Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 13:51 mijemaja

Babos szarvaspörkölt avagy szarvaspörkölt babbal

Címkék: bab főétel szarvas párolt vadhús vörösbab tarkabab #összes

Hozzávalók:

      -          egy kilónyi szarvashús (a legjobb a comb, lábszár, de jó a gerinc is),
      -          egy kevés szalonna, vagy szalonnazsír, sonkazsír
      -          2-3 fej nagyobb vöröshagyma,
      -          Pár gerezd fokhagyma,
      -          Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény, egy erős zöldpaprika, ha nincs, sima húsos paprika és egy kevés erős paprika őrlemény vagy püré
      -          1-2 paradicsom, (vagy 1 ek paradicsompüré)
       -          1/3 kg bab (mindenképpen sötét, nem fehér, jó a vörösbab, májbab, tarkabab)
-          Zöldfűszer: kakukkfű, petrezselyemzöld, majoránna, oregano, esetleg ezek keveréke is belefér
-          Citromlé
-          Opcionálisan: jó ha van egy maréknyi gomba, igen illik bele a vörösbor,
 
Előkészítése:
 
-          jó pár nappal előbb bepácolom olajba a felkockázott szarvashúst
-          egy nappal előtte este beáztatom a babot
-          aznap felaprítom a hagymákat, összenyomom a fokhagymát
 
Elkészítése:
 
1. Szalonnazsírt készítek (szalonnából kiolvasztom, vagy van félretéve – tényleg szokott lenni!).
A szalonnazsírra rádobom a hagymákat és a fokhagymát, megpirítom. Félrehúzva megszórom a paprikával, és jöhet a szarvashús a pácolajjal együtt. A hússzeletek minden oldalát jól átforgatva megsütöm elfehéredésig.
 
2. Ekkor gyorsan fűszerezem: só, bors, őrölt kömény zöldfűszer, és hozzáadom az előre összevágott paprikát és paradicsomot is (télen pár ek lecsó is megteszi, vagy paprikakrém pl. ajvár paradicsompürével…).
Felöntöm egy kevés vízzel, vörösborral, és egy erős órát, másfél órát kicsi tűzön párolom.
Idáig egy szarvaspörkölt – eztán jön a bab.
 
3. /a. Ha kész pörköltem van, akkor külön készítem a babot.
Megfőzöm sós vízben, egy fej hagyma, pár gerezd fokhagyma és némi zöldfűszer, pl. 1-2 ágacska kakukkfű/tárkony/borsikafű és egy kevés babér társaságában.
Ha puha, hozzáöntöm a szarvaspörköltet.
3/b. Ha együtt készítem, akkor a puhuló szarvashúshoz öntöm a babot.
A bab miatt több folyadék kell a puhuláshoz: kb. annyi, amennyi az egészet ellepi. Kb. egy óra alatt az egészet puhára párolom.
 
4. Ha van gomba, akkor azt a vége felé kell belevágni, annak 10 perc elég a puhuláshoz.
 
5. Végül behabarom a babot húst tejfölös liszttel, és hozzákeverek egy tk mustárt is, majd összeforralom az egészet.
 
6. Tálaláskor a bab miatt érdemes citromlével savanyítani.
 
 
Babos szarvaspörkölt savanyú káposztával
 
Ha a párolás utolsó harmadában hozzávágok két-három maréknyi (30-40 dkg) savanyú káposztát, egészen más ízhatású, de nagyon finom egytálételt kapok!!!!
Hozzáteszem: ha erre készülök, akkor az elején egy fejjel több hagymát pucolok a pörkölt indításához, javaslom nektek is.

komment

2010.08.03. 13:48 mijemaja

Sajtos tészták

Címkék: sajt tészta főétel #összes

Egyszerű sajtos tészta

Ez az alap menzai sajtos tészta. Elrontani sem lehet:
  1. Megreszelem a sajtot.
  2. Sós vízben kifőzöm a spagetti tésztát, leszűröm és tányérra teszem.
  3. Megszórom a reszelt sajttal, és
  4. megtejfölözöm.
 
Lehet mellé adni sült zöldségeket, stb.
A tejfölt meg lehet sózni! Apátok így szereti…
 
 
Lehet variálni
1,) Sajtos tészta többféle sajttal elkészítve:
 
- elsősorban a füstölt karavánt és a mezei trappistát szoktam összekeverni hozzá
- de nagyon jó és extra pl. a pesztós zöld gouda sajtból ráreszelni egy keveset.
 
 
2.) Sajtos tészta szaftosabban (ha úgy tetszik: gancásabban) készítve:
- ilyenkor egy kevés tejfölt és reszelt sajtot összekeverek egy kis olíva olajjal,
- erre dobom a frissen leszűrt, forró tésztát, jól elkeverem,
- és így tálalom: a tetejére természetesen szórok még sajtot is, és mellé teszem a tejfölt, tegyen ki-ki kedvére belőle.
 
 
3.) Különleges tésztákkal készítve:
 
- pl. spenótos szélesmetélt pappardelle kétféle sajttal
- kagylótésztával, mint pl. a goudás sajtnál is látszik,
- penne tésztával (ahogyan azt a tojásos sajtos tésztás képen láthatjátok), stb. 
 
Sajtos tészta tojással
 
1. A frissen kifőtt tésztát egy serpenyőbe dobom kevés olajra.
 
2. Vagy ott várja már a felvert tojás, vagy ráütöm a tojásokat.
 
3. Hozzáteszek jó pár kocka fetasajtot / vagy jó pár ek reszelt sajtot.
 
4. Összekeverem, megvárom, míg a tojás az általam várt kocsonyásodási keménységét el nem éri, és azonnal tányérra téve tálalom is a tojásos-sajtos tésztát!
 
Sajtos tészta sütve
 
A sajtot nemcsak rászórom a tésztára, hanem rásütöm a sütőben.
Utána tálalás előtt megszórom persze még frissen egy marék reszelt sajttal, de a lényeg a sült, olvadt sajt.
Annál jobb, mennél sajtosabb!!
Igazán finom füstölt hozzáadásával lesz.
Ha nokedli, akkor osztrák hütték négysajtos nocchija is lehetne a neve…

komment

2010.08.03. 13:43 mijemaja

Jóska féle tányérhús marhahúsból

Címkék: főétel előétel velőscsont aszódról #összes jóskasógortól mahahús

Jóska sógor az egyszerű levesben főtt húst is úgy ette, hogy cuppogott a gyönyörűségtől.

A boldogság és az elégedettség pont az egyszerű mindennapi örömök befogadásában és élvezetében rejlik, nem? Ráadásul utólag rácsodálkozhatok arra, hogy ez az intenzív életöröm jogos volt, nem tudtuk, milyen kevés időt kap a sorstól.
Mindenesetre Jóska sógor a leveshús evésének is megadta a módját – különösképpen, ha marhából, velős csonttal készítette. 
Előétel: Jóska sógor egy kis tányérra tette a pirított kenyér szeleteket, egy tálba a velős csontokat. Kiütötte a velőt, és azon forrón megkente vele a pirított kenyeret, s jóízűen elfogyasztotta.
Első fogás: Jóska megette a marhahúslevest tésztával.
Második fogás: jött a szintén levesben főtt tányérhús a tejszínes/tejfölös torma mártásával. Jóska sógor a  tányér közepére tette a levesben főtt zöldségeket, rá a húst, mellé az ecetes tormát és a tejszínes/tejfölös torma mártást.

komment

2010.08.03. 13:40 mijemaja

Judithka májgombóca levesbe vagy köretnek

Címkék: gombóc csirkemáj #összes levebetét Judithkától májgombóc

Judith utolsó kemója előtt voltunk Aszódon, szüleinknél a temetőben, hazafelé betértünk a Kisbagi Csárdába. Ő májgaluska levest kért, azt mondta, annyira szereti a májgombócot, hogy nem hagyná ki egy ilyen jó helyen. Hát kihagyhatta volna…

Kihozta a pincér a levest, és nem hittünk a szemünknek: mirelit egyenborzalom volt. Félszeg emberként nem szoktam reklamálni, de Judith nem állta meg, hogy ne szóljon érte a pincérnek: egy csárdában saját készítésű gombócra számított, nem ilyen sorozatgyártásúra. „Mi mindig ezzel a mirelit gombóccal készítjük ezt a levest”, és ment is tovább, ott hagyva minket az igényeinkkel és a májgombócgolyóbisokkal.
Judith aztán el is készítette, le is írta, hogyan készíti a májgaluskás gombócát. Tessék, tanuljátok, készítsétek el ti is:
 
Hozzávalók:
-          25 dkg csirkemáj,
-          1 tojás,
-          fél fej vöröshagyma,
-          kevés zsemlemorzsa
-          fűszer: só, bors, petrezselyemzöld
 
Májgombóc elkészítése:
-          A májat lekaparom,
-          az apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd hagyom kihűlni.
-          Amikor kihűlt a dinsztelt hagyma,  összekeverem a májjal, a nyers tojással, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel, és annyi zsemlemorzsával amennyit épp felvesz, és legalább fél órát hagyom állni.
-          Vizes kézzel gombócot formálok belőle, vagy kanállal csak úgy beleszaggatom a levesbe
 
Judith így készíti a májgombócot levesbetétnek, de ha köretnek szánom, és nincs ízesítendő leves, akkor sós, leveskockás vízbe is főzhetem. Köretként érdemes nagyobb kanállal készíteni.
Ha már feljön a víz tetejére, egy-két percig forralom még, aztán elzárom a tüzet, és lefedve hagyom 10 percig állni, had puhuljon még.
Megjegyzem: a Kisbagi Csárdában azóta sem ettünk májgombóclevest, szerintem egy csárda nem adhat mirelit egyengombócokat ezen az áron!

komment

2010.08.03. 13:33 mijemaja

Kacsamájas falatkák előételnek reggelire vendégvárónak

Címkék: reggeli gomba kacsamáj #összes

Hozzávalók:

      -          falatnyi pirított kenyerek
       -          zöldségszeletek: paprika, paradicsom, cukkini, retek
 -          sült gombaszeletek
       -          vajkrém
       -          olajbogyók
       -          sajtfalatok
       -          falatkákra felvágott maradék sült kacsamáj/libamáj
 
Elkészítése:
-          a kenyérre teszek ezt-azt a hozzávalókból,
-          ráteszem a májdarabkát,
-          tehetek a végére sajtot, olajbogyót, bármit, és kész, felszúrom egy fogpiszkálóra, és tálra teszem. Vendég legyen a talpán, aki elől nem eszem meg…

komment

süti beállítások módosítása
Mobil