Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.06.04. 12:26 mijemaja

Petrezselymes krumpli

Címkék: krumpli könnyű vacsora köret vaj petrezselyem #összes

1.) régi krumpliból:
a.) Kevés zsiradékon megpirítok egy nagy csomó összevágott friss petrezselymet, és erre dobom a kockázott főtt krumplit, jól elkeverem és kész is.
 
b.) A krumplit pirítom meg a zsiradékon, és úgy keverem össze a friss petrezselyem zölddel.
 
2. ) Legjobb újkrumpliból:
Ó, gyerekkoromban nagyon vártuk az újkrumplit!
Csak hát akkor nem a pultokról vettük, hanem kiástuk a kertből, azon frissiben mostuk, súroltuk, és készítettük is vacsorára.
A klasszikus tavaszi vacsora: zsírban (ha fizetés után voltunk, akkor vajban) párolt zöldpetrezselymes újkrumpli volt friss ecetes-cukros fejes salátával.
Sose készítettük másként az újkrumplit: annyi nedvesség volt benne, hogy saját gőzében és azon a kis zsiradékon puhára párolódott, s ha megkapta kicsit a tűz, csak még jobban szerettük…
 
Apátok azt állítja, hogy ők meg sose így készítették, hanem héjában sütötték, és így volt számára a legfinomabb.
Mi héjában csak az öreg krumplit sütöttük Aszódon, de ahány ház, annyi szokás, a vidékekről már nem is szólva…
 
Elkészítése egyszerű:
-          a krumpli héját úgy-ahogy ledörzsölöm, és alaposan lemosom.
-          A krumplikat felkockázom, és kevés vízzel, egy nagyobb darabka vajjal és kevés petrezselyemzölddel felteszem párolódni. 
-          Olyan kevés víz kell csak, amennyi a végére el is párolog, és a végén a vajon át tudom pirítani a krumpli kockákat!!!
-          Ha puha, akkor frissen megszórom petrezselyemzölddel – és már tálalom is.
 
Jó magában, salátákkal: fejes salátával, friss uborka salátával, reteksalátával, paradicsomsalátával...
Finom húsok, húspótlók mellé is köretként.
 
A petrezselymes krumpli készítéséhez zsiradékot írtam, mert jó hozzá:
-          a vaj nagyon jó, üde a petrezselyemzölddel
-          de a szalonnazsír is jó a maga kis füstös bukéjával
-          ehhez margarint is szoktam használni,
-          s mindenféle zsírt: libát, sült húsosat, stb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://igyfozanyatok.blog.hu/api/trackback/id/tr612055884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása