Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:53 mijemaja

Sült krumpli köretek avagy a finom és egészségtelen rósejbli

Címkék: krumpli köret #összes

Nagyon szeretem a rósejblit, - amit ugye olajban kell sütni, és amiről már sokszor mondtam nektek, hogy elég egészségtelennek tűnik az égett olaj miatt.

Használhatnék persze olajsütőt is, azzal meg az a bajom, hogy nem szeretek olajat újra használni, az égett anyagok esetleges rákkeltő hatása miatt.
 
Így lett a rósejbli nálunk születésnapi ünnepi menü…
 
 
Nagyon fontos: csak jó minőségű olajat használok hozzá, lehetőleg olívát, (vagy olívát egy könnyedebb, olcsóbb olajjal keverten), mert az csak magasabb hőfokon bomlik, mint amilyen hőmérsékleten és sütöm a krumplit, és így reményeim szerint egészségesebb az ételünk!!
 
A rósejbli természetesen nyers krumpliból készül.
Ekkor a krumplikat meghámozom, összevágom:
-          kis kocka,
-          nagy kocka,
-          hasáb,
-          keskeny, hosszú csík jellegű hasáb
-          vastag vagy vékony karika
 
Megsütöm, kisebb adagokban, jól átforgatva, bő olajban, - és ha az olaj fogy, akkor az egyik adag kiszedése után pótolom, és a következő sütése előtt megvárom, míg kellőképpen – de nem túlságosan!- felforrósodik.
 
Magyarázat: az „Ételben az életed” c. és agresszív, amolyan „amerikais” nyelvezetű könyvben fogott meg a szöveg: az amerikai alapétel sült krumpli elfogyasztásakor tulajdonképpen megesszük a rósejblit és megiszunk egy pohárka égett olajat. A szerző azt kérdezte: ha elénk tenné – meginnánk? Ugye, nem? Tény, egészségtelen, hogy a sülő krumpli bizony magába szívja a magas hőfokon krakkolódó olajat, elbomlanak benne a kettős kötések, tele lesz mindenféle rossz salaktermékkel.
Ez volt az oka a rósejbli és a rántott húsok tudatos háttérbe szorításának mindennapi ételeink között, de mivel én éppúgy szeretem, mint ti, kedves családom, ezért aztán születésnap, karácsony a rántott húsról szól rósejblivel. Elvégre egy kevés egészségtelen izé nemcsak belefér, de még szükséges is lehet, nem?
 
Csak érdekesség: ez a magyarázata annak, hogy keresztapátok valahányszor étteremben eszünk, mindig rántott húst kér sült krumplival – ő is szereti, de nálunk ritkán ehet belőle….
 
Szalmakrumpli és krumpliforgács:
Ha az aprítás során
-          miszlikbe vágom a krumplit, akkor kisütéskor szalmakrumpli lesz belőle
-          ha a narancshámozáshoz hasonló vágással krumpliforgácsot szeletelek, akkor „sült krumpliforgács (ez utóbbi óvatosan keverendő, de igen mutatós a tányéron!)

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:51 mijemaja

Fekete bab saláta zöldséges majonézes

Címkék: reggeli saláta majonéz bab előétel #összes kubából

A kubai emberek a fekete babot szeretik.

Apátok szerint ez is csak bab, és van olyan finom, mint a többi – ami azt jelenti, hogy megeszi a vele készült babos ételeket éppúgy, mint minden más babos ételt, elvégre a bab finom. A bab egészséges, tápláló, csonterősítő, stb., reményeim ez a fekete változatára is igaz. Szerintem kicsit másabb az íze, a színéről nem is beszélve, ezért már csak a színe miatt is nagyon különleges a fekete babból készült étel.
 
Hozzávalók:
- sós vízben főtt bab
- levesben főtt zöldségek, főtt kukorica
- majonéz kicsit fűszerezve: só, bors, mustár, citromlé.
 
A főtt babot összekeverem a főtt zöldségekkel, az ízesített majonézzel és pár óra alatt összeérnek az ízek a hűtőben.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:50 mijemaja

Pisztráng szalonnával

Címkék: halak pisztráng citrom főétel szalonna #összes

A legegyszerűbb a halkészítés, és az egyik legfinomabb így a hal. Csak szalonna, vagy azon felül néha egy-két-sok gerezd fokhagyma és itt-ott citromkarika.

Halba tölteni, halra ízesíteni, pirítani – és mehet sütni serpenyőbe is, sütőbe is, alufóliába burkoltan parázsba is.
Csak változatosságnak készítem a pisztrángot így is-úgy is, aztán visszatérek a sima fokhagymás /netán fokhagymás és szalonnás alapváltozathoz, mert azt hiszem, ez a legegyszerűbb a legjobb, ha friss a hal. Ahogy felénk tartja a mondás, „öreg lónak kell a cifra szerszám” – fűszeres, bonyolult étek vétek a friss halból.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:45 mijemaja

Albán gyümölcssaláta

Címkék: alma desszert sárgadinnye előétel #összes

Mitől albán? Ottani gyümölcsökből lett összeállítva:

      -          sárgadinnye felkockázva,
      -          görögdinnye darabolva, magozva
      -          alma és banán darabok
      -          narancslével,
      -          és albán illatos mézzel. Hű, annak a méznek az illatát, ha csatolni tudnám ehhez a képhez!!!!
 
A hozzávalókat összekeverem, és akár részeges gyümölcssalátának is mondhatom, mert öntök bele Szkander bég fantasztikus konyakjából is pár cseppet.
 
A mézes üvegek mögött ott látszik az üveg, rajta az ágaskodó lovon a mi Hunyadi Jánosunk albán barátja…
 
Képzeljétek, ha albánnal beszéltek, azért tud szinte mind a magyarokról, mert anno a törökellenes küzdelmeink idején Szkander is harcolt a törökök ellen, nemcsak fegyvertársak, barátok is voltak idősb Hunyadival, bizony…
 
S ha a mézek illatát csatolni tudnám!!

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:42 mijemaja

Alma pongyolában

Címkék: alma édesség desszert #összes

Ha hiszitek, ha nem – ilyet még gyerekkorunkban mi is készítettünk Csobánkával – láthatjátok, nem olyan nehéz. Kicsit babra, meg sokat kell mosogatni, de a friss puha palacsintatésztás alma, megszórva fahéjas porcukorral már tiniként is kárpótolt a munkáért. Azért kellett nekünk készíteni, mert Édes nem volt hajlandó csinálni, pont azért, mert nem tudott annyit sütni, hogy maradjon a tányéron. Ott csivegtünk körülötte, és ahogy megsült, már el is kaptuk.

 
Előkészítése:
-          Az almák magházát kivájom, majd centis darabokra felszeletelem őket. Citromos vízbe áztatom sütésig, ne barnuljanak meg.
-          Palacsintatésztát készítek, kicsit sűrűbbre a szokásosnál.
 
Elkészítése:
  1. Felteszem a serpenyőben az olajat melegedni.
  2. A citromos vízből kivett almaszeletet megtörlöm, lisztbe forgatom, majd a palacsintatésztába/ sörtésztába mártom egy villa segedelmével.
  3. A forró zsiradékba teszem egyből, aztán kapkodhatok: mártogatom az almakarikákat, teszem a zsírba, ott forgatom (óvatosan, le ne essen a bundája, ki ne lukadjon, stb.), szalvétára szedem (hogy zsírtalanítsam), és így tovább.
 
Tálaláskor: A fahéjas porcukor mellé adok még valami kis folyósat, pl. rumos lekvárt, borsodót, még egy kis puding is feldobja.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil