Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2012.05.14. 00:27 mijemaja

Originál görög SALÁTA avagy a parasztsaláta vagyis a Horiatiki saláta recept

Címkék: saláta hagyma paradicsom uborka olajbogyó feta oregano #összes görögországból

 

Ezt a receptet Jocó hozta a nászútjáról, Krétáról, E.Kabrianis Family „Tradícionális görög fűszerei mellé. Ez az originál görög saláta a parasztsaláta, vagyis a horiatiki saláta lehetséges, ám igazi görög receptje:
 
Hozzávalók:1 közepes uborka, 3 piros paradicsom, 2 zöld bors, fekete vagy zöld olajbogyó, fetasajt. Vágjuk össze, öntsük le egy teáscsészényi görög szűz olívával, 2 teáskanálnyi ecettel és adjuk hozzá a tzatziki fűszerkeveréket.
Hát, nálam a felsoroltak valóban kellenek:
-          Egy kígyóuborka nagyobbra kockázva vagy karikázva
-          2-3 paradicsom vékonyra karikázva
-          Olajbogyó
-          Fetasajt: darabokban vagy egy nagyobb szeletkében
-          Olívaolaj és jóféle ecet
de a fentieken túl kell idehaza a tzadziki fűszerkeverék pótlására kell még hozzá:
-          hagyma szépen karikázva
-          oregáno és só, pici kapor, esetleg kis bazsalikom…

Csak érdekesség, hogy tapasztalataim szerint az elmondottakhoz képest simán mindenütt variálják, mert adnak hozzá:

-          Káposztát vékonyra gyalulva, besózva, kinyomkodva
-          Répát reszelve
-          vékony karikára vagy nagyobb kockákra vágott zöldpaprikát, húsos piros paprikát
-          kapribogyót,
-          apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet
-          különféle salátacsíkokat
-          főtt krumplikockát
-          ropogós főtt zöldséget, karfiolt, brokkolit,
-          de ettem majonézes, joghurtos öntetettel is, - szóval lehet simán és büntetlenül variálni.
 
Végül is bárki ízesítheti másként, mi így kaptuk, így ettük, nekünk ez a görög saláta, így készítem nektek.
A hozzávalókat egy tálban összekeverem, szépen mutat, ha nagy salátalevelek vannak körben a tálban).

 

Fűszerezem, só, oregánó megszórás és olajjal meglocsolás után teszem a tetejére a sajtot, majd a sajtra még külön öntök olívát - én így tapasztaltam Görögországban.
Ahogy összeáll, mehet az asztalra, ott locsolja meg mindenki, aki savanyítani akarja, külön balzsamecettel, citromlével.
 
Egyébként a formátum is változhat, ahogy a paprikánál is jeleztem, lehet kockázva, karikázva, csíkozva a hozzávaló…
 
A tzadziki fűszerkeveréket elemeznem kéne, mit tettek bele a krétaiak! amire idáig rájöttem:
-          Baszalikom
-          Oregánó
-          Tárkony
-          a kapor mellett
-          fokhagymapor
-          étkezési keményítő…

Szólj hozzá!

2012.05.14. 00:22 mijemaja

Fokhagymás uborkatekercsek apátok kedvére

Címkék: saláta uborka fokhagyma uborkasaláta #összes

Apátok kedvenc uborkasalátája:
-          hosszában vágom cirka félmilliméternyi vastagságúra a meghámozott uborkákat
-          besózom, állás után kinyomom,
-          addig készítek nagyon sok fokhagymából kevés olajjal, sóval és borssal turmixolva egy fokhagymakrémet, ha nem elég krémes, vagy olajat, vagy tejfölt adok hozzá, és újra összekeverem.
-          Az uborkaszeletkéket egyesével megkenem a krémmel leheletvékonyan, amennyire tudom egyenletesen. (Kéretik nem nevetni, olvastam, hogy egy nő, azért, mert a férje szerette a bablevest, de nem bírta, mert felfúvódott tőle, minden egyes babszemet meghámozott, csak hogy ehessen bablevest a férje – szóval ehhez képest az uborkakenegetés smafu, a hagymák egyben való leheletvékonyra szeletelése sokkal több sírással jár nálam.) Szóval bekenem, feltekerem, és hagyom egy-két órát az uborka roládokat, de egy éjszaka sem árt nekik.  
-          Fogyasztás előtt felülről rájuk facsarom egy citrom levét, és .meglocsolom pár csepp olívaolajjal..
 
 
Ugyanez cukkinival kiadósabb – vagyis könnyebb - lenne, de apátoknál nem jött be, pedig szép is, jó is, javaslom kipróbálni, ő magát a cukkinit nem szereti, még grillezve sem tudtam elfogadtatni vele.

Szólj hozzá!

2012.05.14. 00:08 mijemaja

Kiscsipetke Édes szerint

Címkék: tojás levesbetét liszt édestől aszódról #összes

Ez a formás, apró, szárítható, sokáig elálló csipetke.
Hozzávalók:
-          egy tojás
-          annyi liszt, amennyit felvesz (pár ek)
-         
 
Elkészítése Édes után szabadon:
 
1. Feltöröm a tojást, felverem, megsózom.
2. Összekeverem annyi liszttel, amennyivel csak tudom. Akkor jó, ha kemény, és jól tudom gyúrni, de még nem esik szét morzsákra.
 
3. Lisztes deszkán jól elnyomkodom a tésztát, és nekiállok csipkedni: lecsippentek egy darabkát, elsodrom, félre teszem, és újra--- amíg van a tésztából.
 
Elhasználok annyit, amennyi frissen kell (egy tojásból két adag is kijön, és akkor bőségesen adtam a levesünkbe).
 
4. A maradékot kiterítem, és világoson, szellős helyen hagyom száradni. Naponta többször rázogatom, míg nem lesz „kopogós”.
 
Amikor teljesen kemény („kopogós”), akkor üvegbe tehetem. Lezártan, szekrényben tárolom, és hónapokig eláll. Ha hirtelen kell, akkor csak előkapom.
Gyakran kell: Édes nagyon sok ételbe használt csipetkét: bablevesbe, paprikás krumplihoz, levesekbe, egytálételekbe, pl. gulyáslevesbe is. 
 
Ha nagy darabokra szedem, oda se figyelve a formára – az a lusta asszony csipetkéje. Az köretnek is jó ám!!!!!!!
 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 21:52 mijemaja

Madársaláta sült céklával vagyis cékla zöldsalátával kaporral és joghurttal

Címkék: saláta köret tejföl cékla kapor vegetáriánus előétel madársaláta #összes

A céklát nagyon szeretem, de szinte senki nem eszi a családban, próbálkozom másként becsempészni az asztalunkra, énnekem így is ízlik, ti így se nagyon eszitek… Pedig például így egyszerűen fantasztikusan finom! Megsütöm, felvágom, kis zöldsalátával, zöldfűszerrel és egy kis joghurtos öntettel egy varázslattal komplett laza vacsorává lényegül a cékla.

 
Ilyen egyszerűen készítem, ahogy az előbb egy mondatban elmondtam:
-          A meghámozott céklát jénaiban, egy kis olajjal leöntve megsütöm. (25 perc, 180oC)
-          vagy egy kis almaecettel, vörösborecettel meglocsolom, - de citromlevet is facsarhatok rá, ekkor a reszelt héját a tejfölhöz adom!
-          Felkockázom, csíkozom, ahogy tetszik – az olaj megy az öntetbe a tejfölhöz!
-          A madársalátát megmosom, lerázom, tálra teszem (ha nincs, jégsaláta, tölgysaláta, sima apróra tépett fejes saláta is jó)
-          Rászórom a cékladarabokat
-          Készítek egy citromos-borsos tejfölt, hozzáadom a céklás olajat, aztán ráöntöm csíkban a céklára (azért csík, mert így szebb a szemnek, evéskor elkeverem ám)
-          Megszórom aprózott kapor zölddel
-          és bármilyen finom húsfalat mellé ízletes köret….de önmagában is finom!
 
Hozzávalók: fejenként ½ -1 céklafej, pici olaj, tányéronként egy maroknyi madársaláta, és kísérőként 4 főre 1-2 dl tejföl, egy csokor zöld kapor, 1 ek minőségi ecet vagy ½ citrom, só és fehérbors
 

Szólj hozzá!

2012.05.13. 21:09 mijemaja

Zsemlemorzsa készítés a köretekhez vagy sütikbe vagdaltakhoz stb.

Címkék: kenyér morzsa vegyes zsemle #összes

Morzsát sok mindenből készítek, ami megmarad és hasznosítható (na ez is olyan tótos, hogy „semmit sem dobunk ki”, „hátha jó lesz még” – de ez tényleg jó is!). Fehér kenyérből, zsemléből, kifliből a szép sima zsemlemorzsát darálom meg.

Barna, rozsos kenyérből a barna morzsát.
Tortillából, (néha még az is marad bizony) vagy darabosra tördeltet, (KFC-panír!), vagy morzsát készítek.
Mézeskalácsból, puszedliből az édes mézes morzsa készül.
Kekszből, piskótából, babapiskótából az édesmorzsa lesz. Ezek felcímkézett befőttes üvegekbe kerülnek, onnan veszem elő őket.
A sós morzsa mehet pörköltet sűríteni, sós rétesbe tölteléknek, panírnak, fasírozottakba – vagy akár gombócokba, knédlibe tölteléknek.
Az édesek sütikbe, krémekbe, rétesekbe.
 
1. Zsemlemorzsa
 
1.a.) Zsemlemorzsát természetesen  elsősorban a zsemlékből készítek.
 
Amikor megmarad, azt megszárítom, félre teszem, aztán:
-          Megdarálom zsemlemorzsa darálóval (ehhez kisebb darabokban kell eltenni)
-          Megreszelem sajtreszelővel (mint a képen is látható)
-          összedarabolom és turmixolom
Átszitálom, ne legyen benne nagy darab, és üvegbe teszem. Higgyétek el nekem, nem is hasonlít a boltban kapható zsemlemorzsára….
 
Szitálás után a nagyobb darabkákat se dobom el,
-          vagy még egyszer aprítom,
-          vagy külön üvegbe teszem durvább prézlinek, és ezt használom roppanósabb zsemlemorzsás panírokhoz!!
 
1.b.) Zsemlemorzsát készítek puha repülős kenyérből és rozskenyérből is.
 
A puha, - tudjátok, olyan olaszos, nem is igazi – kenyeret megszárítom, az majdnem zsemlés már magában is, azt aprítom aztán morzsára.
 
A rozskenyeret is szárítom – de tovább, mint a simát, és ha megdaráltam, akkor egy tepsibe- tálcára vékonyan elterítve még szárítom, valahogy a rozsos nálam könnyebben penészedett régen, és tartok tőle.
Viszont a morzsája fantasztikus pörköltet sűríteni – mindig eszemben van Csobán Örzse néni a kenyeres sűrítésével, ezt tőle tanultam meg, ő meg Domonyból hozta Aszódra ezt a szokást).
Fasírt is igen jó ízt kap ettől a rozstartalmú morzsától! Ráadásul a rozs rosttartalma igen jó az emésztésünknek, vétek lenne a száraz kenyeret nem hasznosítani.
 
2. A morzsakészítést kiterjesztettem. ha marad kalács, mézeskalács, azokból készítem hasonképpen szárítás után az „ÉDESMORZSÁT” – rétesekbe, kiflikbe, felfújtakba, édes gombócokba  jó használni őket.
Pl. a rétesnél egyébként prézlivel vagy pirított grízzel alapozok, ám ha van édes morzsa, akkor az is tökéletes, nagyon finom lesz vele a kész rétes!!
 
3. Extra morzsa:
Előfordul, hogy marad tortilla darab, száraz pita, vagy eleve van itthon natúr corn flakes: ha ezeket megdarálom, pikáns ízesítője lehet:
-          töltelék fasírthoz
-          gombócokhoz
-          sós rétesek alá
-          salátákhoz
-          akár egy pörköltet sűríteni,
-          vagy éppen extra-panírozáshoz.

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil