Ettük a babot zölden (zölden vagy sárgán), fejtve vagy szárazon.
Levesnek, főzeléknek salátának, pürének de még tortának is.
„A bab jót tesz a csontoknak” – volt a szentencia, és ettük is rendszeresen. Ráadásul a szárazbab főzelékhez alig kellett valami – csak a bab és a fokhagyma.
Hozzávalók
- szűk fél kilónyi bab
- egy fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma
- só, pirospaprika, babérlevél, esetleg petrezselyem vagy zellerzöld (vagy lestyán)
- jó, ha van egy kis zeller bele
Elkészítése:
Édes az előző este beáztatott babot feltette főni annyi vízben, ami éppen csak ellepi.
Mellé tette az egyben hagyott hagymát, sózta a főzeléket, tett bele babérlevelet, egy darabka füstöltet (akár szalonnabőr is elég volt).
Amikor már szinte puha a bab, akkor egy kanálka libazsíron készített paprikás rántással berántotta. Kevés tejjel hígította a babfőzeléket a megfelelő sűrűségűre, és aztán az egészet jól összeforralta.
A fokhagymagerezdeket, babérlevelet és a hagymát kidobta.
Tálalta:
- pörkölttel,
- sültekkel,
- ettük magába,
- szalonnazsírral megszórva,
- sült és pirított hagymával.