Van belőle, még
Déneskéék hagyták itt, de a fotó nem adja vissza az ízét, tehát mesélek róla.
Mama temetésére átjöttek az erdélyi rokonok. Nemrég mi voltunk Aradon Ildikó néni temetésén, ahol a néni férje, Béla bácsi fejbeverősen erős, saját kezűleg főzött pálinkája melegített fel bennünket a hidegben (arrafelé a temetés után még a temetőkapunál kaláccsal és pálinkával kínálják a temetésen résztvevőket s még az arra járókat is!). Ennek kapcsán szóba került Déneske gyomorjavító köményes pálinkája is, és kiderült, lehet másként is készíteni, Ezt javasolták:
- 3 ek cukrot karamellizáljak
- 3 ek köménymagot pirítsak át benne, s ezt öntsem fel
- 3 dl vízzel. Összeforralom,
- és ehhez egy liternyi erős törkölyt adva kb. annyira erős (kb.35 fokos) köményes pálinkát kapok, mint Déneske pálinkája, csak kicsit erőteljesebb benne a kömény. Ha erősebbet akarnék, igazi gyomornyugtatót, másfél liter pálinka az igazi hozzá.
Még nem készítettem el, de - mint most kiderült- székely ágon ez is egy jól bevált, régi családi recept!