Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.22. 23:17 mijemaja

Narancshéj és citrusok a konyhámban

Címkék: gyümölcs tartósítás citrom narancs narancshéj citromhéj szárítás #összes

narancs citrom konyhában.JPG

Először azt írtam, „Narancshéj a konyhámban”, de annak nem írhattam alcímként, hogy „Füveskert a konyhámban”, mert narancsfám nincs, rájöttem,  ha „citrusok a konyhámban” címmel beszélünk, akkor az már OK, mert van citromfám. Annyira irigyeltem érte Ibi sógornőmet Villányban, hogy apátoknak vettem egyet a születésnapjára. Jövőre lime-fát kap, aztán talán még mandarinfája is lesz, ha megéljük.

Olvastam egy blogon, hogy vitatkoztak a narancshéj felhasználhatóságán. Volt, aki felvetette, hogy a narancshéjban vannak mérgező anyagok (megemlítve: arzén), és ezért kell olyan hosszan kiáztatni. Mások szerint nem kell. Gondoltam, tisztázzuk ezt a kérdést, számotokra ez ne legyen kérdéses.

Tudjátok, én a narancshéjat (citromhéjat pléne!) nagyon szeretem, sokat használom, és a legfontosabbnak az előkészítésében azt tartom, hogy minél alaposabban megmossam a narancsokat, citrusokat.

Direkt van zöldség súrolókefém, amit semmi másra nem használok (a mosogató felett van a helye!), azzal megsikálom mindet a folyó forró víz alatt. A déligyümölcsök messziről jönnek, bármivel kezelhették a növényt és a gyümölcsöt is, akárki akármivel megfoghatta, felénk ismeretlen kórokozókat tartalmazhatnak. Az ÁNTSZ főorvosa nyilatkozta valamikor, (egy konkrét eset kapcsán, narancstól egy nő fertőzést kapott), hogy egyetlen folyóvizes öblítés a déligyümölcsökön lévő bármi bacitanya 99%-át lemossa. Izé, a „bacitanya” kifejezést azért nem használta.

Jómagam a józan parasztész alapján úgy vélem, a meleggel, a többszöri mosással, a gyengéd súrolással talán még 0,9%-kot leviszek, a maradék már az életképességünket javítja.  (Tudjátok, az „egy kg kosz” elmélete, na meg Bagyi bácsié – Bagyinszky Tibor, az Irinyiben tanított fizikai-kémiát: ha háromszor alaposan lesikálunk valamit és az nem oldódik fel, az már minket sem bánt, hiszen egy anyag hatása attól is függ, fel tud-e oldódni a szervezetünkben.)

A mosott narancs (és citrom) héját minden további nélkül felhasználom.

narancshéj cukorral mézzel.JPGA narancs héját csak akkor áztatom, ha a cukrozott narancshéjat, kandírozott narancsot készítek. A  fehér belseje ugyanis keserű. Próbálkoztam a gyors módszerrel (forralás), de nekem az áztatás jött be. Ha vékony kis sárga héjat kandírozok, az szép (főleg vékony csíkban, igen mutatós tortákon, krémeken), azt nem kell áztatgatni, de én kifejezetten szeretem a cukrozott narancshéjat, minél vastagabban. Az meg keserű áztatás nélkül…

Leírom, miket készítek, mire használom fel a narancshéjat.

Cukrozott narancshéj

Ennek készítését már leírtam, a lényeg, hogy a narancsot mosom is, áztatom is aztán a héját porcelántálban, pár napig, naponta 2x váltott vízzel, aztán egy sűrű cukorszirupba teszem avékonyra vágott narancshéjat, elforralom, aztán porcukorba hempergetem és deszkán, papíron szárítom. 

Narancsos méz

Nem tudom, leírtam-e már, a lényeg: vékony csíkokra lehámozva a sárga héját (fehér nélkül), ezt frissen miszlik julienre vágom, és valami vékonyabban folyó mézbe (akác, hárs) keverem, hagyom érlelődni – és aromás, extra narancsos mézet kapok (nagyon finom!!)

Ízesítek narancshéjjal:

A fenti módon lehámozott héját forralt borba főzöm. A narancsos forralt bort mindjárt le is írom nektek – amúgy is ősz végével „forraltbor-idő” van…Apátok ritkán dicsér, de a narancsos forralt bornál rákérdezett: ezt hogyan csináltam másként, mint  többit? Mert ez nagyon finom! S azóta is többször kérte narancsosan. Krampampuli sincs narancshéjon átdörzsölt kockacukor nélkül...

Ízesítek reszelt narancshéjjal frissen reszelve és reszelés után megszárított, így tartósított narancshéjjal is.

narancsos forralt bor.JPGEhhez az alaposan megmosott narancs héjat a kislyukú reszelőn lereszelem, így frissen édes vagy sós mártásokba, vadasba, pácokba, krémekbe, salátaöntetekbe használom. A sütemények ízesítéséről nem is kell külön szólnom, természetes, hogy minden finomabb tőle!

Szárítok narancshéjat

Ha éppen sok narancsot eszünk, a héja lereszelve nem áll el. A szárított narancshéj viszont eláll. Érdemes szárítani! Csapda: a narancs héját vékonyan könnyebben lehámozom, mintha lereszelném (sérülésmentesebb), a vágott héjdarabokat viszont nem olyan jó felhasználni, mint a reszeléket. Így aztán van egy trükköm (már Brigi is elleste), a lehámozott sárga (!!) narancshéjat megszárítom, turmixban összetöröm, és az a szárított narancshéjam. (Higgyétek el, könnyebb vágni, mint reszelni).

Kandírozok citrom vagy narancshéjat 

Ehhez is áztatom - mert a vastag fehér belső héjjal együtt készítem. Ezekkel a legjobb a karácsonyi gyümölcskenyér!!!!

 

narancsos szarvas és cukrozott narancshéj.JPGNarancsos cukor

Ha cukorral keverve turmixolom a szárított sárga narancshéjat, akkor narancsos cukrot kapok (vaníliarúddal turmixolva vaníliás cukrot, nem is akármilyen finom illatosat!), a narancsot és a vaníliát is belerakva = narancsos vaníliáscukrom lesz.

A cukrozott narancshéj készítése után megmaradt, narancsgumós cukrot is így használom fel: megszárítom egy papíron, aztán összetöröm turmix segítségével.

A narancsos cukrot

krémekbe,

édes mártásokba,

süteményekbe, (pl. piskótatésztához),

teákba használom.

Főzök naranccsal, narancshéjjal

A képen a narancsos kacsa pácolásának egy fázisa látható, készítem a pácot.

A másik képen a kész narancsos szarvas készen (ezt a receptet már feltettem nektek, a kacsát is ideje volna, elvégre kacsszezon van.)

 

A narancs és a narancshéj gyógyhatásai

narancshéj mézben.JPGEnnyi konyhaság után beszéljünk a narancs jótékony hatásairól is. Rögtön az elején hozzáteszem: Ugyanezen jó hatása a narancshéjnak is megvan – csak abból nem eszünk annyit, mert nem olyan finom. Feldolgozva viszont a narancshéj is része a konyhánknak!

Ha fáj a fejem, gyakran megeszek 3-4 narancsot, (vagy narancslevet turmixolok, és belekaparom a belsejét is), ilyen nagy mennyiségben könnyíti a fejemet, néha megúszom a gyógyszer bevételét. A sok narancs nyugtat, tisztít.

Ha püffed valakinek a hasa – szintén próbálja ki, akár egy joghurttal összekeverve – segíti az emésztést, javítja a közérzetet.

Magas a C-vitamin tartalma, A, B is van, erős a vírusölő és baktériumölő hatása. Van egy nagyon jó belgyógyász doktornő, ő erősítette meg a gyermekdoktornőnk véleményét: vitamintablettát csak addig ehetünk, amíg nem vagyunk betegek, ha megbetegedtünk, csak a C-vitamin maradt a barátunk, mert a többi jobban táplálja a támadó vírusokat, bacikat, mint a mi szervezetünket. Egészen más a természetes vitaminbevitel! Pl. a narancs fogyasztása enyhíti az infulenzás, náthás tüneteket, és rosttartalma, gyenge szerves savtartalma révén a bélmozgást is serkenti.

Apátok koleszterinjére figyelve utánanéztünk: a gyümölcsök, zöldségek fogyasztása ezen szempontból is kedvező, segíti az érszöveteinket.

citruslevek.JPGA mellrák miatt is körbejártam pár éve: a megelőzésben segíthet a narancs fogyasztása – azóta rendszeresen esszük-isszuk! A narancsban lévő antioxidánsok, flavonok karotinok stb. daganatellenes hatásúak.

(Érdekes mellékhatás: a citruslé nyhe vízhajtó, serkenti a vesét és a benne lévő szerves savak valamiképpen oldják a veseköveimet…Tinkának sem jött elő, amióta velem issza a narancs-grapefruit koktélt. Ezt lekopogom…)

Tudjátok, hogy hiába viszünk be kalciumot, vasat a szervezetünkbe, ha nem megfelelő formában tesszük. Bizonyos anyagok csak más anyagok jelenlétében tudnak felszívódni vagy hatni, pl. a zsírban oldódó vitaminok nem oldódnak vizes közegben, a szerves komplex vegyületeket könnyebben befogadja a szervezetünk, hiába eszünk vasszöget, emésztésünk a növényi eredetű vasat tudja könnyebben befogadni. A narancs természetes C-vitaminja segíti a bevitt vas hatékony aktiválását.

citromhéj reszelve.JPGCitromhéj hasznosítása:

Megreszelem és megszárítva elteszem kis üvegcsébe, aztán használom szinte mindenbe: pudingba, krémbe, kompótokba, mártásba, húspácba, levesbe, főzelékbe…

Nem tudom, feltűnt-e már nektek, mennyi mindenhez használunk citromot: salátához, limonádéhoz, teába, savanyú leveshez stb. – és ezeknél a héja nem is kell. A citromot kettévágjuk, kifacsarjuk, a héját kidobjuk (Ibi komposztálja). Ismerős helyzet? Rájöttem, vétek kidobni. Egy kicsivel többet dolgozom:

A friss, ruganyos citromot megmosom (ahogy a narancsnál írtam, alaposan, sikálva, elvégre a citromot is bárki összeszennyezhette - nem fantáziálok, mi mindennel-).

Megreszelem a héját – utána már szárítom, és ha keményen zizeg, akkor az üvegbe kerül. S bármikor, ha kell citromhéj, semmi gond, ha nincs itthon citrom. (Brigi egyszer rákérdezett, mit csinálok, kipróbálta otthon, és ámulva mondta, ő most jön rá, fölöslegesen költött idáig reszelt citromhéjra a boltokban.)

lime reszelt héja.JPGLIME hasznosítása

Limonádékba, mártások, koktélok, thai kaják fontos kelléke.

Direkt hagytam a tányéron reszelt citromhéjat, láthatjátok, mennyivel zöldebb a limehéj mint a citrom, és a lime sokkal aromásabb. Olyan mint a jó makói fokhagyma, kicsi, de ízes.

 

 

Utószó az arzénes narancshéj –szerintem- téves vélelméhez

Kedves lányaim, azon kevés - hál’Istennek, csak kevés- emberek közé tartozom, akiknek a szervezetében felhalmozódott az ólom. Munkahelyi ártalom volt és emberi hanyagság a forrása. Ráadásul éppen terhes voltam, vizsgálták is Fannit az orvosok rendesen, a nehézfém-szennyezés nem okozott-e kárt benne.

Akkortájt sokat olvastam ezekről a káros szennyeződésekről, pl. a hazai arzénes vizekről is.

Az arzén van a tengerben, =tengeri halakban is ott található, és aki rendszeresen eszik ilyet, több arzént visz be, mint a mi kifejezetten arzénes alföldi vizeinkkel, van a földkéregben, és kifejezetten feldúsul a fémfeldolgozókban. Tudjátok, mik a legnagyobb arzénszennyezők? A vulkánok és a természetbarát, fa- és szénalapú tüzelő erőművek, háztartások. A narancson azért lehetne arzén, mert arzénes vízzel locsolták, arzénes volt a vegyszer, amivel kezelték, arzéntermelő bacik tanyáznak benne.

Európa talán legarzénesebb vize nálunk van, de nem érik a narancs mifelénk – én kizárnám a narancs arzénszennyeződését.

 

Szólj hozzá!

2012.11.21. 21:56 mijemaja

Borzas csirkefalatok avagy a palóc „borzaska” karajból többféleképpen

Címkék: krumpli főétel karaj csirkemell pulykahús rántott csirkehús húsok #összes Édestől Aszódról

borzas csirkefalatok palóc borzaska.JPG"Borzaskának" hívtuk a sózott, lisztbe majd a reszelt krumplis és sűrű palacsinta tésztába mártott, s így kisütött karajszeleteket.

A borzas csirkefalatoknál a jó kis tót krumplis borzas palacsintatésztát vékonyka csirkehús csíkokkal házasítta össze Édes. Azért csak csíkocskákat, mert így könnyebb volt a kevés húst is szétosztani a sok éhes száj között… Egyszerű, de – szerintem- kifejezetten mutatós, s én nagyon finom, ti is szeretitek. Úgy tapasztaltam, nem annyira ismert- étel sem a borzaska, sem a borzas csirke is,a zöldséges borzaskáról nem is beszélve.

Borzas csirkefalatok

Veszek legalább két csirkemellet: felvágom erős ujjnyi csíkokra. Sózom, borsozom, egy tálkába teszem. Ez az adag egyszerre elfogy – mert így, frissen az igazi!

A tésztabundát úgy készítem, mint a lepcsánkát:

  • Megpucolok néhány nagy nyers krumplit, mondjuk négyet-ötöt.
  • Finomra reszelem és fűszerezem: sóval és borssal, összenyomott pár gerezd fokhagymával. Kerülhet bele: kis tej, tejföl, petrezselyemzöld, majoránna vagy oregánó, őrölt kömény
  • Hozzákeverek 3-4 egész tojást.
  • (Egyszerűbben úgy készítem, hogy a turmixba teszem az összekockázott krumplit, a tojásokat, a fokhagymát és a fűszereket. Homogénre turmixolom az egészet.)
  • Végül szép lassan beleszitálok és elkeverek benne annyi lisztet (rétes és sima liszt feles elegyéből 4-6 ek), amennyit felvesz ahhoz, hogy sűrűbb palacsinta tésztaszerűséget kapjak (inverzként híg galuskatésztát is írhatnék).

borzaska1.JPGSzéles lábasba olajat töltök, közepes tűznél felforrósítom. (Ha túl forró, akkor megég a borzaska, ami nem jóízű, kiönthetem az olajat is és egészségre káros hatású - ha meg nem elég forró, akkor megszívja magát a „bunda” olajjal, nehéz és zsíros lesz, ami szintén rosszízű és egészségtelen...)

A csirkemell csíkokat lisztben átforgatom, a tésztába mártom, és onnan egyből a közepesen meleg, mondjuk 150-160oC-os olajba teszem. (Azért ilyen alacsonyabb a hőmérséklet, hogy szép lassan süljön át benne a hús is!)

borzaska2.JPGFakanállal forgatom, és ha egyenletesen színt kapott, akkor kiveszem rácsra, szalvétára (papírtörlőre).

Tálalása:

-          Az autentikus körete: sós tejföl. Ma már kevés reszelt sajt is jöhet mellé.

-          Könnyű saláta

-          Rizs tartárral,

-          vagy krumplipüré kis petrezselyemzölddel illik mellé

-          maradék lepcsánka kisütve

-          zöldséges borzaska maradékból.

Az igazi borzaska

Színhús kell hozzá – rövidkarajból készítették, tenyérnyi darabokként. Jóskasúgor szűzpecsenyéből készítette, arra esküdött, mondván, abból a jó a hirtelensült, szaftosabb a hús.

Az elkésztése ugyanígy megy:

-         Jóskasógor tenyérnyi darabokban készítette, én csíkokra vágom, sózom és borsozom,

-          lisztbe forgatom

-          aztán megsütöm a sós-borsoskarajt közepes hőmérsékletű olajban ropogós bundára.

Az a jó benne, hogy így szinte megvan a köret a bundával.

Borzaska pulykából

Jó a pulykamell, vagy más szép pulykahúsdarab, csíkozom, és mint fentebb, elkészítem a borzaskát. Finom pulykából is - a férfiak észre sem veszik, keresztapátok azt hiszi, karaj!!

borzaskából lepcsánka.JPGMaradék „bunda” hasznosítása:

Borzaska készítésekor nálam mindig van maradék, nem is akarom pontosan kiszámítani, mert finom köretet tudok készíteni belőle:

1. Megsütöm a lepcsánkákat belőle, (a képen a jobbra lévő kistányéron) és az köret, reszelt sajttal, sós tejföllel könnyű vacsora.

2. Belevágok nagyon vékonyra gombát, esetleg belereszelek sárgarépát, karamellizált, párolt és teljesen lepirított káposztát, úgy sütöm meg a lepényeket (a képen balra a nagyobb a gombás!)

3 Zöldséges borzaskát készítek: előpárolt zöldségdarabokat mártok a tésztába (karfiolt, karalábét, répát, brokkolit), és a borzaska után azt is kisütöm – szinte pakora…

4. Tepsiben sütöm meg a maradékot sok zöldséggel.

 

Zöldséges borzaska tepsiben maradékból

A maradék borzaska tésztát egy magasabb peremű tepsibe öntöm (legfeljebb ujjnyi vastagon, ne legyen vastagabb, mert nem sül át, és akkor olyan rossz, hogy a kutyák se szívesen eszik meg….

Ebbe a palacsintaféle alapba beleszórok mindenféle maradék főtt zöldségdarabkát, ami csak van otthon, (akkor jó, ha tele van vele a tepsi, aztán még jól telereszelem krumplival (nagyobb lyukú reszelőn).  Az egészet sózom, borsozom.

Mindenféle maradék hús is mehet bele.

A tepsit a sütőbe teszem, és megpirítom erős fél óra alatt. (A lényeg a tűpróba itt is!!)

Finom köretet kapok, csak fel kell szeletelni a tányérokra. Addigra a borzaska elfogy, kell egy kis saláta, és a zöldséges borzaska komplett második fogás a salátával.

 

Szólj hozzá!

2012.11.21. 20:33 mijemaja

Zsázsa a konyhaablakomban

Címkék: fűszerek gyógynövények zsázsa #összes

zsálya konyhában.JPG

Ha ősz idején hosszabbodnak az esték, csökken a friss zöld, aszódik a kert, akkor éppen itt van az ideje a kerti zsázsa vetésének! A zsálya = üde téli zöld a konyhaablakból…Ha hiszitek, ha nem, eddigi tapasztalataim alapján mondhatom, szinte a leggyorsabban növő fűszerzöld – egy héttel az ültetés után – rendszeres öntözés mellett- vághatjuk.

A levelei nagyon ízletesek, pikánsak, - ha hasonlítani akarom, csípőssége átmenet a frissen reszelt torma és a rucola zöldje között.

Nedves homokon 12-15 fokos helyiségben egy nap alatt kicsírázik, 3-4 nap alatt kikel. – Aki szereti a csírát, már ezért is vetheti magának.

Ha nem csírát, akkor kész zsázsát eszünk, ehhez naponta igen finoman (nem áztatva! Kilocsolva!) öntözöm– és egy hét után levághatom. Ha megnézitek, a zsázsát ollóval kell vágni! Nem kihúzni, a föld nem szedhető ki belőle, és ha nem muszáj, nem eszünk földet.

A visszamaradó gyökérzetét kiszedem és kirakom a fák alá (komposztnak jó), majd a cserép földjét átkavarva máris újra vethetjük. – Egy cserép zsázsa és minden héten egyszer C-vitaminban gazdag zsenge zöldet ehetünk:

  • egyszer fűszervajba, juhtúróba, fetasajtkrémbe keverjük,
  • majd mártásra,
  • netán levesekre szórjuk,
  • másszor majonézes salátához adjuk, 
  • aztán zöld salátába
  • bármilyen szaftos húst finoman és pikánsan ízesít… stb.

Húsok mellé, ételekbe, spenótszerű zöldfőzelékbe keverve főzelék – mártás készíthető belőle, saláta vagy salátás tálak díszítésére, ízesítésére abszolút alkalmas.

Fontos! A zsázsa nem főzendő, mindent tálalás előtt szórunk az ételre, vagy hidegen keverjük el (pl. körözöttbe).

Fagyasztható! Megőrzi kellemes ízét. Nem olvasztom ki, csak fagyottan hozzáadom a kész ételhez, amiben használom.

Lepidium sativum – ha valakinek a latin név kell a magvásárláshoz. Azt mondják, a vizi zsázsa is nagyon finom, de olyat még nem ettem.

A csíráztatásról még annyit, hogy sokan vannak ám csíraevők! Amikor a rosszindulatú daganat első részét eltávolították a mellemből, először ettem joghurtot, és a sógornőm és a patikus ajánlására CULEVITET kezdtem szedni. Nekiálltam minden daganatellenes táplálkozási könyvet elolvasni, átrendezni az életem, az étkezéseinket. Amikor a teljes mellemet eltávolították, és azt olvastam, hogy az AVEMAR búzacsírából készül, avemárt már nem akartam szedni, gondoltam, eszem a forrását, és nekiálltam életemben először búzacsírát enni. Aztán ezt a kettőt összehoztam: joghurtba keverve volt a legjobb a búzacsíra…

Azóta már mindenféle csírát eszünk nemcsak joghurtban elkeverve, salátákra is szórom, majonézes salátába keverem.

Lehet kapni akár külön csíráztató szerkentyűt is, - Ginától én is kaptam, tényleg, a használatát dokumentálnom kéne és nektek bemutatni! - de elég 2 db nedves itatóspapír is hozzá. (Anno nekünk ezt még iskolában is csinálnunk kellett gyakorlati órán, na de mi piszkavasat is gyártottunk, deszkát vágtunk dekopír fűrésszel, horgolni, kötni, gomblyukat varrni is tanultunk…)

 

Szólj hozzá!

2012.11.21. 13:38 mijemaja

Hegyi méz a hangák és fenyvesek világából a havasokból

Címkék: méz #összes Címkék vegyes méz hegyi méz

hegyi méz albán.JPG

A képeket Albániában készítettem az ezüstnászútunkon, Elbasan, Gjirokaster, Mesopotam környékén, valahol a hegyekben: nézzétek csak meg, hol vannak a kaptárak, ekkor mondtam apátoknak, itt vennünk kell mézet… Több helyütt vásároltunk, ahol méhészet volt, általában az út szélén vagy a ház előtt árulták (mint a tehéntáblás képen is láthatjátok a jobb alsó sarokban). Arrafelé több finom hegyi forrás van, azok mentén pihenő, s kukoricasütő, máz és gyógynövény, fűszernövény – na meg chips árusok (ezt a nagy fa körül kirakott portékákon kell látnotok, ott még sült kukoricát is árultak!).

Felül középen egy kis képen sok mézesüveget láttok: azokból kettő görög (Olympos hegyéről), kettő albán. Teába, forralt borba fantasztikusak.                      

hegyi méz hegyi teába.JPGA „hegyi méz” nem egy egyedi virágméz, hanem egy általános neve annak a vegyes virágméznek, amiket többféle hegyvidéki növényből hoznák össze a méhecskék. Számít, mikor pergeti a méhész, hiszen ahogy a havasi legelőkön a májusi juhtejből készült juhtúró talán a legfinomabb egész évben, itt is számít, hol van az a hegyi rét, ahol a méhek „dolgoznak”, mikor gyűjtötték a mézhez valókat, mert más növények virágoznak tavasszal, nyárelején, nyárvégén, ősszel…

Az is számít, mennyire magasan vannak telepítve a méhek, milyen a környező hegyek növényvilága, vagyis ez érdekes, változatos ízű méz.

A hely, az időszak, a virágok összetétele függvényében változik a hegyi méz színe világos sárgásfehértől akár a mély borostyánbarnáig, - sőt, szinte a feketéig! (főként, ha sok enne a hanga), változó a sűrűsége is, még a mézharmat (fenyőméz!) miatti gyantás íz is bejöhet.

A hegyi mézek sötétebbek a hangaméznél. Ugyan az is hegyi méz, de egy adott időpontban és helyen, a hangafélék virágzásakor gyűjtött hegyi méz, ezzel ellentétben a hegyi méz  vegyesebb a hangánál, de vélhetően hangaméz is van benne.

hegyi méz görög.JPG

Nézzétek meg ezeket a képeket: Tiszta éles levegő, hegyi rétek, lombos és fenyőerdők-  az Olympus (Olimposz) hegységben fotóztam, itt készítették a méhek azt a hegyi mézet, amit szerzetesektől vásároltam a kis képeken látható monostorban. (Ez a legmagasabban fekvő görög monostor, a németek a második világháborúban lebombázták és a szerzetesek építik most szinte a csupasz kezükkel újjá.)

Egy kakukktojás, hogy jobboldalt a  kis képecskén Corából (lassan Auchan) vásárolt spanyol hegyi méz van, az is nagyon finom volt. Képzeljétek el, a spanyol (albán, görög, erdélyi) hegyekben virágzik a hanga, vagy a szelídfenyő erdőségek…és arrafelé talán már csak nem permeteznek, szóval van a szívemben remény, hogy a méhek tiszta mézrevalót gyűjtenek össze.„Mel Monthana” , Miele delle. Dolomiti Bellunesi”  ilyen szépnevűek a spanyol hegyi mézek.

Az útmentén vásárolt albán mézek legalább olyan finomak voltak, szerintem gasztroturizmust lehetne szervezni Albániába…

Szólj hozzá!

2012.11.21. 12:16 mijemaja

Erdei méz avagy fenyőméz netán harmatméz, mézharmatméz, édesharmatméz

Címkék: fenyő méz #összes fenyőméz erdei méz mézharmat

fenyőméz mézharmatméz.JPGFolytatom az általunk fogyasztott mézek bemutatását és éppen az aktuálissal, mert most fogyott el az Erdélyben (pádisi kirándulásunkon) begyűjtött igazi erdei fenyőméz. Elfogyasztotta a forralt bor és az arcpakolás…

A fenyőméz egy gyűjtőfogalom, nem egy konkrét fajtaméz, és még csak nem is a virágok nektárjából készül, vagyis nem igazi klasszikus méz. A méhek a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével készítik. Magát a mézharmatot a fenyő - luc, erdei, vörös, fekete fenyő, jegenyefenyő-  nedveiből a levéltetvek állítják elő. Mézharmat = a fenyőfán  élősködő, annak nedveit szívó tetű, kabócafélék által kiürített édes folyadék, vagyis = Tetűnedű.

Ezt a mézet a forrása, a mézharmat miatt nevezték el „harmatméznek”, „Édesharmatméznek” is. Teli van ásványi anyaggal, (igen, a rovarkák maradékaival is…), és az illatában ugyancsak megérezhetjük a fenyőgyanta aromáját – higgyétek el, nagyon egészséges.

Virágpor tartalma alig van ezért az allergiára hajlamosabbak (virágpor allergiások) is ehetik, vagy legalábbis megpróbálhatják (én úgy vélem, kizárt, hogy a méhecske csak a fenyőtetveket feji, a virágokat is végigjárja útközben, ez a logikus nem? Viszont biztosan kevesebb van benne!). Olvastam, hogy más fák, (tölgy, juhar, hárs, fűz, dió, nyír és nyár) vagy növények levelein is található mézharmat, és gyűjtés során az is belekerül a mézbe, ettől is gazdagodik az aromája, és ettől nagyon egyedi, számít, hol készült.

Ha végiggondoljátok a fentieket, a fenyőméz ízét, színét meghatározza, milyen fenyőerdőben telepítette a méhész a kasokat. Milyen egyéb fákkal gazdagított az erdő, milyen az erdőszéle, aljnövényzet, ha van, a környező növénytársulások, éppen mi virágzik, vagyis abban az adott mukrovilágban miket gyűjtöttek össze a méhek. A fekete fenyőkből gyűjtött méz  sötét, szinte fekete és – noha alig van illata- az íze nagyon erőteljes.

Forralt borba, limonádéba szoktam tenni, a tejeskávé nem bírja el, szinte mellékíze lesz tőle.                    

Áttetsző, tiszta, sötét színű méz, ha megnézitek a fenti képen a kanálban, jellemző rá, hogy van egy kis zöldes csillogása, erőteljes ízzel és balzsamos illattal.

méhész Petőfi forrásnál Aszódon.JPGVan egy kedvenc alattyai méhészem (ideteszem a fényképét!) tőle veszem a gesztenyemézet, a „kristályméz” fantázianevű repcemézet, a napraforgómézet is, és sokat tanulok tőle, mindig kérdezhetem, Őt „zaklattam a jegenyefenyőmézzel”, és azt mondta, hogy a jegenyefenyő mézek borostyánszínűek és diós ízük nagyon finom, de ehhez  külföldre kellene neki mennie a méheivel…Tőle tudom, hogy a fenyőmézet hidegen kell pergelni és lassan, hosszan szűrni.

GYÓGYHATÁSÚ: A fenyőméz magas ásványi anyag tartalma miatt fertőtlenítő, vizelethajtó, csonterősítő, roboráló hatású. Arcpakolásra IGEN JÓ! – Fanni használja is, azért fogyott el olyan gyorsan…

A magyar fenyőmézhez hasonlóan más országokban is forgalmazzák a harmatmézet, osztrák, szlovák, erdélyi, román vidékeken, de van szibériai fenyőméz is! Na az valami brutál tiszta és finom lehet.

Dorisz hozott nekem  valahonnan kifejezetten gyengéd ízű, világos borostyán fenyőmézet, ami fél év múlva is folyékony maradt, én Erdélyből hoztam olyat, hogy pár hónap alatt szinte teljes egészében (eltekintve egy kis folyós aranyrétegtől a tetején) kristályosodott, de azt is mondják, a fenyőméz nem kristályosodik, vagyis itt az a kérdés – mit adott el a méhész..

Találtam egy romániai cikket a fenyőmézről, idézem:

Az idén a méhek a fenyőfákról is gyűjtöttek mézet. Bizonyos években a fenyőkön édes harmat keletkezik, ez átlagosan tíz évente fordul elő. A fenyőfákon keletkező édes harmatból készül a fenyőméz. Az idei megyei méztermésnek a tíz százalékát teszi ki a fenyőméz. Ez a mézfajta sötét színű, rendkívül illatos és kevésbé folyékony.

A fenyőméz rendkívül gazdag ásványi anyagokban, sok foszfort és mangánt tartalmaz, de alkaloidok és gyantaanyagok is vannak benne, ezért értékesebb a virágméznél. A méhek a fenyőkön található édes harmatot, mézharmatot július végén, augusztus elején gyűjtik.

A fenyőméz azoknak ajánlható, akik nehéz fizikai munkát végeznek, vagy ásványi anyagok hiányában szenvednek. Kiváló szamárköhögésre, tüdő- és légcsőbajokra, de csonterősítő szerként is alkalmazható. Légúti és húgyúti gyulladások gyógyítására is használják, mert fertőtlenítő és vizelethajtó tulajdonsággal rendelkezik, ráadásul enyhén nyugtató hatású is.

A cikk az alábbi címen található:
http://www.szekelyhon.ro/news/news/1559/harminc-szazalekkal-tobb-mez-lett-az-iden.html

A fenyőméz gyűjtését valahogy a hangyák tetőfejéséhez hasonlóan képzelem el, egyes levéltetveket a hangyák direkt ezért –kvázi háziállatként- tartanak, s a hangyák „fejik” ezeket a terveket – tehát a hangyáknak is van mézharmatja…Nekem a sugaras aráliám és a hibiszkuszom tetvesedett folyton, és valami döbbenetes volt, ahogy a hangyák végig látogatták hosszú sorokban a növényeken a tetveket…

-----------------

A minap voltunk Aszódon, megálltunk a Petőfi forrás mellett, ahol kedvenc méhészem, Mócz Vilmos is ott volt a mézeivel. Volt ERDEI MÉZ feliratú méze. Mondom neki: Ez ez túl világos, ez nem lehet fenyőméz.

méhész Alattyáról.JPG- Nem is az, - felelte- ő a mézharmat mézet fenyőméznek mondja, ám ezt a mézet a méhei akkor gyűjtöték össze, mikor már lement az akác, erdő szélére telepítette a kasokat, és a tisztások, az erdő aljnövényzete, a közeli mezők tele vannak virágzó kosborfélékkel, a rekettyék bokrai is nyílnak, s ezek a virágok bizony nagyon illatos, finom mézet adnak, ezért hívja erdei méznek. 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil