Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.05. 15:23 mijemaja

Csigatészta készítése

Címkék: tojás tészta levesbetét liszt #összes Aszódról tót konyha palóc étel

Sok környékbeli asszony készítette ünnepnapokra a „lúdgégetésztát” (libaaprólék levesbe például), közvetlen környezetemben Csobán Örzse néni készítette ezt a tésztát mifelénk.

Jó kis babramunka volt, de akkortájt lakodalmi húsleves csak csigatésztával volt elképzelhető!!
 
Nézzük hát, hogyan is készítette Örzsi néni!
 
 
 Előkészített egy csomó mindent:         
- gyúródeszkát,
- nyújtófát,
- lisztet,
- tojást,
- vajlingot,
- a bordás lapot
- és a fapálcikát.
 
Csigatészta elkészítése:
 
A deszkára kiborított fél kiló lisztet, a közepébe belenyomott egy kis mélyedést, abba ütötte bele a tojásokat.
Gyakorlatilag, mint a csipetke tésztája: minél tojásosabb, és minél kevesebb víz kerül hozzá, a tészta annál finomabb lesz.
Először jól össze kell dolgozni a tésztát (jó kis csuklómunka!), aztán a lisztes deszkán össze kell gyúrni teljesen simára, és olyan keményre, hogy éppen csak lehessen nyújtani.
2-3 cipót is készíthetünk belőle, mert a csigasodrás lassú, a tészta viszont gyorsan szárad, és ha kiszáradt, akkor annak annyi. (Úgy szoktam megmenteni, hogy tojást ütök a száradt tésztához, újra összegyúrom, újfent kinyújtom, és lehet folytatni a tésztakészítést…)
Amíg Örzse néni az egyik tésztakupacból dolgozott, a többit tálba tette és lefedte konyharuhával.
Az egyik tésztacipót vékonyra (mint a kés éle) kinyújtotta, és kis négyzetekre vágta. A négyzet élmérete határozza meg a csigatészta méretét. Minél kisebb, annál szebbnek tartották mifelénk, és persze annál nehezebb volt, tovább tartott készíteni.
A „csigatésztakészítő” szerkezet: egy bordás deszkalap és egy pálcika volt. Örzse néni ölbe vette és nekiállt csigákat sodorni.
Az elkészítést könnyebb csinálni, vagy mutatni, mint jól elmondani, megpróbálom: Örzse néni fogott egy darab tésztakockát, a csigatésztakészítő borda felső részéhez tartotta az egyik kezével, a másikban volt a hengeres pálcika.
Elkezdte sodorni a tésztá rá a pálcikára, mint egy orsóra, és közben nyomta hozzá a bordához.
Ha jól csináljuk, a tészta recés lesz és összepödrődik a csigaformára.
 
Egy-két órai munkával egy levesre valót lehet összehozni.

LÚDGÉGE névvel nevezik a Duna két mellyékén a tésztának azt a nemét, amellyet a Tisza körűl csigának hívnak. Ezt orsó hegyével kanyarítják meg egy kivőlgyelt vagy kibarázdolt deszkácskán, faluhelyett pedig a szövőbordán.- írta róla Csokonai Vitéz Mihály, amikor a Dorottyában szó esett a farsangi étkekről, élvezetekről.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:20 mijemaja

Füstölt kacsacomb sütve

Címkék: kacsa főétel #összes

Azt a luxust még sosem engedtem meg magamnak, hogy simán csak megsüssek egy füstölt kacsa- vagy libacombot.

Ha hozzájutottam (piacról, hentestől) egy ilyen füstölt gyönyörűséghez, akkor lelki szemeim előtt már ott volt egy párolgó sóletes tányér vagy egy lencsefőzelék is, netán egy adag bableves...
 
Szóval a füstölt comb kétszer is hasznos:
      -          megfőzve ízesít egy étel
      -          aztán megsütve finom étek magában  is, kísérőként is.
 
Füstölt kacsacomb ételbe főzve és a végén megpirítva
Elkészítése során tehát van egy másik étel elkészítve:
-          bableves, babfőzelék, sólet
-          lencseleves, lencsefőzelék
-          káposztaleves
-          és még ki tudja mi, amihez jó a füstölt, de most nem jut eszembe.
 
A levest vagy főzelékt felteszem, és belerakom a füstölt combot. (Azért így, mert akkor nemcsak a combból veszek ki ízanyagokat, hanem a sok zöldség viszont a combot gazdagítja, ízesíti.)
Amikor a leves/főzelék elkészül, és a comb még nem elég puha, akkor a kivett combot kevés vízben, alacsony hőmérsékleten még puhára párolom némi bors, borókabogyó társaságában.
 
A főtt, füstölt comb már így magában is ehető, de szeretem kicsit megpirítani előmelegített sütőben a rácson (alá egy tepsit, tálat vagy alufóliát teszek, a csepegésével ne koszoljam a sütőt).
 
Főtt-füstölt kacsacomb
Ha éppen nem készül ilyen füstölt ízt igénylő étel, akkor egyből a borókabogyós-hagymás-borsos vízbe teszem a füstölt combot.
Puhára párolom, és a főzővizét leszűrés után elteszem a hűtőbe, vagy lefagyasztom jobb napokra.
A puha combot sütőben átpirítom, úgy tálalom párolt-sült zöldségekkel, rizzsel vagy krumplipürével.
  
Füstölt kacsacomb sóletben: ez egy külön recept, lányok, keressétek meg, ha érdekel benneteket!!!

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:16 mijemaja

Almás meggymártás

Címkék: alma meggy mártás #összes

Túrós rétes almás meggymártással                                         főtt csirkemell pürével és meggymártással

Sima gyümölcskrémet készítek, nem lisztes, nem túl tejes, nem negédes – olyan, amilyet apátok is szeret.
Sütik mellé – de főtt húsok mellé is  fantasztikus jó kísérő!!
 
Hozzávalók:
-          2-3 alma
-          Fél üveg meggybefőtt vagy annak megfelelő meggy
-          ½ citrom
-          Cukor vagy méz, fahéj
-          1 ek tejszín vagy tejföl
-          Jót tesz neki 1-2 ek rum
Elkészítése:
1. Almakompótot készítek:
-          Pár alma magházát kiveszem, a gyümölcsöt felvágom, fél citrom levével meglocsolom, és kevés fahéjat, cukrot vagy mézet adok hozzá.
-          Az almákat pár percre felforralom annyi vízzel, ami nagyjából ellepi. Nem szabad túlforralni, ne legyen nagyon puha az alma!
 
2. A levéből egy keveset kiveszek, és egy evőkanálnyi tejszínnel/tejföllel teljesen simára keverem. Hozzáadom a kompóthoz. Jöhet a rum is bele (egy löttyintés), vagy 1 ek almapálinka. (Aki olyan szerencsés, mint én, hogy van Szabolcsból származó munkatársa, annak kerül almapálinka is!!)
 
3. Meggyet vagy meggybefőttet veszek elő, nagyjából egyforma mennyiségben.
Összekeverem az almakompóttal  – aztán összeturmixolom.
Sűrű és kellemes mártást kapok.
 
Főtt húsokhoz eszem, de szerintem jó süteményekhez is (ahogy a képeken láthatjátok).

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:13 mijemaja

Szűzpecsenye szalonnába burkolva

Címkék: főétel bacon szűzpecsenye #összes

Hozzávalók:

-          szűzpecsenye vagy karaj, de csirkemell is készíthető így,
-          só, magocskás mustár
-          bacon szalonna
 
Igen gyors, finom, mutatós étel, vendégek elé könnyű elkészíteni, és nem lehet elrontani sem. (Ha jön valaki, általában elrontom az ételt, „fokhagymaszagú”, ha nagyon görcsöl az ember…)
 
Elkészítése:
A szűzpecsenyét úgy vágom fel, hogy 5-6 cm-es hengereket kapjak.
Besózom, magocskás mustárral bekenem.
Veszek szeletenként egy-egy bacon szalonnát, és szépen körbetekerem.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ezt a tekercset forró serpenyőben átsütöm a hús kifehéredéséig: úgy sütöm át, hogy az alját, a tetejét és egy kicsit át is forgatom a szalonnát körben.
 
 
 
 
 
 
A hússzeleteket jénaiba teszem.
 
Aláöntök kevés vizet. Sütőben lefedve párolom 40-45 percig, aztán teljesen zsírjára pirítom.
 
 
 
 
 
 
Bármilyen krumplis vagy rizses köret jó hozzá.
 
A képen éppen fekete lencse és kukorica a hús kísérője, nekem így is finom volt.

Szólj hozzá!

2010.07.05. 15:10 mijemaja

Fehér paradicsomleves

Címkék: leves paradicsom húsleves #összes

Tv-ben láttam, valamelyik vacsorafőzős műsorban, egy fehér ételsorban volt ez a leves. Fontos: igazi finom levest bolondítok meg így a sózott paradicsom levével!! 

  • 8 paradicsom kell hozzá, (fejenként kettő, de tényleg jóízű és nem áttetsző íztelen paradicsomnak látszó tárgy, abból csak paradicsomsalátát lehet fokhagymával, fehér borssal, citrommal varázsolni)
  • 8 pohár húsleves, (bármilyen, s azt mondom, zöldségleveshez is jó, csak a zöldfűszerekkel vigyázni, attól zöldes színű lehet a lé (az se rossz persze, halványzöld paradicsomleves lehet belőle!)
  • ½ tk só, vagy kinek mi az ízlése s a sója, de tényleg erőteljesen sózni kell!!
 
A paradicsomokat lobogó vízbe dobva, onnan szinte rögtön kivéve meghámoztam.
Rögtön összekevertem a sóval, és egy órát állni hagyom.
Utána finom szűrőre teszem és hagyom lecsöpögni pár órán keresztül.
A lecsöpögött paradicsomlevet keverem össze a húslevessel.
 
Ha így hagyom: áttetsző (leginkább opálos) paradicsomleves lesz.
Ha egy pici tejszínt belekeverek, borsozom – akkor tejszerű paradicsomleves lesz belőle.
Arra is használom ezt a módszert, néha simán úgy, hogy felülről rácsosan bevagdosom a paradicsomokat, besózom, és a levet, amit izzad, akár pár perc alatt is, ha kevés az idő, felhasználom fehér vagy zöld levesek ízesítésére.
Nagyon szeretem mindkét leves fajtát:
  • a fehéret tejjel/tejszínnel/kefírrel vagy joghurttal készítem, zöldségleves alapon. Nagyon elvinné, ha belefőznék paradicsomot! A házi paradicsomlé felső, színtelen rétegét szoktam beleönteni, vagy ezt a sózott paradicsomlevet söpröm bele a tálkáról, ahol állni hagyom a sózott, vagdalt paradicsomokat.
  • A zöldeket zöldfűszerrel, pl. a zellerszárakat belefőzve és szétturmixolva a levesalapban, vagy brokkolival, sóskával, parajjal, tavaszi zöldekkel (oroszlánfog avagy csorbóka, de rendes nevén gyermekláncfűlevél, kövér porcsin, virágzás előtt tavaszi boglárka, ibolyalevél, zamatos turbolya, medvehagyma, bármilyen salátaféle, zsenge csalán stb.)
Ezekbe nem jó a piros paradicsom, de a piros paprikakrém sem. Zöld paprikakrémet az aluljárókban vásárolt paprikákból készítek (leírtam nektek már!) - az a jó, ha csak fehér vagy zöld zöldségeket főzök a levükbe.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil