Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.11.20. 21:34 mijemaja

Gombócos csorba Erzsikétől a pádisi ANETT Panzióból

Címkék: leves gombóc húsleves zöldségek darálthús #összes Címkék Erdélyországból

gombócos csorba Erdélyből.JPG

Ez a leves a képeken a gombócos csorba Erzsikétől, ahogyan Erzsike válaszolta az egyik –szintén magyar - gyerek kérdésére, mondván, „Mi az a csorba?” – „Savanyú zöldségleves gombóccal!

Ide jöttünk a Pádisra, szállást az Anett Panzióban foglaltunk, itt ettük ezt a finom csorbát. Tudjátok, csorbalevesünk van Ibitől, Irma nénitől, Melindától, de én azért kértem el a húsgombóc receptjét Erzsikétől, mert apátok, aki nem is szereti a gombócot, a hatalmas adagnyi leveséből mind megette jóízűen az összes gombócot.

Erzsike a panzió lelke, főz, takarít, mossa az ágyneműt, aztán mosolyogva, jó szóval fogadja a vendégeket.  Erzsike Kovásznáról került a Pádisra, a főztje igazi ízes székely, Erdély konyhájának fantasztikus ízeit hozta az asztalunkra. (A Pádis fennsík a nagyváradhoz közeli Bihar-hegység egyik gyöngyszeme: hihetetlenül gyönyörű természeti csodák tárháza. Az Elveszett világ zsombolyai, a Meleg-Szamos forrásvidékén a Szamos-bazár, a Ponor-forrás a földből, szikla alól feltörő folyóval, amit a Ponor rét végén a zsombolyok elnyelnek, a Galbena-körút, A Focul Viu (Eleven tűz) nevű nyitott kürtőjű jégbarlang és a Csodavár beomlott három dolinája a Pokol torkával…Havasi rétek, túra utak, esztenák (hmmmm- milyen tejek! Milyen sajtok!!! Orda!!!), kristálytiszta patakok, barlangászoknak, hegymászóknak, túrázóknak, barangolóknak, vadvízi evezősöknek egyformán könnyedén elérhető csodavilága.)

Kértem a receptet egyszer, kétszer, háromszor, már kínos volt, Erzsike ugyan megígérte, hogy majd ha ráér elmeséli, de a sok munkától sose ért rá.

Aztán én eltörtem a csuklóm a Csodavárban (Cetate Ponorului), Pádis egyik csodájában, (amit még Édes is megmászott ezelőtt 27 éve, 63 évesen, igaz, itt-ott négykézláb, de ő nem törte el a kezét). Azonnal hazaindultunk, ahogy tudtunk, mert bár a magyar egészségügyi ellátásról sincs túl jó tapasztalatom, de a románnal eddig még annál is rosszabb volt, szóval összecsomagoltunk. A Panzió főnökét jellemzi, hogy nemcsak a további szálláspénzt fogadta el, hanem a külön igényelt étkezés árát is elkérte. Már azt is feladtam, hogy megtudom, mitől olyan finom ez a gombócos csorba, amikor induláskor tettem még egy próbát, és dagadt csuklómmal, erős fájdalmaim ellenére  azt kérdeztem Erzsikétől:

- Ugye, hogy nincs benne rizs?

Erzsike rögtön tudta, hogy a gombócról beszélek. Végre most  el is mondta, hogyan készíti a gombócot:

„Nincs bizony, én kevés lisztet teszek bele. Hát, egy kilónyi darált húshoz – itt közel hajolt, talán, hogy meg ne hallja a főnökasszony- 4 tojást adok, - innentől hangosan folytatta,- 2 púpos ek lisztet, belereszelek egy közepes hagymát. Csak sót és őrölt fekete borsot adok hozzá. Jól összedolgozom, pihentetem akár egy napot is, és a levesbe főzöm.”

A csorbaleves elkészítése:

A savanyú zöldséges leveshez Erzsike összeaprít egyenlő mennyiségű húsos paprikát, paradicsomot, édes káposztát, zöldbabot, répát és fehér répát. A kanalas képen is látszik, ott a centi vastagon felszelt káposzta!

Megfonnyaszt egy hagymát, rádobja a zöldségeket, fűszerezi sóval, borssal, piros paprikával, meghinti egy kis liszttel, jó sok apróra vágott lestyánzöldjével.

Átforgatja, felönti vízzel, és ha forr, belefőzi a gombócokat, a gombócokkal egyidejűleg belerak egy kevés zöldbabot is.

A végén savanyítja – odahaza, Kovásznán belereszel jó kis hurutot, itt a Maggi „Magic Borsát” használja. Idehaza a ciberével, a savanyított, erjesztett korpa levével lehet jól helyettesíteni…Vagy hazahozni a Magic Borsot, és használni, amíg van. Tejfölt kell mellé kínálni és ecetet, ki-ki savanyítsa magának.

Hozzávalók a gombóchoz: nekünk csak ¼ kg hús, 2 tojás, 1 tk liszt, egy darabka reszelt vereshagyma, só, bors.

A csorbához: 2 db húsos paprika, (mi egy erős zöldet is belerakunk mostanában!), 2-3 paradicsom, ¼ cikk édes káposzta, 2 sárgarépa, 1 fehér répa, egy maréknyi zöldbab.

Végezetül mutatok pár képet az Anett Panzió elejéről, ami szép, a hátuljáról, ami nem szép, a szobát le se fotóztam, az se volt kényelmes, a WC-deszka rászorult a fenekünkre, szinte guggolva kucorogtunk rajta, az ágy nyikorgott, a lépcső nyikorgott, - az egészben Erzsike főztje volt szuper és a kilátás gyönyörű a teraszról.

A szállás helye a túrázások szempontjából nem volt túl jó helyen, sem a Boga, sem a Pádis egyéb látnivalói szempontjából sem. Ahhoz képest viszont drága, találtunk sokkal jobb szállásokat is!

Íme a panoráma a „hegyre néző szobánkból”: nem mondom, volt hegy, na de ami előtte volt…

Anett panzió a Pádison hátulról.JPG

Most nézzük a szépet:

Anett panzió a Pádison a teraszról.JPG

A teraszon ültünk minden túra után, ott ettünk, ha lehetett és csak néztük a völgyet (a lazacrózsaszín muskátlikra külön felhívom a figyelmeteket!)

A gombócot azóta többször elkészítettem, csináltam belőle kis lisztbe hempergetett fasírtot, gombócot húslevesbe, tölteléket töltött paprikába, töltött káposztába… Húslevesben volt a legjobb!

A legvégén mutatok képet a Csodavárról:

Pádis Csodavár Pokol kapuja.JPG

Balra a Pokol kapuja, ha nagyítóval látjátok a sziklabejárat előtt azt az egy piros pöttyöt, na az egy ember. Mellette az egyik dolina (beszakadt barlang után kialakult völgy), de nem fért el jól egy képre, a szemben látható sziklatű mögött a másik dolina van, amelyiknek a külső bejárata a Pokol kapuja. A harmadik képen jobbra az egyik dolina teteje, az alja már nem fért rá a képre, ott álltam a szikla legszélén, még egy lépés és nem a lábam, hanem a nyakam töröm…

 

Szólj hozzá!

2012.11.20. 09:07 mijemaja

kapor a konyhámban

Címkék: kapor fűszerek zöldfűszerek #összes kapormag

kapor a kertben.JPG

A képeken a kaporral teli villányi kert (hátul a Jammertál szőlősorai), egy virágzó kapor, egy kaporültetés fázisai – a kaporültetés tanulsága: a pikáns, kicsit kesernyés ízű kapor nem szereti a cserepet, a szabad földben szeret nőni, magzani, szétszórni a magokat és szabad, független életet, szinte kiirthatatlan életet élni…

A kapor kesernyésségét, nagyon jellegzetes, erőteljes aromáját egy illóolaj adja, ez segíti gyógyhatását is. A kapor ugyanis nemcsak jóízű, de javítja az étvágyat, segíti az emésztést, szélhajtó hatása van (emellett vértisztító és egy kicsit nyákoldó is). Nem véletlen, hogy a hüvelyesek, a babok mellé szívesen használták a természetben szervesen élő földművelő népek.

A kaporból nagyon sokat használunk, csak kiemelek párat:

  • Levesek (krumpli, karfiol, brokkoli, korhely és más savanyú káposzta levesek, vegyes zöldségleves, de akár néha a paradicsomlevesben is érdemes kipróbálni, a sajtleves meg nem is igazán jó nélküle, stb.)
  • Főzelékek (tökfőzelék elképzelhetetlen nélküle, de zöldbab, zöldborsó is finomabb megszórva vele, illik a krumplifőzelékhez is)
  • Mártások: a kapormártás mifelénk a mártások java!!!!!!!!!!!!!
  • Halak      fűszerezésében szeretem, a citrom-olívaolaj-kapor szinte bármelyik fehér halnál verhetetlen triumvirátus
  • Marinálás egyik fűszere lehet a babér mellett
  • Gomba mellett igen jó: mártásához
  • Fűszerkeverékek alkotórészeként : nálam kiemelten a grúz hmeli szunyeli része.
  • Savanyúságok ízesítéséhez ecetesen is, kovászolva, sós erjesztéssel is: zöldje, szára, virágos ága vagy magja
  • Saláták fűszerezésére, képzeljétek csak el: kapros uborkasaláta…
  • sajtok, sajt vagy túrókrémek (pl. körözött) ízesítő zöldfűszere
  • A túróról jutott eszembe: kapros túrós rétes, pite, palacsinta…
  • Fűszerolaj és ami még fontosabb, fűszerecet készítése
  • Ételek díszítése
  • Pörköltek, raguk kellemes fűszere vagy zöldfűszer csokor részeként ízesítőeleme
  • Töltelékek, vagdalt húsok, pl. húsgombócok, töltött paprika…

Majd szeretnék olyan táblázatot készíteni, hogy milyen fűszert milyen ételtípusnál használok, de a legfontosabbakat elmondtam: tökfőzelék, kapormártás, saláta, pác, fűszerkeverék és fehér halak.

Sose terem annyi kaprom és nem kapok annyit Villányból, Ibiéktől sem, amennyit eszünk, ezért a hétköznapi piacokon –általában a napi nyitva tartás vége felé, amikor a maradék tételt egyben könnyebben és olcsóbban odaadják-  veszem sok csokornyival.

kapor tartósítása szárítva fagyasztva.JPG

A kaporból a zöldjét vagy szárítom, és így teszem el, vagy összeaprítom és fagyasztom. A lefagyasztott kapor használatakor a friss kaporral szinte egyenértékű. Persze salátát nem olyan szépen díszít, de a mártása, a tökben teljesen finom.

kapor szárítása virágjával.JPG

A virágzó kaprot is szedem, szárítom. Pár csokornyit lefagyasztok (téli kovászoláshoz), de nincs akkora mélyhűtőm, amennyit mi kovászolnánk… A többit adagnyi csokorba kötöm spárgával és fellógatom a teraszon, had száradjon ki teljesen. Nagy befőttes üvegekben tartom, úgy kevésbé porosodik és a molytól is védeni kell.

kapormag.JPGKapormag teli van értékes ásványi anyaggal, szárítva használom, szélhajtó, felfúvódás elleni tea készíthető belőle. Gyerekeknél haspuffadásnál felénk kifejezetten használták a kaporteát, úgy vélték az öregek, féregűző is ez a tea.

Tea készítése: Egy csészéhez egy lapos ek magot főztek bele 2-3 percre, és leszűrve a csészényi teát egy nap alatt, 2-3 részletben kellett meginni. Tényleg szélhajtó…Azonban ritkán volt önmagában, csecsemőként az édeskömény teával kezdte Édes, de kisgyerekként az édesköménymag mellé tette a kapormagot, egy kis ánizsmagot, fodormentát – így jobb íze lett.

Zöldségek tartósításánál, befőzéseknél (pl. tök, uborka elrakásakor, káposzta savanyításakor) is használják a kapormagot!

Sós sütik is ízesíthetők a kapormaggal, pl. reszelt sajttal kombinálva. Óvatosan kell szórni, a kevesebb több – a kapormagnál is nagyon igaz.  

kapros ecet.JPGKapros ecet az ecet virágzata vagy magja jó bele, ha a mag már barna.

Elkészítése egyszerű: Belerakom az ecetbe, (2 dl-be egy púpos ek), pár napig (egy-két hétig) érdemes sötét helyen áztatni, aztán leszűröm.

Finom az ízesített ecet, salátákba nagyon illik.

A kapor származása a messzi Keletre és bizonytalan időkre nyúlik vissza, de az tény, hogy hazánk területére a római legionárusok hozták, hogy mi magyarok hol találkoztunk vele, nem tudom, a konyha leírása általában elég hiányos még a paraszti néprajz esetében is.

Szólj hozzá!

2012.11.20. 00:30 mijemaja

Pattogatni való kukorica pattogtatása házilag Villányban

Címkék: desszert kukorica #összes

pattogtatni való kukorica.JPG

Ezeket a képeket Villányban készítettem, sógorom egy kis nyeles lábas, egy nagyobb fedő és egy konyharuha segítségével, a sparhelt-jellegű tűzhelyükön kukoricát pattogtat. Az a jó benne, hogy a kukorica igazi – és nincs rajta semmi adalék – amikor itthon a mikroban a bolti zacskós kukoricát elkészítjük, mindig elmerengek, mi minden vegyszer lehet rajtuk, mert a zacskót kinyitva olyan penetráns szag vág orrba, hogy még az elszívót is be szoktam kapcsolni ilyenkor.

Ha fontos lesz számotokra, hogy ne ilyen adalékokkal teli legyen a pattogatott kukoricátok, vegyetek a piacon (hozzatok fel sógornőméktől) igazi pattogatni való kukoricát, és nosza. Nem sima, hanem ez a spéci kukorica kell hozzá!

A munkafázisok:

pattogtatott kukorica házilag.JPG

A pattogatnivaló kukoricát le kell morzsolni.

A morzsolt kukoricát berakja az ember a lábaskába, nem sokat, mert megdagad amikor pattogzik, vagyis egyetlen réteg kell az aljára.

Feltesszük a tűzre (villanytűzhely is lehet vagy gázon a vastag vaslapos elosztó kell hozzá, mert fontos az egyenletes hőmérséklet!).

Rázogatással várjuk, mígnem pattogni kezdenek, akkor még jobban kellett rázni-rázogatni. Mire megtölti a nyeles edényt, addigra abba is marad a pattogás – elkészült a kukorica.

A régi öntöttvas kávépörkölőkben is érdemes sütni, itt nem kell rázogatni, elég, ha keveri az ember

pattogtatott kukorica.JPGEzeket a képeket mama 88.születésnapján készítettem – mire itt a hideg november és leírom, hogyan készíthettek ti is odahaza csak úgy egyszerűen, igazi kukoricából vegyszerek hozzáadása nélkül pattogatott kukoricát, Mama már nincs velünk. Ezért is mondom, addig legyünk együtt, örüljünk annak, hogy együtt lehetünk, addig pattogtassunk közösen kukoricát, amíg sorsunk engedi…

Szólj hozzá!

2012.11.19. 01:29 mijemaja

Babér a konyhámban

Címkék: fűszerek gyógynövény babér #összes

babér termése.JPG

Ígéretemhez híven mesélek tovább a fűszernövényeimről, most a babérról beszéljünk, mert a konyhám egyik legfontosabb fűszere. Bableves, babfőzelék, krumplileves, krumplifőzelék, lencse nem az igazi nélküle! (Már pedig ezek közül egy szinte minden héten az asztalunkra kerül…) Sonkát, füstölteket is lehet nélküle főzni, de nem érdemes, vadas sem lehet babér nélkül, savanyítani pedig szinte az alapfűszerem. Segíti az emésztést – puffadás ellen hat, talán ezért is használták a bölcs földművesek a puffasztó hatású hüvelyesek fűszeréül.

A babér egy gyönyörű szép örökzöld növény. Kis cserjeként, faként is találkoztam már vele a mediterrán vidékeken, pl. Görögországban, ahol az Olimposz és az Ossza hegység között a Tempi-völgyben folyik magas sziklák között a zöld Pineosz folyó. A legenda szerint Daphné nimfa Apollón szerelme elől ide menekült és apja, a folyóisten babérfává változtatta. (Daphné nevének jelentése babér. ) Apolló szent fája lett, babérkoszorút fontak a költőknek, s ezt kapták az olimpiák győztesei is.

A folyó partján most is hatalmas babérfák nőnek Daphné forrása körül!! A fűszerleírás végén írok még erről a történetről és képeket is mellékelek erről a folyóvölgyről.

Sajnos a cserje hiába örökzöld, tanúsítom, nem fagyálló, kertben nem tarthatjuk, télre be kell vinni…Dugványozással szaporítható, volt egy zöldujjú munkatársam, ő simán szaporítogtta így.

A babérfa termését (bogyóját) leginkább a fűszerkeverékekbe használják, nagyon intenzív íze miatt, és olajat is nyernek ki belőle. Én akkor szedem, ha találom az utazások alkalmával, mert megszárítva eláll, és a vadasokba nagyon szeretem rakni. Vigyázni kell a babérral, ha túl sok kerül az ételbe, keseredhet.

A babér lándzsa alakú, jellegzetes szagú, kicsit kesernyés ízű levelét szárítva árulják szerte a Balkánon (az albán Gijokaster melletti útmenti forrásnál éppúgy, mint  piacokon, boltokban – amikor Elbasan felé bementünk egy falusi boltocskába, és nézegettem a fűszereket, az eladónő odajött segíteni. Abszolút korrekt beszélgetés volt, ő albánul, és magyarul, így értekeztünk, és elmondta, hogyha jellegzetes albán fűszerkeveréket akarok, akkor ahhoz orregano, rozmaring, babér, fokhagyma, paprika és fekete bors kell. Azzal bedörzsölve a húst süssem meg, fantasztikus lesz. Tapasztaltam, hogy a babér az albán, macedón és montenegrói konyhában is fontos!

A mediterrán vidéken  gyakran találni babércsoportot, én úgy vélem, ha elhozok párat a vadon növő levelekből, nem követek el nagy hibát. Itthon megszárítom, és használom is, gasztro ajándékba is adom. A levelek szárítása teljesen zörgősre történjék! menjen!!

Figyelem! Nagyon sokféle olyan növény van, aminek alakja, termete, levelei hasonlóak a babérhoz, és ezek leginkább mérgezőek, hogy a dérbabér(babérmeggy) leveleit említsem, aminek a termései is épp ilyenek! Azt szoktam mondani: az a babér, aminek babérszaga van. Sok illóolajat, cseranyagot, keserűanyagot tartalmaz – a levél dörzsölésekor a jellegzetes olaj illata felszabadul.

  Ez a babérmeggy képe (levele, virága s a harmadikon a termése):ez mind mérgező!!!

mérgező babérmeggy.JPG

Ezek a babér képei: bal oldalt az én szegény kis cserjém, amit elvitt a fagy, a többi szárított babérlevél.

babér szárítása.JPG

A babért használom szívesen, mert szeretem a savanykás, kesernyés ízét, és persze mert finomak azok az ételek, amiket babérral fűszerezek:

  • Levesek  (burgonya, paradicsom, bab, korhely, zöldség, savanyú levesek pl. savanyú tojásleves stb.)
  • Főzelékek  (burgonya, bab, káposzta, savanyú káposzta, - kelkáposztafőzelék nem is jó nélküle! )
  • Mártások - Vadas és citromos mártások babér nélkül nem lennének az igaziak számunkra!!!
  • Raguk pl. tárkonyos pulykaragu
  • Töltelékek, vagdalt húsok néhanap, változatosságként
  • Sertéssülteknél, marhahúsoknál pácoláshoz, sütéshez – vadhúsoknál szinte nélkülözhetetlen!
  • Marinálásnál  halak esetében különleges ízt ad
  • Fűszerkeverékek alkotórészeként : albán fűszerkeverék, a grúz hmeli szunyeli, saslikhoz is illik az íze
  • Savanyúságok ízesítéséhez ecetesen is, kovászolva, sós erjesztéssel is kihagyhatatlan!

Megmutatom hol szedtem babért utazásaink során:

babér a természetben.JPGPéldául Montenegróban, ahol egy folyópart tele volt babérfával, (felső képen balra), mellette horvát tengerparti babércserjék, ott nőnek vadon, bőven teli sarjhajtásokkal...vagy Görögországban, a Tempi-völgyben. Az alábbi képek bevezetők az ígért görög mítoszhoz.

babérfák Tempi-völgy Görögországban.JPG

Balra a zöld Pinios (Pineeosz) folyót láthatjátok, mellette Dafne forrását, alatta jobbra Aphrodite forrása van, és a két kis képen a sziklatemplom szent forrását mutatom nektek. A következő három kis kép a Tempi-völgy további látnivalóiból ízelítő:

Tempi-völgy babérokkal.JPG

A híd a Piniosz folyó felett a sziklatemplomhoz (állítólag, ha bűnös ember megy át rajta, beleremeg. Mellette a régi színház helyén a modern, jelképes, végül a pad a Tempi-völgyi autós pihenőben, a folyó feletti sziklán, körülötte babérfákkal…(Valahogy úgy hozta sorsunk, két éjszakát is pihetntünk arrafelé úton abban a pihenőben.)

Végezetül a Tempi-völgyi babérfákhoz ígért görög mítosz körülbelül így szól:

A legenda körülbelül így szól: Mikor Apollón megölte a Püthon sárkánykígyót, a sárkány testét elnyelte a föld, (szülőanyja), és a hátramaradt repedésből feltörő gázok segítették a mellé ültetett, háromlábú széken ülő jósnőt a tisztánlátásban.Apollón átvette az ősi kultuszhelyet (győzött a férfivilág az anyaistennő kultusz felett) – de a sárkánykígyó megölésével elkövetett bűnéért vezekelnie kellett.

A Pineosz folyó istene felé indult el, s útja során összetalálkozott Erosszal a szerelmi vágy istenével.

Apollón, aki a görbe íj istene is volt - kérdőre vonta Erószt, hogy miért hord nyilat, íjat. Erósz hogy bemutassa Apollónak, mire való az ő íja, felröppent a Parnasszosz csúcsára, elővett két nyilat. Az egyik csillogó és hegyes volt a másik tompa és ólom nehezítette. A hegyes végű, ami szerelmet kelt, Apollónt találta el, a tompa végű, ami szerelmet űz pedig Daphné kapta. A jósisten szerelemre lobbant Daphné iránt, de a nimfa menekült előle. Hosszú időn át kergetőztek, Apollón egyre  közelebb került hozzá. A fáradt Daphné a Pineosz folyóhoz érve apját, a folyó istenét hívta, és kérte, hogy mentse meg. Apja segített, s a nimfa lába a földbe gyökeredzett, törzse kérgesedett, s mire Apollón utolérte, már csak zöld leveleit tudta megérinteni szűzies teste helyett .A lány babérfává változott.

Apollón a babért választotta szent fájának.

Apollón hét évet szolgált  a folyóistennek a Tempi-völgyében, míg az lemosta róla a kígyó megölésének bűnét.

Delphoi papjai (ha jól emlékszem) három évente rendszeresen útra keltek, és a istenük bűnbánat útját gyalogosan végigjárták. A Pineosz folyó mentén szedtek a szent babérfákról – elvitték magukkal, és azt égették a sárkánykígyó füstjében.

A mai görögök is szeretik, tisztelik a babért, húsvét előtti Virágvasárnapot ők "babérvasárnapnak" nevezik, és a templomban az oltárt babérágakkal díszítik ilyenkor...

1 komment

2012.11.18. 19:25 mijemaja

Sült kukorica grillezve előfőzés nélkül

Címkék: köret sült grill előétel kukorica #összes

sült kukorica Albániában.JPG

Ha megnézitek a képeket, bárhol, bármilyen út mellett, erdő szélén, forrásnál, étterem előtt, városfal mellett… szóval kukoricát sütnek minigrilleken mindenfelé Albániában.

S ha jól megnézitek, azt is láthatjátok, hogy semmi előfőzés, amit én eddig csináltam, Albániában egyértelműen a frissen bontott kukoricát tették a grillekre sülni!

Néztem, fotóztam több helyütt, az egyik eladó, a kékfarmeres férfi, rákérdezett, mi érdekel (ezt albánul) – és elmondtam, „magyarska” vagyok és csak nézem (mutogatva), hogy ő hogyan készíti a kukoricát. Amit albánul elmondott, számomra azt jelentette:

  • Kivett egy zöldcsuhés kukoricát, kibontotta: fogjam meg a csuhéját. Megfogtam: érzem, milyen friss? Ezt ma reggel szedte. Friss, ruganyos a csuhé.  
  • Kicsippentett belőle szemeket: cupp, ez szuper, zsenge, ne húzóckodjak, bátran, kóstoljam meg én is, érzem? Hűűűűű- valami ilyesmi volt a kísérőszöveg. Tényleg zsenge volt.
  • Utána nézzem a parazsat – kapart benne egy nagyot: látom? Nincs benne láng, csak forró hamu és rózsaszín izzás.
  • Nem kell sokáig sütni, mert akkor kiszárad (fúúúj, kemény – jellegű mimika).

albán sült kukorica.JPGAmíg arra jártunk, „végigkukoricáztuk” az utat, nem is fotóztam le minden megállásunkat, ez volt a leglazább tízórai vagy uzsonna út közben. Mindenütt így készítették, ha megnézitek! Semmi de semmi más.

Rövid leírás (kezdő leánykáknak): szinte tejes, zsenge csövű kukorica a jó. Néha átforgatva , szinte szürkehamvas parázs felett sütve 10 perc elegendő, az albán férfiúnak igaza van, tényleg kiszárad!

 

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil