A sima padlizsánkrémet készítem el hozzá, de semmi tejföl nem kerül bele.
Elkészítése:
A sima padlizsánkrémet készítem el hozzá, de semmi tejföl nem kerül bele.
Elkészítem a kacsamájat:
Szóba került az én
párommal, hogy mind az aszódi, mind a töttösi kocsmában lehetett enni finom ecetes-hagymás virsliket. Nagy üvegekben voltak egészben pácolva: egy réteg hagyma-egy réteg virsli-és így tovább, az alján és a tetején mindig hagyma volt. Az egészet leöntötték ecetes-cukros fűszeres forralt vízzel. (Fűszerek: a befőzés fűszerei voltak, só, egész bors, szegfűbors, borókabogyó. Én már kiegészítem mustármaggal és korianderrel, de ez akkoriban nemigen volt jellemző.)
Ilyet csak akkor szabad csinálni, ha olcsó az eper.
Ugyanezt télen MIRELIT EPERBŐL is készítem.
Kiszámoltam, általában a negyven dekás eper bőségesen elég nekünk vagy krémlevesnek, vagy öntetnek. Pl. rétes mellé szeretem nagyon! Az ára annyi, mint egy kilónyi almáé. Nincsen csuma, veszteség - szerintem árban is megéri, ráadásul turmixoknak is jó (eper, banán, joghurt, ksi mandulatej, kis fahéjjal - próbáljátok ki! Fanni nagyon szereti.)
Ráadásul a mirelit epret én magában megenni már csak magamban szoktam, mert elég töppedt lesz, mire felenged.
(Bár van egy trükköm: piros gyümölcslébe teszem a mirelit epret – felengedtetem benne – összeturmixolva szuperfinom eperkrémlevest kapok. Szoktam vaníliás cukorral, kis citromlével ízesíteni, és nagyon szeretjük.)
Szóval a mirelit epret is cukorral szórom meg – és mire megolvad, turmixolható.
EPERÖNTET KARAMELLIZÁLVA
Vagy cukorral, vagy mézzel karamellizálom. Higgyétek el, más és más ízű, de nem is figyeltek rá – mert így is-úgy is finom.
A cukor (vagy a méz) kezd folyni, barnulni, akkor rögvest rádobom a félbe vágott eperszemeket. Azért vágom félbe, így könnyebben enged levet, s jobban átpirul. Ez csak nekem fakszni.)
Átforgatom (vigyázat! Ez a köpködős-sercegős szakasz!) Hozzáöntöm az eper levét is.
Ez perceken belül valami hihetetlen finom RESZTER lesz.
Mi odahaza rösztinek hívtuk, és Ausztriában döbbentem rá, hogy a RÖSZTI az a krumplilepény arra feléjük. Aztán rájöttem, a RESZTER ami németül zwetschkenröster= szilvareszter talán az ikladi svábok közvetítésével szilvaröszti lett.
S ha már a szilvaröszti egy darabos forró mártás, akkor az eper ugyanígy eperröszti –de nem tudom, hányan hívják így rajtam kívül…
Ez az étel hosszabb húscsíkokból készíthető, látványos – ugye?