Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.30. 11:32 mijemaja

Jóska sógor kedvence avagy a sajtos savanyúkáposztás csirkemell

Címkék: savanyú káposzta főétel csirkemell húsok aszódról #összes jóskasógortól

Lányok, íme a nagy kedvenc a tányéron. Hogy tetszik?

Balra a belseje, jobbra az egész savanyú káposztával borított, füstölt sajttal töltött csirkemell látható a jénaiból kivéve.
Nézzük, hogyan is készítette a sógorom!
 
A csirkemellet Jóska úgy bontotta szét, hogy szinte egyben maradjon, belülről még felvágta, és megtöltötte füstölt sajttal.
Hústűvel összeszúrta, esetleg összekötözte madzaggal. Miután ez nem nagyon mozog, elég a tű is szerintem.
Fűszerezte: só, bors, 1-2 vékonyszeletke szalonna sosem ártott bele, én még oregánót szoktam rászórni.
 
 
A jénai alját a sógorom beterítette egy réteg kinyomkodott savanyú káposztával, ráfektette a sajttal töltött csirkemellet, aztán beborította káposztával.
Megszórta kevés paprikával és meghintette borsikafűvel. 
Aláöntötte a káposzta levét, hígította egy kis vízzel, esetleg egy kis tejet is belekevert.
A jénait lefedte, és alacsony hőfokon berakta a sütőbe. 2-3 órát sült csendesen a csirkemell.
 
Amikor a savanyú káposzta illata már belepte az egész lakást, akkor gyakorlatilag az étel elkészült.
És íme, itt az elkészült szép, finom, illatos étel!
Jó hozzá nagyon a krumplipüré, de párolt zöldségek is illenek mellé. Azt hiszem, arról már meséltem, hogy a vajban párolt zöldségköretet Jóska sógor hozta nálunk divatba…
Ha elég sok tejes savanyú káposztás vizet öntök alá, a maradék fehér kaparékba zöldfűszert vágok (a képen zamatos turbolyát) és azt mellé kínálom a hús mellé.

 

Egy fontos információ: Brigit is kínáltam belőle, evett is, ízlett is neki. Elkérte a receptjét, meg is főzte - azóta már többször is készítette...Holló, a férje szakács - és nem is ismerte ezt az ételt! Brigi azt mondta: "Isteni finom!"

komment

2010.06.30. 11:27 mijemaja

Karfiol krémleves

Címkék: leves karfiol #összes

Karfiol krémleves zöldségekkel                                                  Tejszínes karfiol krémleves füstölt tokhallal         

1. Karfiollevest készítek:
-          sok zöldséget, 1-2 szem KRUMPLIT és egy egész karfiolt rózsákra szedve, egy hagyma és fűszerek (só, bors, kömény és babér) társaságában felteszem vízben főni.
     -          Ha a zöldségek fogyaszthatóan puhák, akkor a hagymát kidobom.
     -          Kevés tejjel vagy tejszínnel összeforralom. (Ha krémlevest készítek, nem sűrítem liszttel, ezért teszem bele a krumplit.) Viszont szoktam egy tojássárgát belekeverni a tejfélébe, úgy forralom össze- krémesebb lesz tőle a leves!!!
 
2. A karfiollevest összeturmixolom.
Ha a répát benne hagyom, akkor rózsaszínesebb lesz a krémleves. Ha kiveszem, fehér marad.
Ha a tejszínhez piros paprikát is keverek, s így paprikásan habarom be a levest, színesebb lesz a krémleves.
 
 
Tálalás:
-          pirított magokkal
-          Kevés olajban átforgatott chili paprika pehellyel
-          Darabos zöldségekkel (fehér karfiollal vagy színes répával, sötétzöld brokkolival…)
-          Pirított zöldségekkel, pl. szárzellerrel
-          Póréhagyma és bármilyen hagyma karikával
-          Cseppet sem utolsósorban: füstölt halacska darabkákkal – ezt Katinkám, te nagyon szereted!

komment

2010.06.30. 11:24 mijemaja

Tojástorták és egyéb különlegességek

Címkék: reggeli tojás #összes

Tojástorták 

Hozzáteszem, akár a tojásos tésztatortákat is ide rakhatnám, de maradjunk a tojásnál.
 
Omlettnek való tojást keverek ki (felvert tojás, liszt és tej), sózom, borsozom, és keverhetek bele bármit:
     -          sajtkockákat
     -          tésztát
     -          pirított kenyér vagy zsemlekockákat
     -          főtt vagy sült krumpli darabkákat
     -          zöldfűszereket, kiváltképp petrezselyemzöldet vagy snidlinget
-          de ha semmit sem keverek bele, úgy is jó
 
Készítése tésztaalapon vagy magában is mehet.
     a.)    Linzertésztával/vajas tésztával beburkolom a gyümölcstorta formát, beleöntöm az omlettet és készre sütöm az előmelegített sütőben 12-15 perc alatt.
     b.)    Kikent vagy sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm az omlettet és úgy sütöm meg, addig sütöm az előmelegített sütőben, amíg el nem éri a tojás az általunk kedvelt színt, ezt a világosabb, kevésbé sült színt, vagy ha sültebben szeretjük, akkor sötétebb aranybarnára süssük.
 
A különlegességét a forma adja, az, hogy a tortát tortaszeletként szeletelem és tálalom.
Díszítése épp a finomabb fogyasztás, könnyebb emészthetőség miatt valami zöldséges legyen:
     -          lecsó
     -          paradicsomos mártás, salsa
     -          paradicsomos bab (ez igen jó volt vele, de én nagyon szeretem a babot)
     -          kaprimártás, stb.
 
 
A tojásos tésztatortáról is essék ám szó!
 
Tészta és tojás elkeverve.
Ha extrábban karjuk: tészta tojássárgával elkeverve, fűszerezve (só, bors, szerecsendió), tojáshabbal fellazítva – és formában megsütve.

komment

2010.06.30. 11:21 mijemaja

Koppintott aloe vera emésztést serkentő tea

Címkék: ital tea citrom narancs bors koriander chili mustármag gyógynövény fahéj gyógytea csipkebogyó szegfűszeg zöldtea #összes

Nincs is benne aloe vera. Csak az flp-sek árulnak jó4eFt-ért 20 vagy 25 filteres teakeveréket emésztés javítására.

Gondoltam, ha cca. Összeállítom, javul az emésztésem, tudom, miből főztem a teát és nem is kerül annyiba:
-          Narancskarika
-          citromhéj
-          fahéj
-          szegfűszeg
-          chilipaprika
-          többféle bors (fekete, fehér, rózsabors)
-          csipkebogyó
-          koriander
-          mustármag
-          egy kevés zöldtea hordozón vagy éppen vörösáfonya levélen.

Szólj hozzá!

2010.06.30. 11:20 mijemaja

Villányi módon besózott paradicsom többféle módon elkészítve

Címkék: paradicsom fokhagyma savanyúság #összes

Már elmeséltem, hogyan készítem páromnak a villányi módon besózott hagymát, ami azért villányi, mert az ott élő sógornőm készítette így a hagymát.

Az elkészítése egyébként pofonegyszerű, mutatós lesz tálaláskor:
Arra gondoltam, miért ne lehetne akkor így készíteni a paradicsomot is?
 
Gyorsan, azonnali fogyasztásra:
 
1. Veszem a paradicsomokat és ejtek rajtuk néhány bevágást felülről lefelé úgy, hogy a paradicsom egyben maradjon.
 
2. Bevágásokat óvatosan szétnyitva besózom.
 
 
 
 
3. Pici állni hagyom, amíg elkészülök a fokhagymapéppel.
 
4. Fokhagymapép készítése: (Egyébként is ezt adom a paradicsomsalátához): só, bors, fokhagyma, olaj jól összekeverve pépesre.
 
 
 
 
5. Fokhagymapéppel bekenem a paradicsomot körbe, kívül-bévül, ahol érem.
 
6. Ráfacsarom a citromot és OK, mehet az asztalra.
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy napig érlelve
 
1. Elkészítem a paradicsomokat az előzőek szerint bevágva, besózva, befokhagymázva.
2. Jól záródó edénybe teszem, és vagy magában hagyom, vagy olívaolajba teszem.
3. Adok neki legalább néhány órát, de egy nap után még jobb az így elkészített paradicsom.
4. Tálalás előtt közvetlenül kiveszem az edényből, tálra teszem és ráfacsarok egy kis friss citromlevet.
 
 
Savanyúságként ecetes olajban érlelve
 
1. Elkészítem a paradicsomokat az előzőek szerint bevágva, besózva, befokhagymázva.
 
2. Jól záródó edénybe teszem, és elkészítem az öntetet:
-          ecetet, vizet összekeverek olyan erősségűre, amilyennek elképzelem a savanyúságot
-          teszek hozzá egy kis egész borsot, szegfűborsot, fokhagymagerezdet, borókát, mustármagot, koriandert, vagyis a szokásos befőzési savanyúság-fűszereimet..
-          felforralom ipegcsak, majd a tűzről lehúzva leszűröm
-          hozzáadok 1-2 ek olajat,
-          és végül ezt ráöntöm a paradicsomra.
3. 1-2 nap után kész a savanyú fokhagymás paradicsom, de akár egy hétig is érlelhetem.
 
4. kiveszem, a levét újra felhasználhatom savanyítani, húspácoláshoz, salátaöntethez.
5. Tálalom bármihez, és higgyétek el, különleges, nagyon finom paradicsomsalátát kapunk így! (Nem is láttam másutt készíteni, szóval ez a mi salátánk…Édes gyors savanyítását házasítottam össze Ibi villányi hagymakészítésével, és az eredmény ezeken a képeken is önmagáért beszél.)

komment

süti beállítások módosítása
Mobil