Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.10. 11:32 mijemaja

Sült virslik

Címkék: reggeli sajt mustár virsli #összes

 

 

 

 

 

 

Sütöm a virsliket Mezei módon: csak egy kevés forró zsiradékon. Jól átforgatva, mindkét oldalukat megpirítva.

Mellé: amit csak lehet, kiteszek, a képen alulról kezdve:
-          torma
-          ketchup
-          ajvár
-          magocskás dijoni mustár
-          globus sima mustár
-          savanyú uborka
-          olajbogyó
-          bármi
 
Sült virsli sajttal
Anno ez volt a konyhaművészetem csúcsa: felvágom hosszában a virslit, belerakom a vékony, hosszú csíkokra vágott trappista sajt csíkokat.
NDK gyártmányú minigrillben megpirítottam.
A sajt kicsit megolvadt, megpirult, a virsli szaftos volt és finom.
 
Mai módszer: tepsiben/jénaiban és a sütőben, mert nincs NDK gyártmányú minigrillem.
 
Viszont virslisalátákat készítek – de azt másutt mesélem el nektek, hogyan.

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:27 mijemaja

Vörös lencseleves füstölt tarjával

Címkék: leves lencse tarja leveszöldség #összes

Vörös lencseleves hozzávalói:

-          vörös lencse ¼ kg
-          zellerdarab, 2-3 répa, fehér répa, egy húsosabb paprika, egy fej hagyma
-          só, bors, 1-2 babérlevél
-          egy jókora darab füstölt tarja
 
Azért szeretem így készíteni, mert a füstölt tarját előre megfőzöm, a levét használom
 

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:25 mijemaja

Sült szárzeller

Címkék: köret szárzeller zöldségek vegetáriánus előétel #összes halványítózeller

Megfogom, megmosom, felszeletelem tetszés szerinti darabokra és vasserpenyőben, tepsiben kevés olajjal megsütöm.

Nemigen fűszerezem: elég aromás, erős benne a zelleríz, nem kíván még sót sem.
 
Sültekhez jó, magában jó, ki hogy szereti (csak ketten esszük Fannival…)

Jut eszembe,m ha vastag a héja, lehámozom (spárgaszerűen), és megszárítom, amit lehámoztam, aztán összemorzsolva levesízesítő lesz! Más zöldség is jó így.

Velesült krumplikörettel teljesen jó vegavacsora.

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:23 mijemaja

Kelkáposztás rizs

Címkék: köret rizs kelkáposzta #összes

Hozzávalók:

-          rizs
-          kelkáposzta
-          fűszerek: só, bors, őrölt köménymag, majoránna, 1-2 levél babér, opcionális a paprika,
-          kevés tejföl, esetleg paradicsompüré
 
 
Elkészítése
  1. Zubogó sós vízben pár percig főzöm a kelkáposztát, aztán úgy nagyjából leveleire szedem.
  2. Tepsibe teszem a rizst. Mondjuk a szokásos fél liternyit, ez bevált egy kiadósabb csalási vacsorához 4-6 főre.
  3. A karfiol főzővizéből kimérem a rizs térfogatának kétszeresét, jelen esetben egy litert.
  4. Fűszerezem: sót szórok, tehetek bele egy kis őrölt köménymagot is, borsot, majoránnát (oregánó is jöhet), egyben vagy esetleg őrölten a babérlevél.
  5. Felöntöm vele a rizst a tepsiben.
  6. Beburkolom az előfőzött kelkáposztalevelekkel.
  7. A tejfölt elkeverem kevés főzővízzel, sózom (ide jöhet az opcionális piros paprika), ráöntöm a kellevelekre.
  8. Lefedve 30 percig párolom, a fedőt levéve 15-20 percig (tetszés szerinti pirultsági fokig) pirítom.
 
Önmagában, salátával vacsora fogyókúrás lányoknak, de köret a spenóthoz (lásd első képen!), sült halakhoz, szóval bármihez.

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:21 mijemaja

Dinsztelt krumpli

Címkék: krumpli köret #összes

Édes a forró zsiradékon átforgatta a karikákra vágott nyers krumplit.

Kevés vízzel párolta, a zsírján megdinsztelte.
(A képen ez a dinsztelt krumpli látható székely pörkölttel.)
 
Hagymás dinsztelt krumpli
Csak annyiban különbözik a sima dinsztelttől, hogy az elején a zsíron egy nagyobb fej hagymát karikákra vágva meg kellett dinsztelni – és arra dobták rá a krumplit.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil