Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.04. 13:13 mijemaja

Kubai hús, mondjuk: fűszeres csípős marha-brassói

Címkék: krumpli paradicsom paprika marhahús #összes kubából

A rendes nevét nem tudom megmondani.

- Nagyon finom, ízletes étel, teljesen stimmel a mi hazai ízlésünkhöz.
Mondjuk: fűszeres csípős marha-brassói.
 
Sajnos Kubában nem sokat fotóztam – bár ehhez a recepthez azért odaillesztek párat, egyszerűen csak a hangulata kedvéért, és az ennivalók ott készült fényképeivel adósotok vagyok. Viszont megpróbálom itthon reprodukálni nektek, és ez szerintem finomabb, mint pár fotó.. .
 
Íme, három kubai hangulat, ráhangolódásul a kubai hús receptje előtt.
 Hozzávalók:
 
       -          Ami biztos: kell hozzá apró kockákra vágott vagy darált marhahús, mondjuk erős fél kilónyi – de akkor nem marad másnapra, az biztos.
       -          1 fej hagyma, némi fokhagyma
       -          1 csípős zöld paprika, ha nem elég húsos, egy olyan is
       -          Fél kilónyi paradicsom (vagy egy doboz sűrített paradicsom)
       -          Fűszerek: só, bors, kömény, koriander
       -          Egy pohár sör
       -          Fél kilónyi krumpli (krumpli:hús = 1:1)
       -          Pár szem olajbogyó (zöld)
 
Elkészítése:
 
-          A húst igen apróra kockázom, ha nincs megdarálva.
       -          Serpenyőbe dobom kevéske olajra. Addig keverem,  míg ki nem fehéredik mindenütt, és még utána is pörkölöm pár percig.
       -          Mindent összevágok apróra, amit mellé teszek: egy aprózott hagymát, egy zöld csípős paprikát, pár gerezd fokhagymát.
       -          Ha a hagyma már üvegesre fonnyadt, akkor fűszerezem: őrölt köménnyel, sóval, borssal megszórom, jöhet hozzá egy kevéske őrölt koriander  is, kerül mellé
       -          (és ha nem került bele csípős zöld paprika az elején, akkor most egy kis erőspista féleség kell bele!).
       -          Jól elkeverem a fűszerekkel, és paradicsomot adok hozzá: igaziból két-három marékkal, konzervből egy kis konzervnyi paradicsompürét.
-          Megpirítom a paradicsomot is pár percig, aztán felöntöm egy pohárka sörrel, és puhára párolom a marhahúst. - Igazi rövid szaftos pincepörkölt lesz  belőle.
 
Most jön a brassói aprópecsenye - vagyis ahhoz hasonlóan tálalják: kockára vágott krumplit olajban megsütök (bűnös kis rósejblit készítek), olajbogyókkal elkeverem, és összekeverem a marhahús pörkölttel.
 
Én nem olajban sütöm ki, hanem kevés vízzel, pici olajjal meglocsolva tepsiben párolom meg.
 
Kubában kukoricalisztből kis tacokat sütnek, megtöltik a krumplis pörkölttel, és hmmm…
 

 

 

 

 

Még pár kubai kép a kubai hús mellé:

komment

2010.08.04. 13:03 mijemaja

Tarka illatos és fűszeres kukoricagaluska

Címkék: levesbetét galuska fűszerek #összes

Szeretem a galuskákat a levesben, és hál’Istennek ebben élvezetes partnerek vagytok ti is. (Apátoknak ugyanis ez nemigen számít… 

Szóval ez egy gyors és azóta többször is megismételt ötlet:
 

Egy tojást beleütök egy tálkába

sózom és borsozom (annyi só kell, amennyivel egy tojást megsóznék a rántottához+ annyi, amennyi a liszthez is kell, hogy ne legyen ízetlen)

belevágok sok finom friss fűszert: a képen éppen: zsályavirágot, zeller és petrezselyemzöldet, koriandert és lestyánt

összekeverem a tojással,

és beleadok annyi kukoricalisztet, amennyit felvesz. Talán 2-3 lapos ek kell hozzá, de a lényeg a képen is látható, szaggatható konzisztencia elérése.

A bugyogó levesbe kanállal beleszaggatom és pár perc alatt belefőzöm.

A tüzet elzárom, a levest lefedem, és hagyom pár percig (5-10 percig) puhulni, duzzadni a galuskákat. Nagyon finom, puhák lesznek!

 

komment

2010.08.04. 13:00 mijemaja

Simán sült kacsa minden nélkül

Címkék: kacsa sült főétel #összes

Édes „konfitált”kacsái után és mellett ez az egyik nyerő kacsakészítésem: finom ropogós kacsasült lesz az eredménye, és szinte semmi sem kell hozzá.

Hoppá. Bizony, nem adok hozzá semmit, hagyom a magától felnőtt kacsát szó-szó úgy érvényesülni, ahogy a Jóisten és a természet létrehozta. Emiatt csak biztos helyről, házilag nevelt kacsákból az igazi.
Olyan kacsa, ami totyogott, kukoricát evett, és néhanap még beszéltek is hozzá, s utolsó napját nem stresszben töltötte, szorongva, megmérgesítve a húsát.
Ha van ilyen kacsa, akkor annak a sütéséhez csak víz kell.
 
 
Elkészítése:
  1. Szokás szerint bevagdosom a kacsa bőrét (átlósan, keresztben szoktam)
  2. a kacsadarabokat a tepsibe beleteszem,
  3. a tepsit vízzel félig feltöltöm, és belerakom a sütőbe. Közepes hőfokra állítom, és hagyom együtt dolgozni a kacsát, a vízgőzt és a meleget. Vagyis a szakszöveg, hogy a húst hosszan párolom. 2-3 óra alatt a víz nagyja elforr, a kacsa bőréből a finom zsír kiolvad, a hús megpuhul.
  4. Leöntöm a zsír nagyját róla (ügyesen, törekedve az égési sérülések minimalizására, ezért fontos a fogókesztyű, a fakanál, stb., mint segédeszköz).
  5. kevés zsíron és az ott maradó kevés vízzel már csak lepirítom a kacsát. Fél óra múlva már kezdhetem még locsolgatni is egy hosszúnyelű kanállal.
  6. Ha megpirul a kacsa, mehet az asztalra.
Higgyétek el nekem, senki sem fogja megmondani nektek, hogy semmivel sem ízesítettem!!

komment

2010.08.04. 12:56 mijemaja

Ancsi néni csirkemelle

Címkék: fokhagyma főétel csirkemell szalonna húsok #összes

Azt hiszem, nem halhatok meg, amíg ezt le nem írom nektek, leánykáim. Az Ancsi nénitől kapott remoskánk még megvan, (anyai örökség lesz), de már nem mindig veszem elő, elég egy jó kis edény is az elkészítéshez. Persze remoskában volt az igazi….

Amit erről tudnotok kell: keresztapátok szerint gombában a Satya féle, sült karajban az Édes féle, csirkemellben az Ancsi néni féle az abszolút befutó. „Lehet másként is elkészíteni ezeket, de ezektől jobb nem létezik, tehát nem érdemes, - mondá gyakorta.
 
Szóval az Ancsi néni féle fokhagymás szalonnás csirkemell receptje. Igen egyszerű:
 
 
1.) Ancsi néni a csirkemelleket kisebb szeletekre darabolta, besózta, majd berakta a remoskába. (Cseréptál, diszkosz, fedett jénai, öntöttvas edény fedővel, stb helyettesíti, de még egy fedett tepsi is jó).
 
2.) Körberakta őket szalonna darabokkal és fokhagyma gerezdekkel, mindegyikből rengeteggel.
 
 „A jó szakácsnő a fokhagymán nem spórol”, - ordította, mert a tüneményes Ancsi néni nagyot hallott, ezért biztosra akart menni, hogy meghalljuk, amit mond.
 
Ancsi néni jó szakácsnő volt, mert finomakat főzött, és a fokhagymán se spórolt, már említettem, hogy a sztrapacskát is be tudta fokhagymázni rendesen. (A képen balra áll, Péter nagyfia öleli.)
 
3.) Felöntötte kis vízzel: én azóta ezt variáltam, próbálkoztam:
      -          sörrel (Banduláné után, ugye),
      -          fehérborral (édes is, száraz is volt),
      -          zöldséglevessel,
      -          húsleveslével, de a sok fokhagyma és a szalonna miatt tulajdonképpen mindegy. Fontos, hogy ehhez nem kell semmi más fűszer, se bors, se zöldfűszerek.
 
Lassú tűzön, másfél óra után előáll egy porhanyós finomság, amely igen szereti a krumplipürét.
 
Ancsi néni a krumplipürével nem sokat vacakolt: igen kevés sós vízben tette fel főni a felkockázott krumplit, ha megpuhult, saját levével összenyomta, belerakott egy kis vajat, (na de milyen vajat…), összekeverte, ha kellett, utána sózta, és készen is volt.
 
Ancsi néni csirkemelle kolozsvári szalonnával:
 
Friss fokhagymát vágok hosszú csíkokra, a kolozsvári szalonnát is csíkokra vágom.
 
A sütőedény aljára fokhagymát teszek – arra
jön a csirkemell, a tetejére is fokhagyma kerül, és az egészet beborítom a kolozsvári szalonnával. Elég vastagra vágom fel, mert a végén a főtt-füstölt kolozsvári szalonnát reggelire megesszük!!!
 
Felöntöm egy kis vízzel, és lefedve a sütőbe teszem. Nem túl magas hőfokon puhára párolom a húst, megpirítom a tetején a szalonnát.
A húst kiveszem, és a sütőben még szép ropogósra sütöm a tetejét. Szinte olyan lesz kívül, mint a grillcsirke, de hófehér, puha, omlós lesz belül!

Szólj hozzá!

2010.08.04. 12:52 mijemaja

Gezemice saláta hamburger készítés után

Címkék: saláta hagyma paradicsom paprika uborka #összes

Hamburger készítésben szeretem, ha sokféle van előrakva, és ki-ki magának készíti el, ahogyan ő enni akarja.

 Aztán mindenféléből marad egy kevés – ideális alap egy gezemice salátához. 

A hamburgerhez előkészítek:
 
     Hagymát (legalább egyfélét, itt éppen volt vöröshagyma, póréhagyma és lilahagyma is)
      Paradicsomkarikákat
     Uborkakarikákat
     Sajtot legalább egyfélét, a képeken éppen volt füstölt karaván látszik
     Paprikát - eleinte csak néha, de rájöttónk, nagyon jó pl. a csípős zöld leheletvékony karikákban a hamburgerbe!
a   Persze karikázok-kockázok picire édes piros húsút és egy színeseket is.
Zöldek: saláták, fűszernövények, ehető gyomok jöhetnek: pl. tyúkhúr, tavasszal csorbókalevél, porcsin, laboda... és az igazi saláták, fejes, római, tölgy, madár...
A zöldek közé sorolom a spenót, a sóska leveleit is!! Itt szoktam nyers spenótot (pl. bébispenótleveleket) úgy megetetni apátokkal, hogy csak azt mondom: "SALÁTA" - és így OK. Spanótnak nem enné.
 
Miután nem kiszámítható a fogyás, ezért aztán általában paradicsom, hagyma és uborka marad, némi paprikával, néha zöldek is.
 
Egy tálba tett maradékot megsózom, kis fehér borsot szórok rá, és citromlével elkevert olajjak átkeverem.
Az egyik alkalommal több paradicsom, következő alkalommal több uborka és retek marad, stb.-így a gezemice folyton más ízű...
 
Hűtőben némi pihenés után nagyon finom a vegyes zöldség saláta bármilyen húsféléhez.

komment

süti beállítások módosítása
Mobil