Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.10. 11:19 mijemaja

Déneske sepsiszentgyörgyi köményes pálinkája

Címkék: pálinka ital köménymag #összes

Van belőle, még Déneskéék hagyták itt, de a fotó nem adja vissza az ízét, tehát mesélek róla.

Margitka készíti:
-          a lábasba berak 2 erős ek köménymagot, megszórja egy ek cukorral, és pirítja, karamellizálja.
-          Ezt gyorsan felönti két liternyi vízzel.
-          Összeforralja.
-          Leszűri és a langyos szüretet összekeveri egy liternyi tiszta szesszel.
 
Üvegekbe tölti, elteszi, egy-két hét után már jó.
Olyan ez a köményes pálinka pálinkának, mint a tibeti terrier terriernek: ahogy az nem terrier, úgy ez sem pálinka, csak egy erősebb, szélhajtó hatású likőr.
Nagy beosztással kap Déneske naponta belőle, és a vendégek is ezzel lesznek megkínálva, olyankor Déneske is iszik belőle, ezért aztán nagyon tudja kínálni…
 
 

Mama temetésére átjöttek az erdélyi rokonok. Nemrég mi voltunk Aradon Ildikó néni temetésén, ahol a néni férje,  Béla bácsi fejbeverősen erős, saját kezűleg főzött pálinkája melegített fel bennünket a hidegben (arrafelé a temetés után még a temetőkapunál kaláccsal és pálinkával kínálják a temetésen résztvevőket s még az arra járókat is!). Ennek kapcsán szóba került Déneske gyomorjavító köményes pálinkája is, és kiderült, lehet másként is készíteni, Ezt javasolták:

  • 3 ek cukrot karamellizáljak
  • 3 ek köménymagot pirítsak át benne, s ezt öntsem fel
  • 3 dl vízzel. Összeforralom,
  • és ehhez egy liternyi erős törkölyt adva kb. annyira erős (kb.35 fokos) köményes pálinkát kapok, mint Déneske pálinkája, csak kicsit erőteljesebb benne a kömény. Ha erősebbet akarnék, igazi gyomornyugtatót, másfél liter pálinka az igazi hozzá.

 

Még nem készítettem el, de - mint most kiderült- székely ágon ez is egy jól bevált, régi családi recept!

 
 
 

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:17 mijemaja

Olajbogyók hideg krémekkel töltve

Címkék: reggeli tejföl olajbogyó vaj előétel fetasajt #összes

Fetakrémmel: fetasajtot elkeverek vajjal és/vagy tejföllel, fűszerezem zöldekkel, elsősorban oregánóval, majoránnával, ha kell, sóval, borssal.

 
 
Avokádókrémmel: avokádó, sajt, olívaolaj, hagyma, citromlé, esetleg fokhagyma meg ilyenek összeturmixolva.
 
 
Kecskesajt-krémmel: Kecskesajt, vaj, tejföl és egy kevés olaj, citromlé, mustár, bors összekeverve.
 
A kimagozott, nagy szemű olajbogyókat érdemes kettévágva megtölteni vele. Finom és mutatós!! Igazi vendégváró falat, vagy magamnak lélekmelegítő finomság… Keresztapátok, ha meglátja, megeszi, úgy szereti!

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:15 mijemaja

Majonézes saláta leveszöldséggel

Címkék: reggeli saláta köret majonéz előétel leveszöldség #összes

Szeretem sok zöldséggel főzni a leveseket, és azokat könnyű elfogyasztani:

-          kiteszem egy tányérban az asztalra – és elfogy
-          kiteszem a leves mellé az asztalra, akkor már maradhat belőle (ez már lehet saláta alap!!)
-          nem teszem az összes zöldséget a leves mellé, hanem félreteszek belőle salátának
 
A mindenféle maradék zöldséget homogén méretre aprítom, rendszerit összekockázom.
 
Az öntet a következő (külön edényben keverem össze, de itt a képen szerettem volna nektek megmutatni legalább nagyjából a hozzávalókat, vagyis teszek hozzá:
-          majonézt
-          joghurtot (vagy tejfölt, krémsajtot, tejszínt)
-          mustárt, magocskás mustárt
-          Szórok rá borsot, sót, kevés (csipetnyi) porcukrot
-          Belefacsarok citromlevet
-          Belevágok gyümölcsöt (a képen látható salátánál éppen zöldalmát és kivit)
-          Kevés ízes olíva olajat is csurgatok bele, had együk nyersen, had méregtelenítsen minket
 
Az egészet összekeverem, hűtőben érlelem pár órát és megesszük.
Kerülhet bele a fentieken túl:
-          Sajt (kockára vágva, reszelve, csíkozva, többféle fajta sajt együtt vagy külön)
-          főtt tojás reszelve vagy kockázva
-          savanyúság aprítva
-          retek (fehér, fekete, bármilyen)
-          póré, hagymafélék kockára vagy karikára vágva
-          zöldfűszerek
-          kapribogyó stb.
 
 
Ezeken a képeken „német sonkának” nevezett felvágottal és mellé tálalt, besózott retekkarikákkal ettük.

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:13 mijemaja

Harcsapörkölt legjobb túrós csuszával

Címkék: harcsa pörkölt halak főétel #összes

Én szerettem a harcsapörköltet, felénk a Bangó Gyuriék nem is akármivel: túrós tésztával ették – erre tessék, most olvasom, hogy ez így igazi ínyenc falatnak minősül!! Apátok kedvérét úgy is elkészítettem…

A harcsafilének lehúzom a bőrét, és igyekszem szépen felkockázni, elvégre pörkölt lesz belőle.
A Trófeában hosszabb csíkokra vágták – lányok, lehet választani!
 
A halat kevés fokhagymás olajba teszem, addig várakozik, amíg elkészítem a pörkölt alapot.
 
Szokásos pörköltalapot készítek:
-          hagymát aprítok
-          kevés zsiradékon megpirítom
-          megszórom jóféle piros paprikával, sózom, borsozom, kevés őrölt köménymagot szórok rá, egy kevés paprika/paprikakrém, 1-2 paradicsom, vagy egy kevés paradicsomlé/püré is mehet hozzá, végül tehetek bele babért is, - szóval ahogy egy pörköltet elindítok.
-          Miután a hal szereti a csípőset (gondoljatok csak bele, a halászlé milyen finom kellemesen csípősen!!) – ezért teszek bele 1 tk-ek erős paprikát, vagy belevágok egy kis chili paprikát, vagy erőspistából illetve társaiból valamelyiket teszek hozzá.
-          Felengedem egy kis vízzel.
-          Jó hosszan gyöngyözgetem – érdemes türelmesnek lenni, néha pótolni az elforrt vizet, vigyázni, ne égjen oda.
 
Ha a pörköltalap elég egynemű, akkor beleforgatom a harcsadarabokat.
Összeforralom kb. 5 percig, (nem keverem, rázogatom!!!!) – aztán lefedem, és hagyom lefedve, puhul még valamennyit saját párájában.
Aztán csak tálaljuk akár túrós csuszára is…

Szólj hozzá!

2010.06.10. 11:09 mijemaja

Gyümölcssaláta kökénnyel

Címkék: alma gyümölcs kökény #összes

Nekem ízlett.

Nektek nem.
Apátok csalódott, hogy nem áfonya.
Keresztapátoknak bejött.
Igazi, dércsípte, ehető kökényből készült, került mellé jó sok:
-          Kivi darabok
-          banán
-           sárgadinnye
-          Alma
-          Citromlé
-          Méz
-          kardamom
 
 
Apátok szerint kökény nélkül fantasztikusan jó ízű volt. Talán a kardamomtól.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil