Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 13:03 mijemaja

Húsos rántotta

Címkék: reggeli tojás #összes

Ez egyrészt maradék felhasználás – másrészt favágó eleség. Ha tudom, hogy sokáig bírni kaja nélkül, akkor az ilyen tartalmas rántotta lehet a mentsváram!

A maradék húst (főtt, sült, pörkölt, darabos, darált, csirke, marha, pulyka – szóval Husikás Artúr szerint, mindegy, milyen húst) egy vágódeszkára teszem és összeaprítom.
 
A tojásrántotta olajába beleszórom a húst, átforrósítom, és ráütöm a tojásokat.
Készítem a rántottát, ahogy szoktam: keverem-kavarom, sózom, ha férfinak lesz, borsozom is.
 
Tányérra téve meg is szórom paprikával. Ha apátok megeszi, tényleg mehet fát vágni…

Szólj hozzá!

2010.06.25. 13:02 mijemaja

Fehér álom fehér teával

Címkék: ital tea rózsa gyógynövény jázmin gyógytea fehér tea hárs #összes

Igazi fehér teából készítem, fehér illatokkal, ezért ez a szép neve. Enyhe, kicsit keserédes az íze, ott fodorodik-bondorodik benne:

- a bodza,
- a hárs illata.
- Világos rózsaszirmokat is teszek bele,
- néha pár darab jázminbimbót,
- esetleg jázmin szirmokat,
- kökényvirágot.
 
Szárított gyümölcsből körte vagy alma illik bele, de nem fontos, a fehér tea nagyon finom agában is.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:59 mijemaja

Édes gyorsérlelésű paprikája hagymával

Címkék: paprika savanyúság édestől aszódról #összes

Nem igazi savanyúság-eltevések ezek, mert nálunk soha semmi nem állt el, hisz ha nem volt más, megettük, amit későbbre szántunk. Megettük a savanyúságot is, aztán nem volt, de már befőzési szezon sem volt, és Édes ilyenkor csinált egy kis gyors fogyasztású savanyút.

 
Nincs tartósítva, ezért a 10-14 napos beérést követően hidegen kellett tartani, és ott sem állt el sokáig – bár 2-3 hetet simán kibír.
 
Vastag húsos paprika kellett hozzá, jó volt pl. a paradicsompaprika, az almapaprika, de még a bogyiszlói is, mert az jó kemény húsú, és ha ügyesen vágtuk ki az ereit, nem is volt olyan vészes.
 
Jó volt, ha volt többféle színű, (ideális rá a kalifornia paprika a sok színével, ami akkortájt azért nem volt mifelénk, a kápia is, amit szintúgy nem ismertünk, de mutatós és rendkívül ízes is!)mert attól aztán szebbet mutatott a tálon. (Ez a képeken is látszik, úgy hiszem…)
Édes a paprikákat csíkokra vágta, a hagymákat karikákra, besózta kicsit.
Közben feltett forrni egy kis ecetes-sós vizet, (savanykás íze legyen, annyi ecet kell bele!!). S amikor forrt, egy-két percet abban blansírozta a paprikákat. (ez látszik az első képen.)
Néha tett bele késhegynyi szódabikarbónát is, hogy szebb maradjon a színük.
 
Az üvegbe még melegen beletöltötte a hagymás paprikát, hozzáadta a szokásos fűszereket (pár szem bors, boróka, szegfűbors, mustármag, esetleg koriander), összerázta, lezárta és tette a kamrába.
- Édes néha öntött a tetejére 1 ek olajat is, az védte is, és az olajos marináltakat szerettük mindnyájan, de olaj nélkül is finom lett.
 
Bármihez finom, és a hűtőben több hétig is eláll!!
 
Azóta kis változtatásként pár szem fokhagyma is kerül az üvegbe – az apátok azt direkte szereti, vagyis és a kedvéért úgyszintén direkt bele is pakolok, (ha nem felejtem el).
Citromkarikákat is teszek bele – ennyi idő alatt nem buggyan meg, nem is buggyantja meg a többit, de jót tesz a savanyúság ízének, és maga a citromkarika is egy savanyúságfalatnak minősül: finom és díszíti a tányért!

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:57 mijemaja

Olajban pirított kenyér

Címkék: reggeli kenyér #összes

Ilyet gyakran ettünk gyerekkoromban. Nagyapám is szívesen csinálta – akár magának, akár nekem. Szegény emberek bundáskenyerének hívta, hiszen akkortájt tojásra sem tellett.

Elkészítése egyszerű:
Az előző napi kicsit szárazabb kenyereket felvágom.
A forró zsiradékba teszem, mindkét oldalát gyorsan átsütöm.
Azonnal ki is veszem, nehogy megszívja magát a kenyér, ezért aztán itatósra (szalvétára) teszem.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:55 mijemaja

Párolt zöldborsó répával

Címkék: köret #összes

Ilyen fajta répát hébe-hóba lehet csak kapni, de tényleg ilyen a formája. Valami bébirépának mondják, de nem hosszúkás pici, hanem szinte karalábévájóval formálta a természet, a növénynemesítők vagy a génmanipuláció.

Szóval a répát és a zöldborsót vajon megpárolom.
Egy diónyi vaj, rá a zöldborsó, átforgatom, bele a répa, átforgatom, picit sózom, fehér borsot reszelek rá, és ha van friss petrezselyemzöldem, megszórom vele.
 
Ennyi, negyedóra után előáll a fogyókúrás húsköret.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil