Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.08.03. 12:26 mijemaja

Paradicsomsaláta újhagymával és snidlinggel

Címkék: saláta zöldség paradicsom újhagyma #összes

Sárga és piros paradicsomot vágtam össze. Nagyon szeretem a kétféle paradicsomot együtt, egyszerűen csak mert szépek. Így a saláta szép színes lesz! Az ízük persze szinte ugyanaz...

A hagymákat is felvágtam (újhagymát, snidlinget - abból félre teszek díszíteni is!-, de ha van póré, szívesen hozzákeverem azt is felkarikázva). Összekevertem a paradicsomokkal.
 
Így együtt sóztam meg, kis borsot daráltam rá.Pici oregánó is mehet rá - ennek célja a "megbolondítás".
 
Egyébként nem elvakult konyhatündér az, akinek van borsőrlője - éppen hogy az egyik legklasszabb eszköz a saláták feljavítására. A friss bors illata, íze nem vethető össze az "őrölt bors" megfáradt aromájával!
 
Öntete: olaj és citromlé elkeverve. Nem sok, épp csak egy kis bevonatra való… Ha egy kiskanálka magocskás mustárt keverek hozzá, akkor az már ízorgia lesz, és ne feledjétek: a saláta alján maradó citromos olívaolajat meg kell inni, tisztít is, gyógyít is, finom is!

komment

2010.07.13. 14:37 mijemaja

Zöld tészta zöld mártásokkal: pesztóval, és rucolamártással

Címkék: túró tejszín tészta főétel #összes

Pesto: bazsalikom, olíva olaj, fenyőmag és reszelt parmezán van benne, némi fűszer, citromlé társaságában.

Frissen készült, ezért nagyon értékeltétek a frissen kifőtt tésztával össze illettek
  
Rucola mártás:
Egy nagy marék rucolalevél jól megmosva, szárítva, ½ dl olíva olaj, ½ citrom frissen facsart leve, 1-2 ek tejszín, bors, só, juhtúró.
 
A hozzávalókat összeturmixoltam, selymes, különlegesen kesernyés mártást kaptunk és ettünk.
Kifőztem a pesztóval ízesítetten zöld tésztát, leöntöttem a kétféle mártással, megszórtam egy kis  zöldsalátával (madársaláta), szép sárga kukoricával, illik hozzá a húsos piros paprika is összevágva apróra, és tálaltam.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:34 mijemaja

Villány vörösboros pincepörkölt

Címkék: pörkölt marhahús főétel húsok #összes villányból ibitól disznócsülök

No, ez legalább tényleg villányi, mármint a hozzá használt vörösbor okán, de egyébként ettem Veszprémben, Egerben stb. pincepörköltet, és villányi pincepörköltet készítek itt Pesten is.

Kétféle állat lábiját használják hozzá:
-          a marha lábszárát
-          és a sertés csülkét.
Jellemzően nagyobb darabokra vágják a húsokat (mint a székely pörkölthöz).
A pörkölthöz a meglehetősen bő mennyiségű hagymát apróra vágják, megpirítják egy kis mangalica disznózsíron, majd rádobják a húskockákat.
Sokáig pörkölik, majd megszórják paprikával, kerül bele babér is, elkeverik, majd felöntik villányi kékoportóval na jó, most már portugieserrel, és puhára párolják.
 
Igazi pincepörkölt, akkor jó, ha rövid, sűrű szaftja van – ahogy a képen is láthatjátok.
 
Tálalása:
- sós vízben főtt krumpli kockákkal
- egy felaprózott csípős paprikát is mellé tesznek, lehet belekeverni.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:32 mijemaja

Kacsatöpörtyű és kacsazsír

Címkék: reggeli kacsazsír #összes kacsaháj

kacsatöpörtyű.JPG

Ez a kacsaháj.                        Ez a kacsazsír és a kacsatöpörtyű.     Itt a kacsatöpörtyűs zsír

Emlékeztek arra a régi mutogatós-képes dalra? 
„Ez az óra, ez a lánca.                       Ez pedig a mutatója.                          Óra, lánca, mutatója,
Egyenes, görbe, fakerék,
Ó mi szép, ó mi szép
Ez a háromlábú szék…”
 
No, ennyit a gyerekdalokról, maradjunk a kacsatöpörtyűnél. Jó töpörtyűhöz bőrös háj kell. (A zsírhoz lehet hasaalji háj is.)
 
1. A kacsahájat előveszem, ha kell, leszedek róla hártyát, véres húst, elszíneződést, mirigyet, tollút, szóval szépen letisztázom a hájat.
 
2. A tiszta hájat deszkán, éles késsel felaprítom. Jó a kicsi kocka, jó a nagyobb darab is, hol ilyet, hol olyat aprítok, de egy sütésnél egyformákat vágok. (Eltérő méreteknél nem lesz elég egyenletes a végén a pirulás.)
 
kacsatöpörtyű2.JPG
3. A felkockázott hájat egy nagy edénybe teszem, öntök alá egy kevés vizet, (1-2 dl mennyiséget), és kis lángon hagyom olvadozni.
Amikor a hájból kiolvadt a zsír, a víz szép lassan elpárolgott, akkor azt kell látnotok, hogy a töpörtyűdarabok úsznak a zsírban, és szépen pirulnak.
 
4. No, itt az ideje a zsír lecsapolásának: szépen, finoman, óvatosan le kell önteni a nagyját. (Óvatosan, forró, a hájdarabok eltömíthetik, kiugrik, megéget, felgyullad, stb.)

FONTOS! Akkor pirul meg szépen a tepertő, ha kevés zsír van alatta!

 
5. A maradék zsíron megpirítom a töpörtyűt, aztán, ha már kész, akkor beleöntök egy kevéske, mondjuk ¼ -½ dl  tejecskét (belelöttyintek a dobozból – még nem mértem le). Gyorsan lefedem, mert köpköd, gőzölög meg ilyesmi, ettől állítólag szép barna lesz.
A másik mágikus tevékenység: mielőtt kivennéd, a kezedbe vizet kell venned, és azzal lespriccelgetni a töpörtyűk tetejét, és szintén igyekszel lefedni, mert a forró zsír és a víz találkozásából gőz szokott születni, de ettől állítólag ropogósabb lesz, és én dacolok a fenyegető veszéllyel a ropogós, barnára sült kacsatepertő érdekében.
 
A zsírt üvegekbe töltöm, a töpörtyűt vagy tálkába, mellé ülök, megeszem, ami marad eldugom, és másnap megeszem.
Ha üvegbe töltöm a töpörtyűt, akkor bárkinek adok töpörtyűzsíros kenyeret.

2 komment

2010.07.13. 14:30 mijemaja

Csirkemell vizitormával és medvehagymával

Címkék: fokhagyma főétel csirkehús #összes

Hozzávalók:

       -          2-3 filézett csirkemell
       -          Vizitorma levél, vagy krém
       -          Medvehagyma levele frissen vagy szárítva
       -         
       -          Kb. egy félfejnyi fokhagyma
       -          Olíva olaj
 
Előkészítés:
       -          Felkockáztam a csirkemelleket
       -          elkészítettem a pácot: a vizitorma (lásd wasabi) krémet elkevertem az összenyomott fokhagymával, és hozzáöntöttem lassan, folyamatos keverés mellett az olajat is,
       -          ebbe a fűszeres olajba beleforgattam a csirkedarabokat.
       -          Hagytam állni pár órát (1-2 nap is belefér)
 
Elkészítése:
 
  1. A pácolajat lábasba öntöttem, az olíván átforgattam, jól átpirítottam a húst fehéredésig.
  2.  
  3. Kevés víz hozzáadása után puhára pároltam lassan, alacsony tűznél.
  4.  
  5. Amikor puha volt, megszórtam liszttel.
  6.  
  7. Elkevertem a lisztet gyorsan (nehogy csomós legyen), majd felöntöttem tejszínnel.
  8.  
  9. Rögtön utána belekevertem az aprózott medvehagymát. Nem variáltam más fűszerrel, hogy az alap fűszerek érvényesüljenek. (Jó döntés!)
 
Azért csak a végén tettem bele a medvehegymát, hogy intenzívebb legyen fogyasztáskor az íze. Szárított medvehagyma használatakor érdemes azt a pirítás végén belekeverni a húshoz.
 
(Tudjátok, áztatás kell a szárított dolgoknak, a szárított fűszer hosszabb időt igényel az érvényesüléshez.)
Ilyen lett a vizitormás-medvehagymás csirkemell. Ettük rizzsel, tésztával, jó mellé a krumplipüré is.
Apátok észre sem vette, hogy csirkéből van…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil