Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.25. 12:40 mijemaja

Szilva krémlevesek

Címkék: szilva leves #összes

Szilvakrémleves

 
A szilvát kimagozom, kicsit megpárolom fahéjas-mézes vízben, aztán jöhet mellé bármi, almalé vagy bodzaszörp, (a bodzával valami fantasztikus volt az íze!), a színe is gyönyörű setét, - azt kívántam meg tejszínhabbal, úgy illett ahhoz a savanykás mélylilához az édes fehér fodor.
 
A képen a szilvához pár szelet mangót vágtam bele díszítésül – de az ízük is illett egymáshoz!!
 
Alma és szilva krémleves
Elkészítése:
A szilvát mosás után félbevágom, (ellenőrzöm, ne legyen lakója), magját kiszedem és kevés citromos-cukros, esetleg egy vaníliás cukorral erősített vízbe teszem  egy szegfűszeg és egy-két fahéj darabka társaságában Olyan kevés vízzel készítem, hogy el sem lepi a szilvákat a lábasban.
Ha felforr a víz, beleaprítok harmadannyi savanykás almát.
Ha van otthon egy diónyi friss gyömbér – azt is adhatok hozzá, nagyon különleges ízt ad neki!
Vagy így turmixolom össze, vagy kevés tejszínnel (esetleg lisztes-tejes habarással, de tudjátok, óvatosan összekeverni a kompót levével!!) összeforralom, és úgy turmixolom össze.
Pár gyümölcsöt érdemes félretenni, és belekockázni a csészékbe, de más színes gyümölcs is jöhet, (a képen épp sárgadinnye darabkák), és egy kevés tejszínhab sem árt hozzá.
 
Szilvakrémleves naranccsal és szilva darabokkal
 
A kompótnak megfőzött szilvához egy-két narancs levét facsarom, úgy turmixolom – kicsit lazábbra, mint az almás krémlevest.
 
Szilvadarabkákkal tálalom.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:37 mijemaja

Édeskömény gombával

Címkék: gomba főétel előétel #összes

Előkészítése:

-          Egy nagyobb vagy kettő kisebb édesköményt felvágok hosszú és - igyekezetem szerint- vékony metszeti szeletekre.
-          Karikákra vágok egy fej hagymát
-          Megmosom, csíkokra tépem a fél kilónyi laskagombát
 
Elkészítése pirított édesköményes gombaként (jobb oldali felső képen):
  1. -  Egy kevés zsiradékra dobom a hagymát, átpirítom.
  2. -  Hozzáadom a megmosott gombát – ennyi víz elég is ahhoz, hogy szépen pirulgasson, párolódjon nekem a serpenyőben.
  3. -  Megfűszerezem: só és bors mindig, jöhet egy kis oregano, vagy majoránna, petrezselyemzöld, ilyesmi.
  4. -  Hagyom szépen megpirulni – ha pirított édesköményes gombát akarok tálalni, akkor jól lepirítom és tálalom.
 
Elkészítése édesköményes gombamártásként (bal oldali felső képen):
 
  1. -  Megszórom a lepirult gombákat kevés liszttel (mondjuk egy lapos evőkanálnyi mennyiséggel), elkeverem, majd felöntöm 1-1 ½ dl tejjel/tejszínnel.
  2. -  Összeforralom – és ha van friss zöldfűszerem, akkor azt most érdemes belekevernem.
 
Tálalása: tésztával vagy rizzsel, ha lehet, még azon frissiben!!
 
A képen spenóttal színezett-ízesített zöldtésztával került az asztalra.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:33 mijemaja

Édes féle babfőzelék

Címkék: köret főzelék bab főétel édestől aszódról #összes

Ettük a babot zölden (zölden vagy sárgán), fejtve vagy szárazon.

Levesnek, főzeléknek salátának, pürének de még tortának is.
„A bab jót tesz a csontoknak” – volt a szentencia, és ettük is rendszeresen. Ráadásul a szárazbab főzelékhez alig kellett valami – csak a bab és a fokhagyma.
 
Hozzávalók
      -          szűk fél kilónyi bab
      -          egy fej hagyma
      -          pár gerezd fokhagyma
      -          só, pirospaprika, babérlevél, esetleg   petrezselyem vagy zellerzöld (vagy lestyán)
      -          jó, ha van egy kis zeller bele
 
Elkészítése:
Édes az előző este beáztatott babot feltette főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi.
Mellé tette az egyben hagyott hagymát, sózta a főzeléket, tett bele babérlevelet, egy darabka füstöltet (akár szalonnabőr is elég volt).
Amikor már szinte puha a bab, akkor egy kanálka libazsíron készített paprikás rántással berántotta. Kevés tejjel hígította a babfőzeléket a megfelelő sűrűségűre, és aztán az egészet jól összeforralta.
A fokhagymagerezdeket, babérlevelet és a hagymát kidobta.
 
Tálalta:
-          pörkölttel,
-          sültekkel,
-          ettük magába,
-          szalonnazsírral megszórva,
-          sült és pirított hagymával.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:28 mijemaja

Cukrozott narancshéj

Címkék: édesség narancs desszert #összes

Szeretem rágcsálni, és mostanában már ti is esztek belőle, elég hamar elfogyott legutóbb is… Szeretem a süteményekbe beletenni – olyan finom illatot tud adni a tésztáknak, krémeknek…

Ennek ellenére ritkán készítem: az a sok egészségtelen cukor, a kalóriák, a hízásveszély…
 
Szóval ünnepi csemege!
Finom húsú narancsok héját szeretem felhasználni a cukrozott narancshéj készítésére.
Előkészítése:
-          porcelán vagy üvegedénybe teszem, felöntöm friss vízzel, és áztatom.
-          Naponta legalább egyszer, inkább kétszer (reggel és este) cserélem frissre az áztatóvizet.
-          Akkor jó, ha már nem keserű a narancshéj.
 
Elkészítése:
 
  1. A narancsdarabokat átmosom és felszeletelem vékony csíkokra.
 
  1. Készítek egy erősen cukros szirupot, beleforgatom a narancshéj csíkokat. Forralgatom lassú tűzön egészen addig, amíg a szirup gyakorlatilag teljesen elfogy.
 
  1. Közben előkészítem: újságpapírt, sütőpapírt veszek elő, mert majd ki kell teregetnem száradni, és előkészítek egy tálat cukorral, amibe majd a forró narancsdarabokat beleforgatom.
 
  1. Ha a képet megnézitek: a lábas alján látszik, mennyire sikerült elforralnom a szirupot, és mellette ott a cukor: abba forgatom át a forró narancshéj csíkokat, had ragadjanak rá a cukorszemcsék.
 
  1. A kiterített cukros papíron szárítom pár órát, közben lehet belőle csenni is.
A végén fennmaradó cukrot külön edényben tartom és sütemény készítéséhez használom fel, finom narancsillatot lehet belecsempészni a segítségével.

Szólj hozzá!

2010.06.25. 12:26 mijemaja

Hecsedlilekvár avagy csipkebogyóíz Szabó Éva szerint és csipkefesztivál Kalotaszegen

Címkék: befőzés csipkebogyó #összes

Leírom, mert Évi rendes kolléganőm volt, ügyes és takaros, szóval a befőzésben is profi.

Nem csinálok csipkebogyólekvárt a sok szösz miatt, ami benne van, a passzírozások, babraságok miatt. Szóval lányok, nekem még sosem volt elég lelkierős megcsinálni, inkább kerestem öreg nénikéket a piacokon, remélve, hogy tőlük házi hecsedlit veszek.
 
Aszódon Ondrík Erzsa készítette nagyon finoman, de hát akkor nem kérdeztem meg tőle, hogyan is készíti, mert Édes megtagadta a csipkebogyó lekvár készítését, erőst ellenállva a gyermeki akaratnak.
 
Nézzük hát, Évi hogyan csinálta.
 
Hozzávalók:
-          Szabó Évi egy kilónyi dércsípte, érett és puha csipkebogyóhoz
-          fél kilónyi cukorral számolt.
 
Éva a csipkebogyókat megmosta, és egyenként éles késsel felvágta, a szöszös magocskákat kiszedte és ki is dobta.
 
Az így megtisztított csipkebogyókat annyi vízzel, hogy éppen ellepje, (inkább kevesebbel picit) feltette főni, és teljesen puhára főzte őket, annyira, hogyha kivett egy darabkát, azt simán el tudja kenni. (Ez a kenéspróba.)
 
Nem leves-szűrőn, hanem igazi szőrszitán átpasszírozta őket, ez a kivédhetetlenül maradó szöszök ellen is kell.
Az átpasszírozott csipkepéphez keverte a cukrot, és jó sűrűre főzte, folyton ellenőrizve-kevergetve. Éva szerint hajlamos odakapni.
Azon forrón kell a kifőtt üvegekbe tenni, és lezárva 10 percet gőzölni.
 
Ősszel szeretnék elmenni Kalotaszegre a CSIPKEFESZTIVÁLRA – ott beszerezni helyben főzött fantasztikus finom hecsedlilekvárt.
Tudjátok, a mindig szép Kalotaszeg ősszel különösképpen gyönyörű. Az ősz egyik jellegzetes növénye arrafelé a csipkebokor, ami arrafelé bőven terem.
A csipkebogyó teája finom – a legtöbb piros, őszi vagy erdei jellegű teába szoktam tenni belőle. Miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle akár Szabó Évi receptje szerint is… 2010. október 23 – péntek lesz a nagy nap, Kalotaszentkirályon csipkeízfőző verseny lesz.
Lehet nézelődni, a helyben ott főzött lekvárokat kóstolni, vásárolni, népi mesterek kirakodóvásárán barangolni.
www.davincze.ro oldaláról vettem a csipkefesztivál képeit – ugye, milyen szépek? Ott lehet szállást is foglalni! Érdemes!!
DAVINCZE TOURS Utazási iroda elérhetősége:
407515 Sâncraiu (Kalotaszentkirály), nr. 291, jud.Cluj, Romania
Tel-fax: 0040-264-257580, Mobil: 0040-745-637352
E-mail: davincze@clicknet.ro
Web: www.davincze.ro ,
CIF: RO14493499, Tourism licence No. 2303/08.06.2005
 
 
 
 
 
 
 
 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil