Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.13. 14:51 mijemaja

Laci házi rozskenyere azaz rozskenyér házilag tepsiben sütve

Címkék: kenyér élesztő liszt rozsliszt #összes

Amióta apátok nem eszik kenyeret, telnek-múlnak a hetek, (és ó hétről-hétre egyre karcsúbb), szép lassan rájött, vannak olyan ételek, amik kenyér nélkül nem az igaziak. Finoman elkezdte mondogatni, érdemes lenne rozskenyér után járnunk, mert az egészséges.

Anno Dorisz volt a sütödében, és elmondta, daganatos nagynénjének kellene igazi barna kenyér, és akkor a rendes eladó lány elmondta, hogy a sok barna nagyja festett, meg alig barna, egy-kettő igazi a sokból.
 
Azóta fenntartásaim vannak, de keresztapátok nekivágott, és szép sorban begyűjtötte a környék rozskenyereit. - Kiderült, a kicsi címkéken lévő törpebetűkbe rejtik a titkot: nem is ROZS, hanem valahány % rozs az a kenyér.
A harmadik után keresztapátok kutatómunkába fogott, és valamelyik reggel sejtelmes mosollyal áthozta a tepsijét: rozskenyeret sütött.
No, annak a receptjét még nem kértem el, de gyakorlat teszi a mestert, mert a most lefotózott rozskenyérnél már megkérdeztem, hogyan készítette.
 
Hozzávalók:
-          25 dkg BR180 rozsliszt (ez a teljes kiőrlésű 100% rozsliszt)
-          25 dkg BL55 fehér búzaliszt
-          2,5 dkg élesztő (de igazi, nála a szárított nem vált be!)
-          élesztőhöz 1 dl víz és 1 ek cukor
-          dagasztáshoz 3-4 dl víz (függ a liszttől, ezt még nem tudta ennél pontosabban belőni)
-          2 ek só
 
Elkészítése:
Laci a kis pohárnyi cukros vízben felfuttatja az élesztőt.
A liszteket összekeveri és hozzáadja a megfuttatott élesztőt, a sót, elkeveri, és szép lassan adagolja a vizet, miközben géppel dagasztja a kenyértésztát kb. 15 percig.
 
Letakarva pihenteti egy egész éjjel, kb. 12 órát, azt mondja a Laci, ennyi idő tényleg kell hozzá.
Aztán reggel 5 percre felkel a kenyérhez: át kell gyúrni pár perc alatt.
Újabb pihentetés: kb. egy óra.
 
A tepsit bekeni zsiradékkal, belisztezi (ez fontos, liszt nélkül odaragad és szinte levakarhatatlan!). Én a sütőpapírt is javasoltam neki, ezt még eztán próbáljuk ki.
 
Ráteszi a tésztacipót, a tetejét bekeni ts-val.
A lehető legmagasabb fokozaton (régi tűzhely sütője, mondjuk 200-250 oC-on) 40-45 perc alatt süti (hústűvel ellenőrzi).
 
Apátoknak is ízlik! A kenyérmentes diéta a búzakenyérre vonatkozik, a rozskenyérrel kivétlet szokott tenni. 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 14:48 mijemaja

Rántott sajt

Címkék: sajt feltét főétel vegetáriánus előétel rántott #összes

Nagyon finom étel a rántott sajt, de sajna panírozással, kirántással készül, ezért ritka vendég nálunk. Trappista,   camember, gouda, mozzarella, anikó sajtból készítem általában. Tudjátok ez  az egyetlen vegetáriánus étel, amivel Tamást is jól lehet lakatni…

 
Az elkészítése egyszerű: tejbe áztatom a sajtszeleteket, letörlöm, panírozom liszt-tojás-morzsába, és forró zsiradékban kirántom.
Kicsit hosszabban:
 
Felszeletelem a sajtot tenyérnyi darabokra,  kb. centis vastagságúra, amennyire lehet, egyenletes felülettel. (Ehhez is érdemes 10 percre lehűteni a fagyasztóban a sajtot.)
 
Szoktam előtte tejbe (még gyakrabban fokhagymás tejbe, vagyis pár gerezd fokhagymát belenyomok a tejbe) áztatni. Aztán letörölgetem, és pár percre fagyasztóba teszem, hogy jobb legyen a tartása panír közben.
Panírozom: liszt-sós felvert tojás-morzsa, néha az elején duplázott liszt-tojással, hogy vastagabb legyen a panír, hátha nem folyik ki.
Ekkor a sorrend: liszt-tojás, liszt-tojás-morzsa.
A morzsa lehet tortillamorzsa, rozsoskenyér morzsa, szezámmagos morzsa, darált diós, darált mandulás morzsa is!
 
Nem muszáj, de a bepanírozott sajtszeleteket morzsával beszórt deszkára (tálra, tányérra, tálcára) téve berakom a hűtőbe. Ez a kis lehűtés ugyanis tapasztalatom szerint segít jobban egybetartani a sajtokat sütésnél.
 
A hűtőben dermesztett, - vagy épp a frissen - panírozott sajtokat közepesen forró de épp eléggé meleg! olajban pár perc alatt megsütöm, jó nagy sütőlapáttal fordítom, azt is azért, nehogy törjön és szakadjon, ki ne folyjon.
A meleg olaj fontos, mert ha nem elég meleg, akkor a panír megszívja magát olajjal, tocsogni fog benne a rántott sajt, ráadásul könnyebben sérül, és hamarébb kifolyik a sajt, ami aztán megég, kormol, a bunda jobban morzsálódik, a kis morzsaszemek is megégnek…stb.
Ha túl meleg az olaj, akkor a bunda úgy ahogy van, túlég, miközben a belsejében a sajt még kemény maradhat. A jó hőfok, amikor a só beleszórva serceg az olajban – ez indító meleg, aztán a sajtokat belerakva picit lejjebb veszem a tüzet.
 
A rántott sajt petrezselyemzölddel, majonézzel vagy tartárral, rizzsel a kedvencem. Sajna nem túl egészséges a panír, a rántva sütés. Sok a mosogatnivaló utána. Gyorsan elfogy. Hamar éhesek leszünk, nem túl gyomortelítő étel. Tényleg csak azért csinálom néha, mert olyan finom…
 
Tamás volt vega esküvőn, mert az ifjú pár azt mondta, nem akarják, hogy ez a boldog nap élőlények halálát hozza. (Hozzáteszem: sok növényt legyilkoltak hozzá…) Tamás 115 kg és 190cm magas, amikor meglátta a kihozott menüt, és rájött, hogy abban nincs olyan, ami elveri az éhét, bement a szakácshoz egy üres tányérral, és megkérte, „Nézz rám haver, ennem kell valamit…” – s kapott egy tányér rántott sajtot, amit aztán megvédett a többi éhes húsfalótól, és végig tudta táncolni az estét.
 
Rántott sajt töltve
Ráadásként idézem nektek Ibi, a nénikétek egyik rántott sajtos receptjét. A piros fedelű kézzel írott házi receptgyűjteményében találtam, íme a fotója:
rántott sajt töltve recept.JPG
 
 
 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 14:20 mijemaja

Spenót legegyszerűbben amiből lehet tarka és darabos spenót is

Címkék: spenót főzelék mártás főétel szalonna vegetáriánus #összes

 

Kihagyom a tépkedést, az előaprítást, előblansírozást, a szalonnapörccel való pakolgatást – és a legjobb, hogy az elkészült spenótfőzelék íze szinte ugyanaz, mintha babráltam volna vele egy fél délutánt.
Persze ehhez kell a turmixgép is, ami nem volt a gyerekkoromban, de akkor is így a legegyszerűbb, percek alatt el lehet készíteni a főzeléket.
 
Kell hozzá:
-          egy kilónyi spenót (vagy egy tasak mirelit, fagyott spenót)
-          egy-két csík szalonna
-          3-4 gerezd fokhagyma
-          Só, fehér bors,
-          1 ek rétesliszt
-          1-2 dl tej
 
A szalonnacsíkokat felkockázom, és kisütöm. Amikor már pirulnak, hozzájuk adom a felszeletelt fokhagymát.
Átforgatom csak, és máris rászórom a tépkedés nélküli, épp csak átválogatott, megmosott, kicentrifugázott spenótleveleket. (A tasak mirelit, fagyott spenótot)
Összeforgatom, és ha nem elég a nedvességtartalmuk, akkor kicsi vizet is öntök alájuk. Pár perc elég, hogy összefonnyadjanak a levélkék. Mirelitnél megvárom, míg felolvad a kis víz aláöntése után.
Sózom, borsozom.
Akkor megszórom az 1 ek rétesliszttel, átkeverem, ráöntöm a tejet és pár percre összeforralom - ezt így, ahogy van, sült krumplival nagyon szereti a keresztapátok!
 
Fanni kedvéért viszont teszek hozzá egy ek cukrot, elkeverem még melegében, aztán hagyom kihűlni, és összeturmixolom.
 
SZÍNES GYORS SPENÓT VÁLTOZAT:
Ugyanígy készítem, turmix nélkül egyben, gyorsan, darabosan, de akkor, amikor átsütöm a szalonnakockákat, akkor ½ -½ sárgarépát és fehérrépát belereszeltek a szalonnazsiradékba még a spenót előtt, és szép, ízes, darabos valamint TARKA spenótfőzeléket kaptok.
 
Na lányok, ez hány perc? Majdnem olyan gyors és jó, mint a zsemlés-tejes-édes spenót!!!!!
 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 14:17 mijemaja

Kínai fafülgomba saláta kínai kellel vagy simán gombasaláta kelkáposztával

Címkék: saláta gomba köret paprika chili zöldségek előétel kínai kel #összes

Őszinte leszek: ezt a salátát a kínai pirított tészta ihlette, valamint a maradék gomba és maradék kel felhasználásának ésszerűsége - aztán rájöttünk, milyen jó így vegavacsinak.

Kell hozzá:
-          kínai kelből 1/3-1/4-ednyi
-          szárított fafülgombából egy maroknyi
-          egy répa, egy kis zeller
-          egy citrom
-          Egy csípős és húsos zöldpaprika
-          zöldfűszer: kapor vagy petrezselyemzöld
-          kevés olaj
 
Előkészületek:
A gombát beáztatom 20 percre langyos vízbe.
A répát, a zellert lereszelem.
Paprikát csíkokra vágom (ereit rajta hagyom, had legyen csípős), és kockázom.
A kínai kelt laskára vágom.
 
Elkészítése:
 
Felteszek sós vizet forrni, mert abban fogom 5 percig inkább blansírozni, mint főzni a kelből vágott laskákatt.
 
Olajat hevítek serpenyőben, és azon pirítom meg a reszelt zöldségeket.
(Néha kis barnacukrot is szórok, az a kis karamell nem kínai - de finom...)
Rádobom a leszűrt gombát, jól átpirítom, aztán felöntöm egy kis jóféle villányi vörös borral.
Megpárolom 10-15 percig
Hozzáadom a frissiben leszűrt kínai kel csíkokat.
Átforgatom, és mehet az asztalra, ha melegen esszük, de hidegen is tökéletes körtnek, salátának, reggelinek, vega vacsorának...
 
Készítek egy mártást: 2 dl joghurtba teszek 1-2 ek olívaolajat, egy citrom levét, egy marék apróra vágott kaporzöldet, egy kis őrölt fekete borsot, esetleg szerecsendiót, összekeverem.
A alátát ezzel mártással kínálom.
 
Ha hidegen adom az asztalra, akár el is keverem a mártásával, úgy tálalom, megszórva valami magocskával: szezámmaggal, fekete szezámmaggal, fekete hagymamaggal, lenmaggal, ilyesmivel.
(Ha a maradékot kis liszttel megszórom, tejjel felforralom = gombás kelfőzeléket eszünk...)
 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 00:00 mijemaja

Sült kukorica még inkább grillezett kukoricacső

Címkék: köret grill desszert zöldségek előétel kukorica #összes

Apátok meséli, Töttösön rendszeresen sütötték nagyapátokkal a kukoricát: a sparhelten éppúgy, mint a traktortárcsákból készített kerti grillezéseken. A horvát tengerparton is mindenfelé találkozni az esti sétákon a sült kukorica árusokkal: az illatuk bennünket is gyakran elcsábít.

A legfontosabb: csak zsenge kukoricából finom!
Az is segít, ha egy kicsit előfőzöm a kukoricákat: akkor kevesebb idő alatt megsülnek, s nem égnek oda, mire megpuhulnak.
Rusztikus, ha úgy készítem, hogy a kukoricacsuhé egy részét rajtahagyom, hátrafordítom, és azt megfogva könnyű fordítani a grillrácson. (Egyébként egy jó fogó is elég…) 
 
Elkészítése:  Veszem a zsenge kukoricákat, leszedem róluk a csuhét.   A csuhé felső rétegét kidobom, a többit 2 részre osztom: a főzőedény aljára és a kukoricák tetejére teszem.  Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi őket. 
 
    Így teszem fel főni – a főtt kukorica így készül.
 
A sült kukoricához csak előkészítem a kukoricát a főzéssel - elég neki 20-25 perc (attól függően, mennyire zsenge). A vízből kivett kukoricák mennek a grillre vagy a sütőserpenyőbe.
Ha nincs grill, egy jó vasserpenyő is elég- abban is meglehet sütni a kukoricacsöveket akár szárazon, akár egy kis olajon - csak épp nem lesznek kellemesen füstösek.
 
Ha kevés a kukorica (vagyis főtt kukorica maradékot hasznosítok újra), akkor felvágom kis korongokra a csövet, úgy sütöm meg a serpenyőben – nagyon látványos így a tálalás!!!

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil