Blogom:

Életemet meghatározzák a borok és az ízek. Családanyaként szól ez a blog gyermekeimnek és tágabb családomnak, hogy unokáink is ehessenek olyat, amilyet a dédanyjuk főzött és remélem inni fogják azt a bort amit a borászatunk készít...

Recept számláló:

Már 900 feletti recept az oldalon!

válogass kedvedre>>

Kedves képeim:

Keresés cimke alapján

Címkefelhő

Tagline

2010.07.13. 13:53 mijemaja

Tökfőzelék friss tökből vagy mirelit tökből Dorisz kérésére részletesebben

Címkék: köret főzelék főétel tök #összes Édestől Aszódról tót konyha palóc étel

Tökfőzelék egyszerűen reszelővel frissiben kaporral ahogyan Édes készítette

Hozzávalók: egy tök, egy fej hagyma, sok kapor, só, bors, egy élőflórás kis joghurt.
 
Elkészítése:
  1. Meghámozom, megreszelem, és besózom a tököt. Állni hagyom tíz percet, aztán kinyomkodom.
  2. 1 ek zsiradékot melegítek, rádobom a kinyomkodott tököt, átforgatom, megborsozom.
  3. Megszórom egy ek liszttel, hozzáadom a megpucolt fej hagymát, (a hagyma persze a tökkel együtt is mehet pirulni, csak akkor - nekem- nehezebb forgatni, párolni a tököt!), és felöntöm vízzel, amennyi ellepi.Nem is lepi el teljesen!
  4. 5-10 perc után tejjel elkevert joghurtot öntök hozzá. 1-2 dl tej, egy doboznyi, 2 dl joghurt és egy tökhöz általában egy ek simaliszt, vagy sima-rétes felesben.Összeforralom, számolok százig, beleszórom az összeaprított kaprot, és kész is.Elzárom a tüzet.
 
Dorisz, itt a friss töknél, ha apróra vágom a  hagymát a tökkel együtt megpárolom a zsiradékon! 
Az "egész fej hagymás" változatnál itt az elején is a zsírra rakom a megpucolt hagymát (mint a tarhonyánál, csak ott még felezni is szoktam), és végig benne hagyom a hagymát a tökfőzelékben. ekkor kevésbé érezhető a hagyma a főzelékben.  
Így ettük a leggyakrabban, Aszódon a tök még késő ősszel is volt az indáján, aztán meg elállt a pincében sokáig. Jó téli zöldség.
S amióta a beri-beri betegségről olvastunk (B1 vitaminhiány, sok rizsevő japán ebbe halt bele, szegény Acu hercegnő férje, a sogun és a fogadott gyermeke sogun is), szóval ráébredtem, nem is vagyunk tisztában eléggé azzal, milyen fontos a zöldségfogyasztás: tengeri hal, máj és zöldségek - ezek a fő B1 források. Ha Acu hercegnő férje tökfőzeléket evett volna, nem hal meg, ki tudja, hogyan alakul a sogunátus Japánban.... 
Komolyra fordítva a szót: a népi táplálkozás kényszerűsége hihetetlen jó konyhát alakított ki. A főzelék pont ilyen étel, magában ehető, nem terheli a gyomrot, de serkenti a beleket, segít a méregtelenítésben, hiányzó nyomelemeket viszünk be a szervezetünkbe - és úgy nem hizlal, hogy nem is éhezünk mellette. A főzelék igen fontos eleme mindennapi étkezéseinknek!,  
 
A mirelit töknek hála - pedig egész évben ehetjük, esszük is. Mindjárt írom annak is az elkészítését!
 
Tökfőzelék gyalult tökből:
Ugyanúgy készítem, mint reszelve, csak más a főzelékben a tök: erőteljesebb lesz az íze.
Tudjátok, mint Gombóc Artúr tökben: szeretjük a reszelt tököt, a gyalult tököt, a kockázott tököt: jut eszembe: felkockázott tökből is volt már főzelék!!!
Tökgyaluja nem mindenkinek van, bajos is mosogatni - de a piacokon ilyen előre gyalult tököt lehet kapni. Feltétlenül sózzátok be, hagyjátok kicsit állni, nyomkodjátok ki s utána lehet készíteni a főzeléket. vastagabb, roppanósabb így a "tökszál" a főzelékben.
 
Tökfőzelék mirelit tökből - Dorisz kedvéért alaposan pontosítva:
A mirelit tököt kibontom, belerakom egy nagyobb fazékba. Öntök hozzá vizet, mellé dobom a hagymát, esetleg egy kisebb paprikát.
Sózom, és a tököt puhára párolom.
Ha megfelelő, akkor egy kis tejjel, joghurttal elkeverek 1 ek lisztet, és ezzel besűrítem a főzeléket. Jöhet a kapor, az összeforralás, és tálalhatom. Pl. pörkölttel.
 
Dorisz telefobált, azt mondta, nem egyértelmű a leírás.
Ott áll a fazéknál, most akkor mit csináljon a hagymával
A mirelit tököt kicsit (de tényleg kicsit) hagyom kiengedni, és így a sarkait le tudom faragni egy nagyobb késsel, hogy beférjen az edénybe.
Először csak kevés vizet adok alá, megvárom, míg megtottyad, akkor szétnyomom a folyadékba, és annyi vízzel (levesmaradékkal) öntöm fel, amennyi alig lepi el, szóval a teteje kilóghat. Inkább kicsivel több tejet használok, 2 dl,vagyis egy pohárnyit, szeretem "eresztékkel,", vagyis a joghurtos tejes liszttel - és ha túl sok a víz, akkor a tejjel már nem tudom elkeverni, mert akkor a lé lesz túl sok a tökön. Szóval inkább kevesebb az elején, hígítani bőven lehet a végén.)
Mi legyen a hagymával? A hagymával kétféleképpen dolgozom:
  1. nagyon picire vágom (turmixolni is lehetne, de annak más az íze), és rögtön az elején hozzákeverem, együtt párolom a tökkel.
  2. rögtön az elején belerakom az egész fej megpucolt hagymát, és a legeslegvégén (tálalás előtt veszem csak ki a főzelékből, addig had főjön, adja át az ízeit).
Ha pirosan szeretném készíteni, akkor a joghurtban keverem el az őrölt piros paprikát, esetleg teszek is hozzá egy ek olívaolajat (tudjátok, daganatmegelőző hatású!), és úgykeverem a főzelékbe, úgy forralom össze.
Fontos! A lisztes eresztéket pár percig forralni kell, úgy megy el a lisztíz, ami kellemetlen. Mindíg mondom, mi nem növényevők vagyunk, a forralással a lisztet előemészthetővé tesszük.
A kaprot azért adom csak a legvégén bele, nem is forralom vele össze, mert olyan törékeny, olyan hamar kifő az íze!!!
 
Egyébként jó, hogy szólt Dorisz, kifejezetten kezdő leánykáim, még a végén nem értenétek a részletes, pontos leírás nélkül - ha pont azt az ízt akarjétok elkészíteni, ahogyan Édes is főzött, akkor ahhoz pontos, egzakt leírás szükségeltetik. Bocsi. 
 
 
Piros tökfőzelék Édes így szerette ám igazán készíteni, pirosan, paprikázva.
 
Ha friss tökből készítem, akkor a forró zsiradékra dobott tököt szórom meg egy púpos tk pirospaprikával. (Felül van a jobb oldali képen, milyen is.)
Ha mirelitből, akkor az összeforraláskor dobok egy ek kacsazsírt, (1 ek olívaolajat, szóval zsiradékot - de pl. vajjal is isteni lesz!! szinte krémes!), arra szórom a piros paprikát. Amikor forralom, nagyon klasszul feloldódik a zsiradékban, és finom lesz tőle a főzelék íze. 
A másik lehetőség: elkeverem a piros paprikát a joghurtban.
 
 
 
 
Tökfőzelék vegyes tökből
Mindkét tökből reszelek, és úgy készítem el vegyes tökfőzeléket, ahogy fentebb már elmeséltem nektek.
Érdekesebb, ha pár kocka sütőtököt rakok bele, s benne hagyom színesnek. Ilyenkor a sütőtök természetes édessége miatt jobban borsozom.
Lehet tárkonnyal is fűszerezni, a tárkony vagy "tárkonyüröm" másik neve a sárkányüröm, sárkányfű, és mert ürömféle, jellemző, kesernyés íze van.
A tök szereti a tárkonyt is, és főleg az édes sütőtök kockák mellett igen jó a kesernyés tárkony. Ráadásul, ez a keserű igen egészséges!
 
Finom!!!!

3 komment

2010.07.13. 13:49 mijemaja

Pisztrángok készítése ahogy Selyem Vencelnél ettem

Címkék: halak pisztráng főétel #összes erdélyországból

Nem sokféle halat készítek, az igaz.

      -    pisztráng
      -          pontyfilé rántva vagy halászlének
      -          ragadozó hazai halakból kapható filé vagy szelet
      -          afrikai harcsa (hazai bányatavakból) filé vagy szelet
      -          hekk haltörzs
      -          tengeri mélyhűtöttek általában filé, néha haltörzs vagy szelet, netán halpogácsa, stb.
 
 
 
 
Amint látni, az egyetlen egész hal a repertoáromban a pisztráng.
 
Először Selyem Vencel kocsmájában ettem a Békás szorosban, ott az Oltárkő lábánál lévő kis kocsmában. Addig Aszódon a Galgában több piócát láttam, mint halat és békát együtt véve. (Muszáj volt a békákat belevennem, mert hal ha volt is, aprófajta kárász-keszeg féle volt, és még így se hozták a piócák mennyiségét. Mihelyt az eszemhez jutottam, pont miattuk kerültem el szegény kicsi – és azóta is egyre kisebb- Galgát.)
 
Szóval halat nemigen ettem. Nem csináltak a menzákon, nem készített Édes, Jóska hozott néha innen-onnan pontyot.
S akkor jött a pisztráng, máig azt mondom, a legjobban elkészítve: roston sütve.
 
Pisztráng roston sütve
 
A pisztráng hátát Vencel beirdalta, besózta kívül és bévül egyaránt.
Fokhagymázta mindenhol, aztán kevés lisztben vékonyan átforgatta és olajjal bekenve roston megsütötte.
 
Én annyival bővítem idehaza, hogy szalonnával is megízesítem (ha lehet, akkor kívül-belül), és nemcsak roston, hanem tepsiben is sütöm.
 
 
 
Pisztráng kukoricadarában sütve
Aztán Vencelnél ettem kukoricadarába forgatott úgy kisütött változatot is.
 
A beirdalt, besózott – netán befokhagymázott- pisztrángot Vencel az erdélyi konyhában használt kukoricalisztben (málélisztben) vagy kukoricadarában forgatta át, úgy sütötte meg.
Nem mindegy, hogy liszt-e vagy dara, mert biza kicsit más a textúrája, a kukoricalisztes simulékonyabb, a darás durvább, keményebb kicsit. Én ez utóbbit jobban is favorizálom.
Kukoricaliszthez/darához keverek sót, borsot, piros paprikát, abba hempergetem meg sütés előtt a halacskákat.
Néha előtte fokhagymás péppel átkenem a halat – hiába no, nagyon szeretem a fokhagyma ízét a sülteken, úgy jön a kukoricás fűszeres bevonat, majd a hirtelen sütés.

Szólj hozzá!

2010.07.13. 13:37 mijemaja

Héjában sült krumpli variációk

Címkék: krumpli vacsora köret #összes

Egyben hagyva a krumplit: 

a.) Fűszeres olajba hempergetve sütve
-          előtte fűszeres (só, bors és esetleg még paprika, őrölt köménymag, netán zöldfűszerek közül oregánó, majoránna, snidling) olajban átforgatom a krumpli szemeket (nylonzacskót használok itt is, így kell a legkevesebb olaj hozzá).
-          Úgy sütöm meg.
b.) baconszalonnába tekerve (legalább egy kicsit)
 
c.) fóliában sütve:
Ekkor lehet mellé tenni zöldféléket (pl. paprika csíkokat, paradicsom karikákat vagy kockát,  hagyma karikákat.
Kerülhet mellé szalonna, de igazi szalonna, vagy
igazi parasztsonka.
 
Azért jó a szalonna vagy parasztsonka, mert a kisülő zsírjuk átlényegíti ám a krumplijainkat!
Persze nemcsak a krumplira, hanem a krumpliba is tehetem ezeket az zesítőket! A fólia segít az egészet egyben tartani.
 
Krumpli a vége felé kicsit erősebben bevágva és a bevágásba tehető:
-          szalonnakocka (kicsi kocka, hogy még jól átsüljön a végéig)
-          tejföl egy kis sóval
-          tejföl ízesítve: pirospaprika, erős paprikakrém, mustár, snidling, kapor, stb. (Ugyanez joghurttal is finom!!)
-          vajdarabkák, esetleg ízesített vajdarabkák (zöldfűszeres, főtt tojásos, zöldpaprikás, kalifornia jellegű pirospaprikás, paradicsomos, stb)
-          paradicsomszósz (magyaros zelleres, vergínai, tacos, salsás, bármelyik)
-          zöldszósz (spenót, sóska, rucola, pesto, avokádókrém, stb, bármelyik savanykás finomság)
-          ráadásul mindez még variálható is, mert szalonna, tejföl bármelyik mellé, fölé rakható,
-          és bármihez keverhető, a végén a krumplira rakható a sajt, szeletben vagy reszelve, krémben vagy simán, sok-sokféle ízben…
 
Krumpli félbevágva, erősen bekockázva, és a kockákba dörzsölve:
 
      -          fűszeres olaj
      -          mustár
      -          mustáros vagy bárminemű egyéb krém, pl.     füstölt sajtkrém
      -          ajvár
 
 
 
 
 
 
Négyrét vágva (farm krumpli jelleggel) megsütve- itt vigyázni kell, ki ne száradjon!!
Ilyenkor fontos, hogy fűszerezzük előtte, pl. borsos-sós- netán paprikás liszttel összeforgatva!
 
A borsos-paprikás olajos sütés képekben:
 
Maradék héjában sült krumpliból köret:
-          meghámozom, felkockázom, és bármilyen salátához felhasználom (majonézes, ecetes, citromos, vagy csak más salátához, pl. a majonézes gombasalátához töltelékanyagként adom.
-          Meghámozom, felaprítom a kívánt formára, és megsütöm olajban
-          Vagy megsütöm tepsiben – nagyon finom lisztes állagú lesz!!!!!!!!!! Kívül ropogós, belül omlós!
 
A „tepsiben sült krumpli” címszó alatt részletezem nektek, túl sok lenne ide a kép, jó-e?

Szólj hozzá!

2010.07.13. 13:33 mijemaja

Gersli köretnek vagy rizottónak

Címkék: köret gersli #összes

Ez az árpagyöngy, az egyszerű „szegényembereleség’, az árpakása alapja.

Kellett is a szegényembereknek: nemcsak a rosttartalma miatti súrolókefe-hatása jó, a nyomelemtartalma is jelentős, csökkenti a vérnyomást, jó a koleszterinszintre gyakorolt hatása, energizál-vitalizál-méregtelenít.
Utánanéztem, olyan a gersli a vastagbélnek, végbélnek, mint a lencse: csak sikálja, sikálja és sikálja – vagyis muszáj enni. Apátok azt mondta, ha enni kell belőle, akkor őt előlről is sikálni fogja… Na, ennek ellenére le tudom nyomni a tokán három formában is:
-          sóletben
-          korhelylevesben
-          töltött káposztában 
A rizottóban, köretben, kelkáposztás legényfogó levesben nem ment.
Ez utóbbit még leánykoromban hallottam a TV-ben a szépbajszú cigánynótás Horváth Pistától: nagyon egyszerű, csak korhelylevest készítek kolbász helyett füstölt tarjával (vagyis hosszabb a főzési idő), savanyú káposzta helyett kelkáposztával, rizs helyett gerslivel. No, azt hiszem, ez a kőleves receptje, semmi sem stimmel benne, igaz, a végén azért ugyanúgy behabarom…
 
Gersli előkészítése:
-          megmérem a gersli térfogatát (X)
-          ugyanúgy megmosom többször, mint a rizst (általában 4-5 alkalommal)
-          kétszeres mennyiségű vizet mérek ki (2X), ebbe áztatom be a gerslit 2-3 órára.
 
Gersli főzése köretnek vagy rizottónak:
      -          Felteszem a gerslit a vízben, és megvárom, míg felforr. Sózom, fűszerezem, és zellerzöld, lestyángyökérdarabkák, leveszöldség darabok kerülhetnek bele. – Ha rizottónak készítem, feltétlenül kell bele gomba, az jó ízt ad neki!!
      -          Kicsi tűzön 20-25 percig forralgatom, aztán elzárom a tüzet, a gerslis edényt konyharuhával lefedem, és várok még 20 percet. 
 
Gersli sütése köretnek vagy rizottónak:
-          ugyanúgy előkészítem, ízesítem, de a gerslit a kétszeres mennyiségű vízzel egy fedeles tepsibe teszem,
-          ilyenkor lehet babos gerslit készíteni (hagymával, fokhagymával, babérrel), nagyon finom lesz!
-          úgy teszem kis lángon, alacsony hőmérsékleten sülni a sütőbe.
-          3 óra múlva kiveszem, és tálalhatom. (Lássátok a képen!)
 
Töltelékbe:
A rizs helyett egy az egyben használom a főtt gerslit.
 
Levesekbe:
Levesbetétként, gombóckészítéshez használom a gerslit, pl. Horváth Pista legényfogó káposztalevesében vagy korhelylevesben.

2 komment

2010.07.13. 13:31 mijemaja

Fániféle csodálatos tiramisú

Címkék: tojás édesség mascarpone desszert babapiskóta #összes

Fáni írta:

A lépcsőn való lesétálásért cserébe megküldöm a recepteket, amiket elfelejtettem. A tárgy csalóka, ugyanis a gofri és a Fániféle Csodálatos Tiramisu receptje következik. Mindig sütiket írok a témához, de olyan kommersz lenne pont azt, amiről írni akarok. :)

Fániféle Csodálatos Tiramisú:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hozzávalók:

1 kg mascarpone sajthoz (mi szarvasit használunk, de más is lehetséges, a lényeg hogy mascarpone)
10 tojás
10 evőkanál cukor
3 vaniliáscukor
Továbbá:
Babapiskóta
Kávé
Valami rumszerű dolog
Kakaó (keserű)

Felbontod a tojásokat, külön a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját összekevered a cukorral és a vaniliáscukorral, majd hozzáadod a mascarpone-t és azt is összekevered. Ez lesz a krém. A dolog trükkje az, hogy ne tedd bele a tojáshabot, mert attól teljesen másmilyen lesz.
Ezután fogsz egy jó nagy, lehetőleg lapos tálat, pakolsz bele egy szintnyi babapiskótát, aztán egy bögréből, amelyben benne van a kávé (teljesen feketén), a rum és némi víz, rákanalazol ízlés szerinti mennyiségű rumoskávét. Ekkor ráöntesz a krémből annyit, hogy ellepje, és megszórod kakaóval.
Ezt addig ismétled, amíg marad krém vagy hely a tálban, éééés már kész is vagy.
Ezután csak behelyezed a hűtőbe, és pár óra után már eheted is. :)

Jó étvágyat,
Fáni

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása
Mobil