Ehhez a
káposztát éles késsel, kézzel kell szeletelni.
Nekiállok és apró szeletekben nagyon vékonyra felvágok egy fej káposztát (lila is, fehér is, vegyes is lehet).
Közben, ahogy egy-egy adaggal elkészülök, azonnal beszórom sóval, és kézzel jól elmorzsolom.
A káposztacsíkokat a végén jól elkeverem, ha nem elég sós, még besózom, aztán állni hagyom. Minimum fél órát, maximum egy napot.
Jól kinyomkodom, és befűszerezem: bors, borsikafű és esetleg köménymag megy hozzá.
Öntete:
- Elsősorban cukros és ecetes öntet (ecetes víz, oldott cukorral édesítve), ha lehet, tárkonyecettel
- Mostanság Apátok kedvére olajos citromlével
- szokatlan, de finom majonézzel is, tartárral vagy más ízesített majonézes mártással
- és sós, borsikafűvel elkevert tejföllel is jó
Jól elkeverem, és jó pár napig fogyasztható, egyre jobb lesz.