Ilyet még régen valahol Zakopáne sétálóutcájának valamelyik kis cukrászdájában ettem ifjúkori csavargásaim során. Ott vörös áfonyával töltötték, ilyet idehaza nem is láttam évek óta. Amikor egy székely hét alkalmával hozzájutottam, egyből elkészítettem, íme:
Tagline
2010.07.05. 14:52
Áfonyával töltött körte vaníliaöntettel
Címkék: körte édesség áfonya desszert #összes
Szólj hozzá!
2010.07.05. 14:50
Gyümölcskrém levesek főzés nélkül
Címkék: leves gyümölcs #összes
Voltunk nyaralni valahol, és ott lehetett gyümölcsleveseket enni. Mi a lányokkal erőst levesesek vagyunk, a gyümölcsleves nem is hizlal, tehát kértünk.
- Legalább kétféle harmonizáló gyümölcs kell hozzá.
- Ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor kell hozzá olyan, (pl. dinnye vagy érett, vajpuha, lédús körte), vagy kiegészítem gyümölcslével (almalé, narancslé leginkább, de áfonyalé, bodzalé, szőlőlé is kerülhet bele, gyümölcstől függően).
- ha befőttet adok hozzá, és nem darabosan, hanem turmixolva teszem bele, akkor a befőtt levéből is adok hozzá.
- Ha kemény a gyümölcs (alma, birs, keményebb körte), akkor azt megfőzöm kevés vízzel vagy gyümölcslével, cukrozom vagy mézzel édesítem.
- Nem állhat meg benne a kanál, és nem is lehet folyós, kellemes krémleves sűrűséget kell eltalálnom.
- Elsősorban mézzel édesítek, és a mennyiségére is oda kell figyelnem, nem jó utána édesíteni. („Elsőre jól!” avagy a „Zero defect” minőségi elvárása itt is érvényesül…)
- Sose szabad kétszer turmixolni, csak egyszer, azt se sokáig.
Szólj hozzá!
2010.07.05. 14:18
Plov fűszerkeverék
Címkék: fűszerek fűszerkeverék #összes örményországból
Örményországban ettem nagyon finom rizses húst, a hús bárány volt, a rizs csípős és fűszeresen sárga, és adtak hozzá egy tányéron koriander zöldet és még sok más zöldséget. (Sóskát, mentát, talán lósóskát is, nem ismertem meg mindet, és annyira nem ment az orosz…)
Szólj hozzá!
2010.07.05. 14:14
Zöldborsó főzelék Zsuzsa szerint
Címkék: köret főzelék főétel zöldborsó aszódról #összes zsuzsától
Amíg édesanyám élt, ő készítette a főzelékeket, levesek nagyját. Olyan finomak voltak, eszembe sem jutott magam készíteni rosszabbat.
- A megolvasztott zsíron a zöldborsót átpirította Zsuzsa, aztán megszórta sóval, pici borssal, vegetával, elkeverte.
- Elővette a lisztet, megszórta vele a zöldborsót, felöntötte annyi vízzel, ami jól ellepi a borsót.
- Belemorzsolta a pörköltkockát, lefedte a fazekat, és kicsi tűzön párolta 10-15 percig.
komment
2010.07.05. 14:11
Sült fagylalt
Címkék: fagylalt édesség desszert #összes
Volt egy évfolyamtársam, ő rövidlátó volt, azért ült elől az előadásokon, én későn értem oda, és általában csak elől volt hely. Budapesti srác volt, szemüveges, jólelkű, édesszájú, kicsit tesze-tosza, szülei valahol külmunkában. Lányok, akkoriban nagy kunszt volt, ha külföldön dolgoztak a szülők!! Hozhattak haza banánt vagy narancsot, és nemcsak karácsonykor ehetted, hozhattak olyan csokoládékat, amitől itt ájuldoztunk, (és azóta ezzel van tele a közért, és most már hiába sírjuk vissza a régi igazi magyar csokikat), kaphattál farmert (nekem Jugoszláviából hozta át az egyik arab gyerek az egyetemen életem első farmerét, és hetekig éheztem az áráért) - b). A’szem ez a sztori rosszabb, mint az „Így jártam anyátokkal” történetei, ma már nehéz elhinni, ami akkor természetes volt.
- Előmelegítette a sütőt.
- A tepsi aljára babapiskótákat tett. Rumos kávés tejjel kicsinyég meglocsolta őket.
- A tepsi oldalát is körberakta babapiskótával, ez fontos!
- A fagylaltgombócokat szépen akkurátusan odatette egy kanállal a babapiskótákra.
- Még egy sor piskóta, és arra jött a kőkeményre vert, enyhén cukrozott tojáshab.
- Berakta a forró sütőbe, elzárta a gázt, és addig hagyta csak ott a tepsit, ameddig a tojásfehérje meg nem aranybarnásodott.
- Kiszedte, tányérra kockázta, és ettük.
- Ennyi idő alatt a fagylalt nem olvadt meg, hideg maradt, a tojáshab forró volt, a piskóta puha lett. Finom és szokatlanul különleges! S nem is olyan munkás!