilla
 
TACO általuk javasolt elkészítése:
 
  1. A vajon a darált húst megpirítjuk, hozzá adjuk a fűszerkeveréket, sózzuk, majd kevés vizet aláöntve, fedő nélkül pirítjuk, pörköljük a húst.
  2.  
  3. Ha a hús puha, megtöltjük vele a tortillákat.

komment

süti beállítások módosítása
Mobil