Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.04. 12:49 mijemaja

Fekete retek saláta

Címkék: saláta retek #összes

A fekete retek igen egészséges, de igen nehéz megenni, mert rágós, ingerlően erős az aromája.

Egyféleképpen készítem gyakran: meghámozom olyan vékonyan, ahogy csak tudom.
Felszeletelem olyan vékonyra, ahogy csak engedi.
Fedett tálkába elkezdem szépen lerakni, egymás mellé szorosan, és ha egy sor megvan, azt alaposan besózom.
 
Összerázom, lezárom a fedelét, adok neki legalább egy napot, de több napig jó, és mint a töltött káposzta, egyre finomabb.
 
Így sósan is ehető, de ha beéretten kevés citromlével elkeverem, frissen tálalom, még jobb, párom így szereti igazán.
 
Fekete retek mézzel más salátákba
A szükség vett rá, hogy a mézzel átitatott fekete retek forgáccsal kezdjek valamit. (Tudjátok, amikor a fekete retekből kikapargatom a belsejét, a hústűvel kilyukasztom az alját, visszateszem a fekete retek forgácsot bele, pohár fölé teszem, felöntöm mézzel, és a kifolyó mézet isszuk torokfájás gyógyítására – no, akkor keletkezik ez a mézes fekete retek forgács.)
 
Eleinte magában és magányosan (!) megettem, mert ti megtagadtátok a fogyasztását, de aztán rájöttem, teljesen jó majonézes salátákban pl. főtt tojás, sonkaszeletek partnereként. Így csempészem be a tányérotokba az általatok kevésbé szeretett fekete retket!

komment

2010.08.04. 12:47 mijemaja

Édes csirkeaprólék levese

Címkék: leves csirkehús leveszöldség édestől aszódról #összes

Rántott csirke után azaz mellett készítette, ekkor a maradék aprólékból Édes levest készített.(Így volt komplett az ebéd!)

A csirke farhát, a zúza és a szív, de még a lábacskák is mentek a levesbe, a belek és egyéb belsőségek mind a macskák lakomájául szolgáltak. Ha nem az Aszódi néni vágta le, és volt csirkefejünk, az is belement, Jóska sógor a taraját is, a csirkevelőt is szerette, sőt, a lábikákat is ő szopogatta el, no meg a nagyapám, a ti dédapátok.
Emlékszem, hogy fogta a cica a foga közé és húzta el a fenébe a beleket, most meg a mai macskák… na jó, nem épp whiskas- menü volt.
 
Édes kétféle levest is készített belőle, mikor melyiket:
 
1. Vagy sima csirkehúsleves készült ebből az aprólékból sok zöldséggel és cérnametélttel. Ehhez a zöldségeket Édes nagyobb darabokra vágta, nem cicózott az aprítással.
A levestésztát külön főzte meg vagy sós vízben, vagy egy kevés elvett levesben, de a tésztát mindig leszűrte, külön adta a leves mellé, és külön is tárolta, mert így jobban elállt a leves. (A tészta is jobban elállt, ha sós vízben főtt, viszont finomabb, ha levesben főzzük!)
 
2. Csirkebecsinált levesnek mondanám a másik félét, ami ilyenkor készült:
A leveshez került a szokásos fehér és sárgarépa, kelkáposztalevél, és a végén (ha volt) egy kis marék zöldborsó.
Ebben a vajgaluska volt a csúcs, a végén kis tejes berántással, később már kefires /joghurtos habarással került az asztalra.
 
Vajgaluska: Egy kanálka vajat Édes habosra kevert, így adta hozzá az egy tojást, sózta, borsozta, jól elkeverte, aztán annyi lisztet adott hozzá, amennyit felvett. Ha volt petrezselyemzöld, azt mindig vágott bele, s jól elkeverte.
 
Kanállal szaggatta bele a levesbe, belefőzte, úgy tálalta.

komment

2010.08.03. 14:03 mijemaja

Jóska sógor spenótja

Címkék: spenót mártás főétel aszódról #összes jóskasógortól

Jóska nem egészen úgy csinálta a spenótot, ahogy Édes, ő a szalonnával nem is foglalkozott.

1. A spenótleveleket már pucoláskor kisebb darabokra tépte, úgy főzte őket puhára enyhén sós vízben. Eztán leszűrte a spenótot, és félre tette.
 
2. Csinált egy vajas, világos, de iszonyúan fokhagymás rántást, amit tejjel felöntött, és ha véletlenül nem jól sikerült, gyorsan át is szűrte, de neki bezzeg általában sikerült (nekem nem annyira…).
 
3. A forró mártásba beledobta a spenótleveleket, sózta, borsozta, és a végén kicsi porcukorral és kevés citromlével pikánsra ízesítette.
 
4. Vagy tükörtojással, vagy kisütött gépsonkával ette.

komment

2010.08.03. 13:58 mijemaja

Hamburger idehaza

Címkék: sült marhahús főétel zöldségek húsok #összes darálhús

Mi is a hamburger? Persze nektek a McDonald’s és a Burger King húspogácsás zsömléje a hamburger, és eleinte jobban szerettétek, mint a hazait – de azért alakulnak a dolgok, és kezditek értékelni, ami jó jel.

Szóval számomra a hamburger a hamburgerzsömlével kezdődik, mert ezt boltban veszem.
 
A húspogácsával folytatódik: ezt készítem, leginkább 2-3 féle vegyes darált húsból.
 
A tálalása a lényeges, mert ki-ki magának állítja össze, ezért fontos, hogy legyen hozzá tálalva:
 
      -          mustár
      -          Ketchup
      -          Valami csípős mártás sem árt: taco pl.
      -          Vékonyra felkarikázott lilahagyma
      -          Én ajvárt is szoktam mellé kínálni, és hozzá kis kockákra vágott vöröshagymát
-         
            Zöldségfélék: Uborka, paradicsom, paprika, retek – és fejes saláta levelek!!
-         
     És az elmaradhatatlannak javasolt sajtszeletkék jó vékonyra szelve (hátha sajtburgert készít valamelyikünk)
 
Húspogácsa elkészítése:
      -          darált húst fűszerezem sóval, jó sok borssal, fokhagymával
      -          turmixban darálom össze a vöröshagymát egy kevés olajjal (az olajat azért keverem bele, mert így nem kell már -     olaj a sütéshez)
     -          összedolgozom, szódavízzel lazítom, ha kell, és megsütöm a tenyérnyi hamburgereket.
 
     Ha lehet grillen, ha nem megy, serpenyőben vagy sütőben.

komment

2010.08.03. 13:55 mijemaja

Sült húsokhoz, grillekhez használt fehér és piros szósz

Címkék: paprika joghurt fokhagyma mártás #összes

Kell egy fehér szósz:

      -          Vagy egy igazi (lecsöpögtetett) joghurt kell, vagy egy tejföl, netán krémsajt. (A krémsajttal ízesíthetem is a joghurtot!!)
      -          Ha sűrű, akkor tejjel, tejszínnel, sörrrel (1-2 ek) lazítom
       -          Olívaolajat is keverek hozzá 1-2 ek-nyit
      -          Teszek hozzá 1 kanálka mustárt és ½ citrom kifacsart levét.
      -          Zöldfűszert: snidlinget, újhagymát, kaprot, petrezselyemzöldet, ami van.
      -          Sózom, borsozom.
Aztán összeérlelem a hűtőben.
 
Kell piros szósz is, legegyszerűbben simán paprikás tejfölt készítek:
-          egy igazi (lecsöpögtetett) joghurt kell, vagy egy tejföl/krémsajt.
-          Ha sűrű, akkor tejjel, tejszínnel, sörrrel (1-2 ek) lazítom
-          Olívaolajat is keverek hozzá 1-2 ek-nyit
-          1 erős tk sima piros paprika és egy másik erős, vagy összevágott chilipaprika.
 
 
Paradicsomos-paprikás piros szósz:
-          egy kis doboznyi aranyfácános paradicsompüré (lehet az olasz aprózott paradicsom is), ebbe keverem bele
-          a pár gerezd felvágott fokhagymát,
-          egy kápia (annak hiányában paradicsom vagy kaliforniai) paprikát összeaprítva, 
-          egy összevágott hagymát (igazából reszelve kéne, de a végén a paprikát, a fokhagymát és a hagymát olívával, paradicsompürével összeturmixolom, amióta van turmixom)
-          van olajos török csípős paprikadarálmányom – az is jön bele, ha elfogyna jó a magyar édes és erős paprika is
-          Sózom, borsozom, a paradicsom miatt pici porcukorral selymesítem az ízét.
-          Zöldfűszerként illik hozzá a zellerzöld, lestyán, petrezselyemzöld, stb. felaprítva.
 
Ajvár vagy sült paprikakrém – kockára vágott hagymával!!!

komment

süti beállítások módosítása
Mobil