Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 14:22 mijemaja

Édes szerint krumplifőzelék

Címkék: krumpli köret főzelék főétel édestől aszódról #összes

Menzákon láttam karikákra vágott krumpliból krumplifőzeléket, de Édes mindig csak felkockázta a krumplit, amit én a lehetőleg apró és egyforma kockákra alakítottam át.

Szóval ezzel kezdte Édes: felkockázta a krumplit, és vízbe tette felhasználásig. Nemigen méricskélt: két közepes krumpli kellett egy főre, az kb. egy tányér főzeléket adott, és mindig kellett hagyni krumplit a „vendégnek”, vagyis mindig legalább egy tányérral többet kellett készíteni.
Ennyit a tót hagyományokról.
 
Édes előkészítette a hozzávalókat:
-          Megpucolt – de egyben hagyott- egy szép fej vöröshagymát,
-          felvágott egy kisebb paprikát, (jellemzően itt is paprikacsumát hasznosítottunk!!)
-          előkészített egy-két paradicsomot, (kereszttel bevágva a tetejüket)
-          és összerakta a fűszereket: 2-3 babérlevelet, pár szem borsot, pici köménymagot, sót, néha 1-2 gerezd fokhagymát, majoránnát – ebből amit lehetett, összetört, vagy őröltet használt (eltekintve a babértól, az lehetett levélben).
 
Feltette egy fazékban a krumplit, felöntötte annyi vízzel, amennyi jól ellepi, beleszórta a fűszereket, ízesítőket, és szép lassan felforralta, aztán negyedórát gyöngyöztette az egészet.
Amikor a krumpli már szinte puha volt, akkor:
-          kivette a hagymát, (ha volt, a fokhagyma gerezdeket is), a paprikát, no meg ami maradt a paradicsomból,
-          és a főzeléket berántotta: világos színű (hogy is mondják? Zsemleszínű) rántást pirított, felöntötte kevés tejjel, belekeverte a főzelékbe,
-          ha volt friss majoránna, vagy petrezselyemzöld, azt még belekeverte, de még a kaporral is javíthatott rajta.
 
Készen is volt, finom volt. Tudom, másutt előfordul, hogy ecetesen főzik, de nekünk még hűtőnk sem volt sokáig, a kútba lógattuk bele a maradék ételt, szóval Édes azt mondta, hogy az ecetes ételek nem állnak el olyan jól, ezért a főzelék fogyasztásakor tett ki az asztalra ecetet (én most már ecetet is, citromot is), hogy ki-ki magának savanyítsa meg ízlése szerint a krumplifőzeléket.
 
Paradicsomos krumplifőzelék, ahogy Édes készítette:
Édes a főzővizet ekkor – a paradicsomos káposztához hasonlóan- úgy készítette el, hogy fele vízhez fele paradicsompépet adott. Vagy igazi paradicsomból nyáron, vagy ivólét télen, s ha egyik sem volt, akkor vízzel hígította fel a sűrített paradicsomot.
Ilyenkor a fűszerezésbe tett zellerzöldjét, és egy pici cukrot a végén a főzelék édesebbé tételéhez (mindig a végén, mert úgy a zeller íze frissebb maradt, és hogy a cukor miatt nehogy odaégjen véletlenül a főzelék!!).  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Krumplifőzelék hagymás rántással:
Az elkészítése egyezik az előzővel, de nem főzök hagymát a krumplival, és a hagyma többféleképpen is a főzelékbe kerülhet:
 
1. amikor a krumplifőzeléket főzni teszem, akkor belekeverem a kevés vízzel, 1-2 fokhagymával összeturmixolt ½ fej hagymát (kevesebb kell, mert intenzívebb az íze! A végén számomra zavaró lehet a túl erős hagymaíz), és úgy főzöm meg a főzeléket. Ez finom, és ezzel nincs is több munka, s a végére a hagyma eléggé szétfő.
 
2. A hagyma a főzési idő végén, a rántással kerül bele a főzelékbe. Ekkor hagymát pirítok kacsazsíron, arra szórom a lisztet, megvárom, míg finoman megbarnul, azzal már fel is öntöm vizes tejjel, és megy is a főzelékhez.
 
3. A hagymát kevés zsiradékon megpirítom, (vagy megszórom a paprikával, és ekkor piros lesz a főzelék, vagy nem, és akkor fehér lesz a főzelék), végül úgy dobom rá a krumplit, fűszerezem, és felöntöm vízzel (vagy vizes paradicsomlével, ha paradicsomos krumplifőzeléket készítek) – ekkor tulajdonképpen paprikás krumpliként indítom a főzeléket, és a sűrítés miatt lesz belőle főzelék a végén.
 
Egyéb krumplifőzelék sűrítési módok
 
Krumplifőzelék, ahogy mostanság készítem: joghurtos habarással
Nem mindig, csak néha, de szeretem a joghurt könnyedségét a főzelék ízeiben.
Ekkor a különbség annyi, hogy a végén nem rántással sűrítek, hanem egy élőflórás joghurtot elkeverek egy kevés (4 főre 1 evőkanálnyi) liszttel, felhígítom ½-1 dl tejjel, és belekeverem a főzelékbe egy szűrön keresztül. (Tudjátok, csomómentesség végett…)
 
Krumplifőzelék krumplival sűrítve
A krumpli 1/3-át kiveszem, összeturmixolom joghurttal/tejföllel/tejszínnel, de akár még íróval is. A lényeg, hogy az így kapott pépet belekeverem a főzelékbe, és ezzel meg is van a sűrítés, ami nem is hizlal, könnyebben emészthető.
 
Piros krumplifőzelék:
Piros akkor a krumplifőzelék, ha paprikával megpirosítom, vagyis zsiradékban oldott, jóféle édesnemes paprikát keverek ízesítésül a főzelékbe. Édes nagyon szerette így a főzelékeket, igazi menzán felnőtt gyerekként a fehérekért meg kellett nála küzdenem.
Aztán tessék: ahogy öregszem, elfogadom mindkettőt, és jómagam is felváltva készítem fehéren, aztán pirosan, vagyis paprikásan, és az előzőekben felsorolt krumplifőzelékek közül   bármelyik elkészíthető paprikával vagy anélkül.
A képen ugyan paradicsomos főzelék van, de paprikás-paradicsomos, vagyis duplán piros.
 
A paprika bevitele a főzelékbe többféleképpen is megvalósítható, a sűrítés módjától függően:
-          ha piros rántással: akkor értelemszerűen a zsemleszínű rántást félrehúzom, belekeverem a 4 főre 1 ek piros paprikát, jól elkeverem, és megy a piros rántás a főzelékbe (akár ebben van a hagyma, akár már benne fődögélt).
-          Ha habarom, akkor a piros paprikát úgy adom hozzá, hogy megvárom, míg felforr a főzelék, ráteszek a tetejére egy tk kacsazsírt, megvárom, míg megolvad, és arra szórom a paprikát, abban keverem el, aztán úgy keverem el magában a főzelékben. A faksznim ilyenkor az, hogy zsiradékban oldódik a paprika, és így viszem bele a főzelékbe az ehhez szükséges kevéske, és a főzeléknek egyébként igen-igen jó ízt adó kicsike kis zsiradékot.
-          Krumplifőzelék paprikás krumpliból: Maradék paprikás krumplit egyszerűen besűrítek habarással vagy rántással, és kész is egy kis finom főzelék.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:15 mijemaja

Zakuszka avagy a román zöldséges pástétom

Címkék: paradicsom paprika padlizsán bab befőzés #összes erdélyországból

Irma néni padlizsános zakuszkája

Erdélyben ettem először zakuszkát. Kenyérrel hidegen megkenve – isteni reggeli volt. Elismerem, babrás a sok hozzávaló elkészítése, a darálás is hozzá, a befőzés is, de aztán olllyan finom tud lenni! Ehhez képest családon belül csak én szeretem…
Aztán egy ismerős megkínált zakuszkával. Finom volt, kicsit pépesebb, mondom, - ez mitől más? Kiderült: babból készítik. Így jöttem rá, hogy zakuszka van padlizsánnal, van babbal, gombával stb. és ahány család, annyiféle pontos összetétellel.
 
Nézzük csak, mi az alapja: egy lecsóféle
      -          Paprika (de nem sima, hanem vagy paradicsompaprika vagy kápia!)
      -          paradicsom
      -          hagyma
      -          olaj (amint látjátok, idáig a lecsóalap)
      -          padlizsán, avagy a vineta (ahogyan Erdélyben nevezik)
      -          fűszerek: só, bors, (egészben vagy durvára törve, ha zavaróak, akkor kis vászon tasakban, teatojásban), paprika, esetleg babér.
 
Az arány: annyi paprika, mint padlizsán, egy kilónyi paprikához 1 dl olaj és 2 dl paradicsomlé vagy fél kilónyi paradicsom, 1-2 hagyma, lehet lila is, vagy lila, veres vegyesen.
 
Azért mondom, hogy babrás, mert az egész lecsóféle hozzávalót Irma néni először elkészíti:
- a hagymát olajon megpirítja, rádobja a paprikát, összeroppantja, hozzáadja a paradicsomot vagy paradicsomlevet, (sűrített paradicsomot), sózza, borsozza, paprikázza.
Jól lepirítja, majd odateszi darálni.
A padlizsánt szokás szerint, - mint a vinetakrémhez - megsüti feketére, a bőrét lehúzza, fakéssel/műanyagkéssel összeaprítja, és azt is hozzáadja a darálékhoz.
 
Végül az egészet megdarálja finom, egyenletes szép apróra. Fontos, hogy rozsdamentes legyen a húsdaráló, mert más fémet a padlizsán nem szeret! Biza megfeketedik, nem lesz szép narancspiros a zakuszka…)
Az így kapott pépet 2-3 órán át főzi, de mert könnyen odaég, ott áll mellette, kevergeti, vigyázza. Jut eszembe, nemcsak odaég, hanem köpködni is tud.
 
Amikor kész, jó sűrű, akkor kicsi üvegekbe tölti, jó meleg dunsztban hagyja kihűlni. 
Én próbáltam, hogy a tetejére kevés (pár mm vastag olajat) öntök, utána száraz dunsztolom. A kicsi üveg fontos, mert a megbontott zakuszka már csak hűtőben tárolható, és ott sem áll el sokáig, olyan, mint az ajvár, hamar penészedik.
Szoktak répát is beledarálni – ez szerintem ízlés dolga.
 
Babos zakuszka
Egy munkatársam azt mondta, az ő felesége is nagyjából így csinálja, de sós vízben puhára főtt babból készült pürét is tesz a darálékhoz.
-          1 kg kápia paprikához kb. negyed kiló menyecskebabot számolnak
-          A kápiapaprika megsütik, lehéjazzák, úgy teszik csíkozva a darálóba a többihez.
-          Húsos zöld és piros paprikából a kápiával egyező mennyiség szükséges
-          Hagymából pár fej, fokhagymából pár gerezd
 
Nem ismerem a Sanyi feleségét, de azt mondhatom, a babos zakuszkája igen finom!!
Erdélyben előfordul, hogy répát is darálnak hozzá (kb. a babbal egyező mennyiséget), de óvatosan kell bánni vele, túlédesítheti a zakuszkát.
 
Vannak, akik a padlizsánt grillen sütik meg, (mert úgy sokkal finomabb) és tesznek belőle a babos zakuszkába is.
 
Zakuszka persze többféle lehet
„parasztzakuszka” (babos-répás)
Irma néni féle padlizsános 
Gombás (ilyet nem készítek, tartok a gomba romlásától).
 
 
 
 
 
 
 
 
Zakuszka nagyobb darabokban salátának Irma nénitől
 
Irma néni a megsült paradicsompaprikát, zöldpaprikát és padlizsánt nem darálja meg, hanem nagyobb darabokra, csíkokra vágja.
1 kg sült zöldséghez képest 2 dl olajba teszi, kicsi tűzön olajra süti.
Kicsi, előkészített üvegekbe tölti, leönti a tetejüket 1-1 ek olajjal, gyorsan lezárja a tetejüket és száraz dunsztba teszi, ott hagyja kihűlni.
 
Irma néni salátalevélre tette kistányérokra, adott mellé főtt tojást és pirított kenyeret. Isteni reggeli volt az! 
 
Irma néni zakuszkás salátája hagymával és paradicsommal olajban
Irma néni a padlizsán és paprikák mellé vastagon karikázott hagymát és karikázott paradicsomot is megsüti. (Arányok: 1:1 mindenből). Többi változatlan: 1 kg sült zöldséghez képest 2 dl olajba teszi, kicsi tűzön zsírjára süti.
Kicsi, előkészített üvegekbe tölti, leönti a tetejüket 1-1 ek olajjal, gyorsan lezárja a tetejüket és száraz dunsztba teszi, ott hagyja kihűlni.
 
Irma néni ezeket a csíkos salátákat kistányéron tálalta, adott mellé főtt tojást és pirított kenyeret, almaecetet is kirakott, aki akarta, a tányérján savanyította. Isteni reggeli volt így is.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:10 mijemaja

Vegyes zöldséglevesek

Címkék: leves leveszöldség #összes

Nagyon szeretem a zöldséglevest, és tulajdonképpen ahányszor főzöm, annyiféleképpen készítem, hiszen sosincs egyező összetétel, mennyiség, hisz nem az számít, a lényeg a zöldségek üde íze.

Finom leves
Ha a zöldség: répa, fehér répa, zöldborsó – akkor a leves a „finom leves” hangzatos címet viseli a finomfőzelék után, és ahogyan az a főzelék, úgy a leves is nagyon finom friss zöldpetrezselyemmel.
 
A zöldségeket megpárolom kevés zsiradékon, megszórom liszttel, felöntöm vízzel, sózom, borsozom.
Egy hagymát belefőzök (a végén kidobom), és ha éppen jó a zöldségek puhasága, akkor kevés tejjel felöntöm.
 
Gezemice leves őszi lestyánnal, citrommal
Szeretem savanyán és lestyánnal a zöldségleveseket.
Mindenféle zöldséget összeaprítok, (krumpli és egy kis ek lestyángyökér ki ne maradjon!).
Összefőzöm őket egy kis szemes bors, 1-2 babérlevél társaságában, sózom és kész is.
Citromkarikával, friss lestyánzölddel tálalom.
 
Ha ugyanezt a zöldséget megforgatom 1 ek zsiradékon, megszórom 1 lapos ek liszttel, és a végén belefőzök egy marék rizst vagy csipetkét, 1-2 ek tejet is öntök hozá – az gezemice raguleves lesz…
 

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:06 mijemaja

Valahol egy hüttében evett osztrák röszti tepsis vagy serpenyős változatban is

Címkék: krumpli hagyma vacsora köret sonka hütte #összes

Kértem rösztit, és kihoztak egy öntött vas serpenyőt, benne a hagymás-sonkás krumpli - finomságot.

Azt hittem, nem tudom megenni – de megetette magát.
 
Itthon próbáltam utánozni, és öntöttvas edény híján is egész jó a következő változat, de öntöttvas serpenyőben az igazi:
 
 
 
Előkészítem, mert aztán ott kell mellette állnom.
-          összevágok apróra egy jó nagy fej hagymát (2-3 főre),
-          némi sonkát is aprítok, ha lehet, igazi parasztsonkát, ha nincs, gépsonkát, baconszalonnát, füstölt bármit, szóval sonkát, (ezért ez pl. maradék füstölt feldolgozására is igazán remek alkalom!!)
-          megpucolom és vízbe teszem a krumplit, ne barnuljon meg (személyenként egy nagyot vagy két kisebbet számítok).
 
Ha van füstölt sonkám, akkor valami finom zsíron, ha nem volt, akkor szalonnazsíron az összevágott hagymát egy vastag aljú serpenyőben megpirítom.
Hozzáadom a sonkakockákat is, és még együtt pirítom, amíg a hagyma jó setétarany színt nem kap, aztán kicsit félrehúzom.
Megpucolom és gyorsan megreszelem a krumplit, majd attól függően, hogy mennyi krumpli kell:
-          ha kevés, (két adagnyi), akkor rögtön beleforgatom a hagymás-sonkás zsírba,
-          ha többen vagyunk, akkor inkább fémtálba teszem a krumplit, belelapátolom a hagymás-sonkás keveréket, jól elkeverem, és adagonként szedem ki, úgy teszem sülni
-          vagy ha több kell, de nincs kedvem apródonként sütni, könnyen oda is kap az alja, leragad, meg minden, szóval akkor tepsiben vagy sütőtálban, jénaiban megsütöm a sütőben.
 
 
 
 
Serpenyős röszti:
Ha a serpenyőnél maradok, akkor lassú tűznél lapogatva, nyomkodva, szedőkanállal óvatosan alá-aláforgatva, odapirítom az alját.
 
Két szedőkanál segítségével óvatosan átfordítom, (ne törjön, ha lehet, maradjon egyben), és a másik felét is odapirítom - Így, azon forrón, abban az edényben, amiben sült, tálalom. (nekem is így tálalták!).
 
 
Tepsis röszti
Egy sütőformába – de ez akár a tepsi is lehet-, belerakom a keveréket. Azt vezettem be, hogy alulra teszek egy sütőpapírt, mert akkor minden kínlódás nélkül könnyedén megfordítom, nem ég oda az alja, szóval úgy könnyebb kezelni.
 
A sütőpapíron elkenem egyenletes vastagságban a krumplit (vagy halmokat rakok, tényleg csak kedv kérdése), beteszem a sütőbe, és fél órát sütöm az egyik felét.
Kivéve átfordítom, és 15-20 percig magasabb rácson, erősebb tűzön megpirítom a másik felét is, jó ropogósra.
 
Szeletelem vagy a halmokat emelem a tányérokba, és egy kis saláta kísérettel magában is, vagy szaftos hússal, sült virslivel, stb. esszük.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 14:01 mijemaja

Töltött narancs Ibolyától

Címkék: tojás édesség narancs desszert #összes idától

Ugye, ha volt az Idának töltött narancsa, akkor Ibolyának is kellett lennie. Nekem nem volt, és albérlőként kosztos voltam, csak jártam enni a finomságokat és dicsértem őket, s ha nagyon tetszett, elkértem a receptjét.

Hozzávalók:
-          6 narancs
-          1/2 kg porcukor
-          6 tojás
-          Cukrozott tejszínhab
-          1 dl narancslikőr
 
 Elkészítése:
 
Ibolya kétharmadnál vágta el a megmosott narancsokat keresztben, kikaparta a belsejüket és átszűrte a narancslevet, a héjat félretette a tálaláshoz.
 
A tojásokat felverte, elkeverte a porcukorral, hozzáadta a narancslevet és az egészet sűrű krémmé főzte.
Bocsánat, hogy a prológ közbeszól – ezt már nem így csinálom. Nem tudom, hogy ehettük meg ennyire édesen, talán fiatalok voltunk és még növésben, na meg a bulizás is energiaigényes, de a javaslatom – és érdemes rám hallgatni, ha ezt készítenétek el:
 
      -          6 narancs leve
      -          6 ek porcukor
      -          egy fél tasak vaníliás pudingpor
      -          narancslikőr az igazi, de ha nincs, vodkával vagy  konyakkal lehet helyettesíteni, és nem 1 dl, hanem ½ dl kell bele.
 
Az így elkészített langyos krémhez adta a narancslikőrt és hozzákeverte a felvert cukrozott tejszínhabot is.
Ezzel a habos krémmel töltötte a narancsok alsó részét, majd a tetejüket visszatette, de kicsit magasabban, hogy kikandikáljon a krém.
 
Finom volt…

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil