Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 15:06 mijemaja

Tükörtojás karalábéban sütve

Címkék: reggeli tojás előétel karalábé #összes

Nagyon szeretjük a karalábét, ezért próbáljuk minél többféleképpen enni – persze, a végén mindig visszatérünk a karalábé főzelékhez… 

1. Vettem a nagyobb karalábékat: meghámoztam őket, alulra kis egyenes talpfélét vágtam, (hogy stabilan álljon a karalábé).
Kivájtam a belsejüket.
 
2. Kevés sós vízben feltettem főni egy hagyma társaságában, és a kivájt karalábé forgácsokkal együtt (zöldség is jöhet bele, azzal csak finomabb, pl. sárga és fehérrépa).
Roppanós keményre főzöm.
 
3. A karalábéfejeket kiveszem, jénaiba ültetem őket, megborsozom a belsejüket, kis darab vajat teszek bele, és arra ráütöm a tojást, minden karalábéba egyet-egyet. Megsózom, vajat teszek rá.
 
4. Előmelegített sütőben addig pirítom, míg a tojás teteje teljesen meg nem sül (nem jó, ha csak alig kocsonyás!! Szépen meg kell sütni, míg barnulni nem kezd a széle!)
 
Kiveszem, és vagy magában, vagy kevés kapros tejföllel tálalom.
 
Azt mondtad, Fanni, hogy „a tojás finom volt így is, de a karalábé olyan finom tojásos lett”.
Vagyis finom így is elkészíteni, különleges reggeli vagy könnyű vacsora.
 

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:01 mijemaja

Szilvásgombóc üzenete tea azaz a fahéj és a szilva egy csésze teában

Címkék: ital tea #összes

Íme egy tea, amikor – legalábbis számomra- a teát kortyolgatva rám köszönt a gyermekkor: a fahéjas szilva íze, amivel Édes készítette a szilvás gombócot. Iszonyú sokat rinyáltam, hogy készítsen még és még, mert én nagyon szerettem, Édesnek pedig babra munka volt. - hibiszkusz

- aszalt szilvadarabkák (lehet többféle szilva
   is!)
- szárított alma
- fahéj darabok
- pici reszelt citromhéj
- egy kevés fekete tea társaságában
 
Mai eszemmel már tudom, mit jelent három gyereket egyedül felnevelni, kis fizetésből, napi 8-16 órákat dolgozva, a kertet víve, hogy legyen krumplink, zöldségünk…

komment

2010.07.05. 14:59 mijemaja

Sült cikória sült húsok mellé

Címkék: köret vegetáriánus előétel cikória #összes

Nagyon kevés munkával nagyon finom és különleges köretet lehet belőle csinálni!

Persze a legjobb grillen készíteni, ám ha nem lehet, vasserpenyőben és sütőben is – nagyjából ez is a javasolt készítési sorrend.
 
Hozzávalók:
 
     -          személyenként ½-1 cikória
     -          fokhagymás olíva olaj, kevés só, bors
A fűszeres olajban átforgatom a félbevágott cikóriát.
Addig pirítom, míg ilyen szépen meg nem sül, megbarnul.
Szórok rá friss fűszert sütés közben, pl. rozmaring ágacskákat- az igen jót tesz neki, miközben még mutatósabbá teszi. Szokatlan a látványa, viszont az íze valami hihetetlenné válik. Nagyon finom, - hozzáteszem, apátoknak nem jött be, de én nem bírok eleget enni belőle.
Ha készítek hozzá egy tejfölös mártást,
- simán kis paprikával,
- petrezselyemzölddel,
- vagy éppen krémsajttal, akkor nekem vega vacsi.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 14:57 mijemaja

Majonézes zselatinos krumplisaláta

Címkék: répa krumpli köret zselatin majonéz előétel #összes

A képen sajtos stefánia vagdalt hozzáillő társa ez a köret. 

A majonézes krumplisalátába belereszelek (tényleg a színe miatt, de az íze is jól illik bele) egy répát.
Készítek zselatint, és óvatosan, kis adagokban belekeverem a majonézbe, azt pedig a salátához.
 
Kivizezett formákba töltöm.
 
Hűtőben megdermed, étkezés előtt borítom a tányérokra. Kiváló körete a hideg húsoknak!

Szólj hozzá!

2010.07.05. 14:55 mijemaja

Cajun harcsa

Címkék: harcsa főétel #összes

A cajun fűszerkeverék kapcsán meséltem nektek arról, hogy ez a kanadai népcsoport híres a jó konyhájáról, és a fűszerkeverékük univerzális: szinte minden húsféle fűszerezhető vele.

A harcsaszeleteket bekentem vele, és ha van idő, érdemes olajjal is átkenni, s azzal pácolni pár órát sütés előtt.
 
A cajun fűszerkeverék alkotórészei
     -          jó sok piros paprika és fokhagyma
     -          feleannyi koriander, bors, kakukkfű, hagyma
     -          egy kevés római kömény, oregano, zöld kardamom,
-          ízlés szerinti erős paprika
 
Elkészítése:
 
  1. A befűszerezett (bepácolt) halszeleteket forró zsiradékra dobom.
  2. Pár percig pirítom az egyik oldalát, pár percig a másikat – és tálalható is.
 
Mellé:
-          vele sült krumpli (maradék bármilyen főtt/sült krumpliból)
-          citromkarika (jó a halhoz annak, aki szereti savanyábban)

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil