Én is elteszem a főzőleveket idehaza, akár tészta, gombóc, knédli vagy zöldség főzéséből maradnak. Jól jönnek főzelékhez, párolandó húsokhoz stb, és persze levest "suhintani" vele...
Nagyon aranyos volt Brigi, amikor erről a levesről esett szó, azt mondta „Tudod én nem voltam olyan szegény, hogy a tészta főzővizéből levest főzzek, mindig kiöntöm”.
Hát igen, ez spórolós szegényleves. Ámde nem szegény az íze: friss, finom, egyszerű, miközben könnyen emészthető, egészséges étel.
Nagyon gyors és könnyen elkészíthető leves:
-kell készíteni egy hagymás rántást, (ha paprika nélkül, akkor „fehér”, ha paprikával, akkor „piros” lesz a suhintott levesünk),
-aztán azzal a rántással kell a maradék levet berántani,
-már csak tésztát kell egyenest belefőzni, - vagy hozzápirítani, s aztán belefőzni- és ehető is volt. (Édes régen frissen gyúrta, sodorta kis, s vágta bele a laskát, annak pár perc volt csak a főzőideje, s úgy volt csak igazán a finom!)
Ha Édes gazdagabban akarta adni a levest, akkor rántás után belekockázott mindent, amit a kert éppen akkor adott: egy-két szem krumplit, ami zöldség csak adódott, és akkor már finom zöldséglevessé lényegült át a suhintott leves.
Ha kevés volt a zöldség, akkor Édes nem kockázta, hanem a nagylyukú reszelőn reszelte – így igazságosabban lehetett elosztani a tányérokban.
Aztán hozzátett mindent: paprikacsumát, zöldségtövet, fokhagyma gerezdet is.
Ha nem tettünk a rántásba paprikát, akkor fehér levest kaptunk, ebbe babérlevél dukált, és a végén megeceteztük.
Tehát idefigyelni, lányok, ezt fontos tudnotok:a fehér leves mindig savanya volt, a piros sosem!!!!
Hozzávalók:
-tészta/gombóc főzőlé, mondjuk 1 liter 4 főre
-egy hagyma
-1 ek liszt, só, kevés bors, piros rántáshoz őrölt pirospaprika és őrölt kömény
-Mindenféle zöldség
Elkészítése:
1.Édes az 1 ek zsiradékot felolvasztotta, megpirította rajta az apróra vágott hagymát és a lisztet (én a hagymát átpirítom, bele is főzöm a levesbe, de egyben hagyom, és a végén kiveszem a levesből).
2.Ha paprikás rántás volt, akkor megszórta egy lapos ek piros paprikával, 1 kk őrölt köménnyel.
3.Ha fehér maradt a rántás, akkor babérlevelet szórt rá.
4.Az előkészített zöldségeket beleszórta a rántásra, elkeverte őket, és átpirította (akár reszelte, akár kockázta őket, így jobb ízt kapott a leves, és a zöldség is finomabb lett).Előszeretettel tett bele kelkáposztát laskára vágva.
5.A pirított zöldségeket felöntötte a tészta főzőlevével, és sózás után felforralta a levest.
6.Forráskor tette bele a tésztát, ha már addig nem került bele pirított tésztaként.
7.Kb. 5 perc forralás után elzárta a gázt, lefedte a fazekat, konyharuhával még jobban lezárta-szigetelte, és hagyta így puhulni a zöldséget is, a tésztát is.
Tálaláskor (főleg a fehér suhintott levesnél) nagyon jó a leveshez az aprított zöldből bármi, pl. újhagyma zöldje, petrezselyemzöld, zellerzöld, kaporzöld. Mikor minek volt szezonja, azt vágtuk a suhintott leves tetejére. (Gyakran volt, mert sok tésztát, nokedlit, gombócot ettünk, és a főzőléből mindig készített valamit Édes. (Hol bablevest, hol zöldséglevest, hol főzeléket, stb.) Ugye a Józan Paraszt Ész által diktált ésszerű takarékosság…
Suhintott leves pirított tésztával elkészítve:
1.Édes az 1 ek zsiradékot felolvasztotta, épp csak megpirította rajta az apróra vágott hagymát. Rászórta a tésztát, lebbencset vagy kiskockát pl., és jó tarkára megpirította.
2.Amikor barnulni kezdett, megszórta egy kanálka liszttel (itt is lehet a hagymát kihagyni, és csak egyben belefőzni! és a végén kivenni a levesből, de akkor nem olyan ízes!!).
3.Ekkor jöhet rá az egy lapos ek piros paprika is 1-2 kk őrölt köménnyel.
4.Jöhettek bele a zöldségek, átforgatta őket és felöntötte (megsuhintotta) a főzővízzel.
5.Összeforralta 5-6 percig, elzárta, és lefedve párolta. Kész is! Munkából hazaérve fáradtan, fél órán belül tálalta elibénk a meleg, tápláló levest...