Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 14:52 mijemaja

Áfonyával töltött körte vaníliaöntettel

Címkék: körte édesség áfonya desszert #összes

Ilyet még régen valahol Zakopáne sétálóutcájának valamelyik kis cukrászdájában ettem ifjúkori csavargásaim során. Ott vörös áfonyával töltötték, ilyet idehaza nem is láttam évek óta. Amikor egy székely hét alkalmával hozzájutottam, egyből elkészítettem, íme:

-          a körtét fahéjas cukros-citromos vízben pár percig megpárolom
-          megtöltöm a vörös áfonyával
-          elkészítem a vaníliamártás, leöntöm vele – és tálalom.
 
Vaníliamártás. egy tojássárgája, egy ek liszt, 1-2 vaníliás cukor, 2-3 dl tej összefőzve.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 14:50 mijemaja

Gyümölcskrém levesek főzés nélkül

Címkék: leves gyümölcs #összes

Voltunk nyaralni valahol, és ott lehetett gyümölcsleveseket enni. Mi a lányokkal erőst levesesek vagyunk, a gyümölcsleves nem is hizlal, tehát kértünk.

Nem a hagyományos, itthoni (lásd: Édes féle) gyümölcslevest kaptunk, hanem mezei gyümölcsturmix féleségeket.
 
Azt mondá a nagyobbik leánykám: Anyu, próbálj meg otthon is ilyesmiket csinálni!!!!
És melyik anyuka nem tenné? Idehaza nekiálltam, és azóta is csinálom, csinálom, és csinálom (ez nem a Lenin mondta „tanulni, tanulni, tanulni!” hármas ismétlése, hanem az „és csak mosogat, mosogat és mosogat” gyakorító munkásságát idézte).
 
Kell hozzá:
-          legalább egyféle, puha gyümölcs
-          gyümölcslé (ha nem elég lédús a gyümölcs)
-          édesítés (méz, cukor), savanyítás (citromhéj, citromlé)
 
Gyümölcskrém levesek csak felsorolás jelleggel a szemnek, aztán jöhetnek az alapelvek:
Alapelvek a gyümölcskrémlevesek készítéséhez:
  1. Legalább kétféle harmonizáló gyümölcs kell hozzá.
  2. Ha nem elég leveses a gyümölcs, akkor kell hozzá olyan, (pl. dinnye vagy érett, vajpuha, lédús körte), vagy kiegészítem gyümölcslével (almalé, narancslé leginkább, de áfonyalé, bodzalé, szőlőlé is kerülhet bele, gyümölcstől függően).
  3. ha befőttet adok hozzá, és nem darabosan, hanem turmixolva teszem bele, akkor a befőtt levéből is adok hozzá.
  4. Ha kemény a gyümölcs (alma, birs, keményebb körte), akkor azt megfőzöm kevés vízzel vagy gyümölcslével, cukrozom vagy mézzel édesítem.
  5. Nem állhat meg benne a kanál, és nem is lehet folyós, kellemes krémleves sűrűséget kell eltalálnom.
  6. Elsősorban mézzel édesítek, és a mennyiségére is oda kell figyelnem, nem jó utána édesíteni. („Elsőre jól!” avagy a „Zero defect” minőségi elvárása itt is érvényesül…)
  7. Sose szabad kétszer turmixolni, csak egyszer, azt se sokáig.
 
Olyannal díszítem, amivel harmonikus ízpárost ad a leves, vagyis csupa ehető finomsággal:
 
a.) gyümölccsel
-          banánkockákkal
-          kividarabokkal, mangódarabokkal
-          narancs vagy citrom vagdalékkal (édesebb levesnél pikáns a citromfoszlányt megérezni a szánkban)
-          bogyósokkal: ribizlivel, piszkével, áfonyával, bodzával, jostával, de akár meggyel is.
-          gránátalma magokkal (ez nagyon-nagyon illik szinte bármihez!!)
-          almakockákkal/körtekockákkal, ezek megforgatva citromlében
-          ami kocka, lehet persze csík, vékony hasáb, s ha lehet, reszelék
-          mazsolával (nekem, a lányok ugye nem eszitek)
-          diódarával, mandulaforgáccsal, durvára tört mogyoróval
-          a csonthéjasokat pörkölve is készíthetjük, vagy valamilyen szeszbe áztatva, flambírozás után szórjuk a krémlevesre
-          zselés gyümölcskockákkal vagyis gyümölcsös zselékockákkal
-          gyümölcssziruppal (csíkok, minta)
-          kókusztejjel, stb.
 
b.) valamilyen habbal
-          tojáshabbal,
-          tejszínhabbal
 
c.) mártással
-          csurgathatok rá csokiöntetet,
-          karamellöntetet,
 
c.) egyebekkel:
-          tortadarával
-          grillázs szilánkkal
-          szóval az éppen adódó (és reményeim szerint hozzáillő ) bármivel, ami ehető, és amivel harmonizál a krémleves íze.
 
Apátok sokáig nem ette, mígnem egy félig megevett leves ott maradt neki, tukmáltam, rátuszkoltam, próbálja meg. Ekkor jött rá, hogy szereti. Azt mondta:
-          Azért nem ette eddig, mert mi gyümölcslevesnek hívtuk, s ő azt nem ette, mert
-          nem szerette a lisztes,
-          a tejes-tejszínes,
-          nehézkes ízét,
-          de ez tiszta és üde gyümölcsízű,
-          semmi liszt,
-          rost és vitamin.
 
Szóval most már mindannyian esszük. Igyekszem képeket készíteni róluk, leírni őket nektek, de ezek tényleg fantázia gyümölcskrém-levesek.
Őszibarack krémleves: magában is finom! Persze az őszibarack szinte bármilyen más gyümölcshöz illik:
-          alma,
-          Körte
-          Banán
-          Kivi stb.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 14:18 mijemaja

Plov fűszerkeverék

Címkék: fűszerek fűszerkeverék #összes örményországból

Örményországban ettem nagyon finom rizses húst, a hús bárány volt, a rizs csípős és fűszeresen sárga, és adtak hozzá egy tányéron koriander zöldet és még sok más zöldséget. (Sóskát, mentát, talán lósóskát is, nem ismertem meg mindet, és annyira nem ment az orosz…)

 
Ezt „plovnak” hívták, az ottani piláfnak is mondhatnám. Ehhez általában a következő fűszereket kell adni:
     -         
     -          koriander
     -          édes paprika
     -          cukor
     -          kurkuma
     -          köménymag
     -          chilipaprika
     -          babér
     -          esetleg boróka, netán szegfűbors
     -          bors
 
Ha a keveréket összeállítom, akkor előre összetöröm mozsárban, ami egész, az őrleményt belekeverem, a sót nem teszem hozzá, csak az ételbe.
 
Megjegyzem, a kurkumát én inkább a rizshez adom, és a többi a húsfűszer, és szeretem előre bepácolni, noha ezt odakint nemigen csinálják, frissen készítik.
Készítés közben kell hozzá nagyon vékonyra vágott, forró zsírban megpirított hagyma, aztán a hús, majd a vékony csíkokra vágott répa is, s csak aztán a fűszerek, majd a rizs bele, vagy külön.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 14:14 mijemaja

Zöldborsó főzelék Zsuzsa szerint

Címkék: köret főzelék főétel zöldborsó aszódról #összes zsuzsától

Amíg édesanyám élt, ő készítette a főzelékeket, levesek nagyját. Olyan finomak voltak, eszembe sem jutott magam készíteni rosszabbat.

Aztán Édes elment, és Zsuzsa mellém állt, hogy segítsen, és hosszas kísérletezgetés után egyre jobban rátalált Édes ízeire a főztjében.
Aztán Zsuzsa rosszul lett, be kellett vinni a kórházba, nagyon féltem, féltettem, rosszat éreztem, és sírva mondtam neki, Zsuzsa, meg kell gyógyulnod, még azt sem tudom, hogy készíted a zöldborsó főzeléket
 
Erőtlenül rám mosolygott, és azt mondta, a lényeg, hogy tegyél bele pörköltkockát…
 
Azóta sikerült reprodukálnom a régi ízeket, addig igazgatom a hozzávalók arányait, amíg olyan nem lesz az étel, mint gyerekkoromban.
 
Ez a főzelék azonban úgy készül, ahogyan Zsuzsa mondta, legyen bármilyen egészségtelen a vegeta és a pörköltkocka.
 
Hozzávalók:
-          egy adag zöldborsó
-          egy kevés kacsazsír
-          liszt
-          egy pörköltkocka, só, pici bors, vegeta az ízesítéshez
 
Elkészítése:
 
  1. A megolvasztott zsíron a zöldborsót átpirította Zsuzsa, aztán megszórta sóval, pici borssal, vegetával, elkeverte.
  2. Elővette a lisztet, megszórta vele a zöldborsót, felöntötte annyi vízzel, ami jól ellepi a borsót.
  3. Belemorzsolta a pörköltkockát, lefedte a fazekat, és kicsi tűzön párolta 10-15 percig. 
Egyszerű, ugye? Finom is. Persze, nem így készítem, csak Zsuzsa napkor, halálának évfordulóján, karácsonykor, hogy emlékezhessek Zsuzsára, akivel többet már nem tudtam beszélni.
 
A beszélgetésünk utáni éjjel lélegeztető gépre kötötték, mesterségesen altatták, és egy hét múlva elment. Nagyon magamra hagyott.

komment

2010.07.05. 14:11 mijemaja

Sült fagylalt

Címkék: fagylalt édesség desszert #összes

Volt egy évfolyamtársam, ő rövidlátó volt, azért ült elől az előadásokon, én későn értem oda, és általában csak elől volt hely. Budapesti srác volt, szemüveges, jólelkű, édesszájú, kicsit tesze-tosza, szülei valahol külmunkában. Lányok, akkoriban nagy kunszt volt, ha külföldön dolgoztak a szülők!! Hozhattak haza banánt vagy narancsot, és nemcsak karácsonykor ehetted, hozhattak olyan csokoládékat, amitől itt ájuldoztunk, (és azóta ezzel van tele a közért, és most már hiába sírjuk vissza a régi igazi magyar csokikat), kaphattál farmert (nekem Jugoszláviából hozta át az egyik arab gyerek az egyetemen életem első farmerét, és hetekig éheztem az áráért) - b). A’szem ez a sztori rosszabb, mint az „Így jártam anyátokkal” történetei, ma már nehéz elhinni, ami akkor természetes volt.

Visszatérve a srácra, nevet nem mondok (elfelejtettem), de mindig volt nála finom svájci (!!) csoki, és volt saját lakása Pesten az Ilosvay Selymes Péter utcában. Ott, ebben az utcában készítette el nekem a sült fagylaltot.
 
  1. Előmelegítette a sütőt.
  2. A tepsi aljára babapiskótákat tett. Rumos kávés tejjel kicsinyég meglocsolta őket.
  3. A tepsi oldalát is körberakta babapiskótával, ez fontos!
  4. A fagylaltgombócokat szépen akkurátusan odatette egy kanállal a babapiskótákra.
  5. Még egy sor piskóta, és arra jött a kőkeményre vert, enyhén cukrozott tojáshab.
  6. Berakta a forró sütőbe, elzárta a gázt, és addig hagyta csak ott a tepsit, ameddig a tojásfehérje meg nem aranybarnásodott.
  7. Kiszedte, tányérra kockázta, és ettük.
  8. Ennyi idő alatt a fagylalt nem olvadt meg, hideg maradt, a tojáshab forró volt, a piskóta puha lett. Finom és szokatlanul különleges! S nem is olyan munkás!
Fagylalt helyett jégkrémmel is lehet készíteni, de az hamarébb olvad.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil